Hallitus on pantava vastuuseen kuntatalouden romahduttamisesta

03.10.2013 - 15:25
(updated: 16.10.2015 - 10:39)

Jyrki Kataisen sixpack-hallituksen suurin projekti on kuntasektorin totaalinen myllertäminen. Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela on laskenut, että kunnilta leikataan 6,6 miljardia euroa. Se on valtava summa rahaa.

Hallitus sälyttää näin leikkausvastuun kuntatasolle. Siellä kipeitä leikkauspäätöksiä joutuvat tekemään pitkälle samojen puolueiden väki – usein jopa samat naamat, jotka jo istuvat eduskunnassa ja hallituksessa.

Kuntia on syytetty tehottomuudesta. Tämä on sitkeä myytti, kuten Kuntaliiton Reijo Vuorento osoitti Helsingin Sanomien (26.9.) mielipidekirjoituksessaan. Kunnissa on nyt suunnilleen saman verran työntekijöitä kuin 20 vuotta sitten, vaikka kuntien velvoitteet ja tehtävät ovat lisääntyneet merkittävästi. Vuorennon mukaan kunta-alan tuottavuus onkin kohentunut jatkuvasti. Tuottavuuden osalta olemme erityisen korkealla sijalla perusopetuksessa ja erikoissairaanhoidossa.

Ennakkotietojen mukaan suurimmat kuntaleikkaukset osuvat juuri kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin ryhmiin: lapsiin, nuoriin, sairaisiin ja vanhuksiin. Suomessa harjoitetaan jälleen kerran käsittämättömän lyhytnäköistä politiikkaa, jonka laskut tulevat moninkertaisena maksettaviksi tulevina vuosina. Hyvinvointipalvelujen leikkausten jäljet ja niiden hoitaminen ovat monen verroin raskaampi taakka tuleville sukupolville kuin valtiontalouden väitetty ylivelkaantuminen.

Nyt kunnissa ollaan konkreettisesti tinkimässä koulutuksesta. Esimerkiksi Vantaa ja Kuopio kaavailevat kouluverkon karsimista. Samaa menoa on luvassa muillakin paikkakunnilla. Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevissä palveluissa ei paljoa ole enää leikattavaa.

Säästöpolitiikan seuraukset ovat pelottavia. Tämä näkyy muun muassa nuorten syrjäytettyjen määrässä.

Nykypolitiikkaa kuvaa hyvin se, että vain harva uskaltaa puhua kuntapalvelujen kehittämisestä. Sen sijaan kuntalaisille laaditaan leikkauslistoja ja kyselyitä siitä, mistä kunnissa voidaan tinkiä, vaikka nytkin esimerkiksi vanhuspalveluissa on parantamisen varaa.

Meidän kommunistien mielestä nyt on aika nousta kuntakapinaan. Nyt tarvitaan vasemmiston ja muiden edistyksellisten voimien laajapohjaista yhteistyötä. Vaakalaudalla ovat kuntasektorin työpaikat ja koko hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus. On syytä muistaa, että leikkaukset ovat myös tasa-arvokysymys, kun julkiset palvelualat ovat pitkälle naisvaltaisia.

Kataisen sixpack-hallitus on pantava poliittiseen vastuuseen kuntatalouden romuttamisesta. Leikkausten sijasta on vaadittavaa lisää rahaa ja resursseja kunnille, jotta ne voivat suoriutua lakisääteisistä palveluista. Palveluja on myös voitava parantaa ja kehittää entistä paremmin ihmisten tarpeita vastaaviksi.

Taistelu kapitalismin ja suurpääoman ylivaltaa vastaan alkaa kunnista. Kuntapalvelujen markkinavetoisuutta haastamalla asettaa samalla kyseenalaiseksi koko kapitalistisen järjestelmän perustaa. Onko ihminen taloutta varten vai talous ihmistä varten? Tähän kysymykseen voi itse kukin hakea vastausta omalla paikkakunnallaan.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Pääkirjoitukset