Hajota ja hallitse

22.12.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 47/2006.

Työelämä on muutoksessa. Kasvava kilpailu ja tuottavuusvaatimukset pakottavat yritykset puristamaan työntekijöistä irti viimeisetkin pisarat. Apua laiskan yrityskulttuurin muuttamiseen tarjoavat yritysvalmennuskonsultit, eivätkä niiden tarjoamat lääkkeet ole aina helppoa nieltävää.


Esimerkin tarjoaa suomalaisen konsulttifirman Oy Rastor Ab:n tarjoama Yrityskulttuuri uuteen tapaan -valmennusohjelma. Se perustuu yhdysvaltalaisen pitkän linjan muutoskouluttajan Price Pritchettin metodeihin. Pritchett vannoo "uuden yrityskulttuurin" nimeen: pois vanha turvallinen mutta tehoton työelämä, tilalle dynaaminen, tuottava työpaikka, jossa vallitsee kaikkien sota kaikkia vastaan.


– Anna alaisillesi kovempia tavoitteita ja vaadi heiltä entistä korkeatasoisempia työsuorituksia, kehottaa Pritchett ja neuvoo myöhemmin, miten työntekijöistä piiskataan irti aina vain enemmän.


Kysyntää radikaaleille menetelmille tuntuu löytyvän: Pritchettin 1990-luvun puolivälissä ilmestyneen valmennuskirjan painos on Suomesta loppuunmyyty.




Oppi tulee Yhdysvalloista



Työelämän muutokseen erikoistunut Price Pritchett itse on varsinainen Yhdysvaltojen yritysmaailman palkinto-oppilas. Hänen uudenlaista yrityskulttuuria saarnaavaa opetustaan on tähän mennessä kuunnellut jo lähes puoli miljoonaa ihmistä, joukossa muun muassa Disneyn, Compaqin ja Hewlett Packardin henkilöstöjohtajia. Pritchett on kirjoittanut kolmattakymmentä erilaista yrityskulttuurin muutokseen valmentavaa oppikirjaa, joita on käännetty kuudelle kielelle ja myyty lähes 10 miljoonaa kappaletta.


Pritchettin opetuslapsia löytyy myös Suomesta. Oy Rastor Ab on vain yksi uutta yrityskulttuuria markkinoivista konsulttiyrityksistä. Internet-hakukone Google listaa yritysvalmennus-hakusanalla lähes 24 000 osumaa.


Oy Rastor Ab:n suojissa toimii kokonainen Pritchett-osastoksi ristitty yksikkö, joka tarjoaa tiukkaa kuuden tunnin intensiiviohjelmaa. Ohjelman avulla koulutetaan työpaikkojen esimiehiä yrityskulttuurin nopeaan muutokseen. Pääkriteereinä ovat "nopeus, rohkeus ja dramaattiset siirrot."




Epävakautta työelämään



Yrityksen tehokkuuden lisäämiseksi on vanhat totutut toimintatavat muutettava. Pritchettin mukaan tämä onnistuu parhaiten luomalla työpaikalle tarkoituksella epävakautta ja kriisejä.


– Tarvittava epävakaus saadaan aikaan esimerkiksi muuttamalla organisaation rakennetta tai palkkausjärjestelmää, vähentämällä tai lisäämällä henkilöstöä, siirtämällä toimintoja tai yhdistämällä työtehtäviä uudella tavalla. Kysymys on viime kädessä siitä, että voidaksesi horjuttaa vallitsevaa kulttuuria, sinun on iskettävä riittävän lujaa, jotta vallitseva kulttuuri lamaantuisi edes tilapäisesti, koulutusohjelmassa neuvotaan.


Perimmäisenä ajatuksena on työpaikan saattaminen kriisiin keinolla millä hyvänsä.


– Tee vanhojen tapojen noudattaminen epämiellyttäväksi. Romuta aikansa eläneet säännöt ja periaatteet. Lopeta vanhat toimintapolitiikat ja toimintaohjeet.




Pelon ilmapiiri



Kun vanhat tavat ja tottumukset on saatu kriisiytymään, on uuden yrityskulttuurin sisääntuonti helpompaa. Työntekijät toivottavat minkä tahansa uudistuksen tervetulleeksi, kunhan jonkinlainen järjestys työpaikalle palautetaan.


Muutosvastarinta on nujerrettava. Pritchett arvioi, että yrityksen työntekijöistä noin kolmannes vastustaa muutosta henkeen ja vereen.


– On parempi, että yrität hankkiutua muutoksen vastustajista kokonaan eroon. Ellet pysty sanomaan heitä irti, siirrä heidät sellaisiin tehtäviin, joissa heistä on mahdollisimman vähän haittaa muutosprosessille, neuvoo Pritchett.


Tavoitteena on luoda työpaikalle pelon ilmapiiri.


– Pelolla on ainakin se etu, että se vapauttaa energiaa, jota voit käyttää vauhdittamaan muutosprosessia, huomautetaan koulutusohjelmassa.


Ohjelma kannustaa kylmästi vaihtamaan henkilöstöä. Se on nopein ja suoraviivaisin tapa muuttaa yrityskulttuuria.


– Ulkopuolelta tulevat henkilöt saapuvat avoimin mielin ja heillä on jo lähtökohtaisesti sopeutumishalua. Heillä on tuoreita näkemyksiä ja heiltä puuttuvat tyystin sidokset vanhan kulttuurin arvoihin ja valtarakenteisiin.




Työelämä on taistelua



Price Pritchettin suunnittelemaa yrityskulttuurin muutosohjelmaa lukiessa tulevat mieleen kiinalaisen sotastrategin Sun Tzun klassiset taisteluopit. Työpaikka on taistelutanner, jossa työntekijät ovat vihollisia. Taitava esimies nujertaa niskoittelevien alaisten vastarinnan ja pakottaa heidät mukisematta uudenlaisiin toimintarutiineihin.


Yrityksen toimintakulttuurin muutoksen tavoitteena ei suinkaan ole mukavampi työympäristö tai terveempi tekemisen meininki. Päinvastoin, luomalla tarkoituksellisesti epävarmuutta ja kriisejä työpaikalle on työntekijät helpompi saada entistä pakkotahtisempaan työrytmiin. Pritchettin ohjelma kannustaa asettamaan rimaa entistä korkeammalle korostamalla tulokseen perustuvaa palkkausta. Niitä, jotka eivät suostu sopeutumaan uuteen yrityskulttuuriin, odottavat erilaiset rankaisutoimenpiteet – ja lopulta irtisanominen.


Kuvatun kaltaiset yritysvalmennusohjelmat eivät ole vain yksityisen sektorin riesa. Vastaavia koulutuksia on tarjottu myös julkiselle sektorille ja kunnallisen tason päättäjille. Jollakin keinolla se tilaaja-tuottaja-mallikin on kuntiin ja kaupunkeihin tuotava.



MARKO KORVELA



* www.pritchettnet.com


www.pbca.biz

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli