Haaveena punavihreä kaupunki

19.12.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: HANNU OITTINEN

Syksyn kunnallisvaaleissa Tampereella erityisesti kokoomus menetti, vihreät ja perussuomalaiset voittivat. Vihreät valitsivat toistamiseen yhteistyön kokoomuksen kanssa, mutta vasemmistoliitto irtautui kivuliaasti tarjolla olleesta kumppanuudesta kokoomusrintamassa. Kokoomusjohtoisen XL-ryhmän ulkopuolelle jäivät demarit, vasemmistoliitto ja SKP sekä perussuomalaiset.




Kokoomus vallassa


vihreiden tuella



Demarien valtuutettu ja pormestariehdokas, asiantuntijalääkäri Hanna Tainio sekä SKP:n valtuutettu, sosiaalityön professori Jari Heinonen pohtivat uutta ja yllättävää kuviota Tiedonantajan haastattelussa. Vasemmistoliiton uusi ryhmäjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen ei neuvottelukiireiltään päässyt yhteiseen haastatteluun.


– Kokoomuksella on laajemminkin pyrkimystä syrjäyttää vasemmistopuolueet vallasta, mutta Tampereen ratkaisuissa on mukana paljon paikallista historiallista painolastia. Kokoomus tarvitsee laajaa rintamaa saadakseen kuntalaisten enemmistön vastaisen politiikkansa läpi. Valitettavasti vihreät lähtivät mukaan, vaikka heidän ohjelmansa on lähempänä vasemmistolaista ajattelua, sanoo Hanna Tainio.


Jari Heinonen myötäilee Tainion näkemyksiä ja muistuttaa, että Suomessa ja erityisesti Tampereella vihreät tuntevat vetoa oikealle, toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.


– Vihreiden linja on ongelma, jota kokoomus käyttää hyväkseen turvatakseen asemansa suurten kaupunkien ykköspuolueena. Sen turvin kokoomus nostaa apulaispormestarit bisnesmaailman piiristä. Se merkitsee vähäosaisille kylmää kyytiä, mutta tätä vihreät eivät tajua tai he eivät siitä välitä, Heinonen toteaa.




Rasismia vai


köyhien protestia?



Perussuomalaisten mukaantulo tekniseen vaaliliittoon vasemmistopuolueiden kanssa on herättänyt närää myös vasemmiston sisällä. Jotkut näkevät sen liittoutumisena rasistisen puolueen kanssa. Sekä Heinonen että Tainio tyrmäävät tämän näkemyksen.


– Vaikka perussuomalaisten joukossa on poliittisesti arveluttavia henkilöitä, on mielestäni parempi, ettei puolue edelleen vahvista XL-liittoumaa. Valtaosa perussuomalaisten kannatuksesta tulee lähiöiden vähäosaisilta, joten vasemmiston ei ole viisasta tuomita heidän protestiaan. Ja nyt on kyse teknisestä vaaliliitosta, jolla turvataan myös vasemmiston asemia XL-ryhmän rohmutessa keskeiset luottamustehtävät, sanoo Jari Heinonen.


Hän uskoo, että rasistiset ilmiöt kyetään parhaiten kohtaamaan ja voittamaan käytännön politiikan kautta. Mitä enemmän köyhyyttä ja syrjäytymistä kyetään poistamaan, sitä vähemmän on maaperää rasismille. Ei ole toista ilman toista.


– Osa demareista pelkää ja korostaa rasismia, mutta en usko että sitä on paljonkaan perussuomalaisten taustalla. Kyseessä on köyhien protesti, joka ei ole kyennyt kanavoitumaan vasemmistopuolueiden kautta. Tämä on siis protesti myös vasemmistoa kohtaan. Mutta valppaana pitää olla, ettei todellinen rasismi nouse.


Koska politiikka ei etene suoraan kuin Nevskin valtakatu, ei Tampereella syntynyt vasemmalla kaivattua punavihreää liittoumaa. Vihreiden paikalla ovat nyt perussuomalaiset Mutta vasemmistoliiton tulo vasemmistorintamaan ilahduttaa Tainiota ja Heinosta.


– On hieno asia, että vasemmistoliitto on mukana, ja siinä Marjatta Stenius-Kaukonen on tehnyt suuren työn. Nyt vasemmistoliitto voi myös säilyä yhtenäisenä, muussa tapauksessa edessä olisi ollut hajaannus, arvioi Jari Heinonen.


– Koska vasemmistoliitto on SDP:n tärkein yhteistyökumppani, sen kokoomusyhteistyö olisi vaikeuttanut poliittista asetelmaa, ja se olisi ollut vaikea selittää äänestäjille, jatkaa Hanna Tainio.




Punaista ja vihreää


uutta vuotta!



Takaiskusta huolimatta Heinonen ja Tainio eivät luovu punavihreän liittouman tavoitteesta. He pitävät tärkeänä kehittää vasemmistopuolueiden ympäristöajattelua ja sitä kautta luoda painetta vihreisiin.


– Suurissa liikenne-, energia- ja ilmastokysymyksissä on mahdollisuus osoittaa, että niitä ei voi toteuttaa XL-ryhmän puitteissa. Päättyvällä valtuustokaudella vihreät myivät poliittisen hyllynsä liki tyhjiksi, mutta uskon seuraavalla kaudella löytyvän yhteisiä punavihreitä aloitteita, pohtii Hanna Tainio.


– Samalla on mahdollisuus patistaa vihreitä sosiaalisten, punaisten näkemysten linjalle. Nyt puolueen sisällä on vallalla hyväosaisten ajattelu. Vihreät eivät voi esimerkiksi ymmärtää, että bussilipun hinnalla on merkitystä joukkoliikenteen edistämisessä, sanoo Jari Heinonen.


Hanna Tainion uuden vuoden toiveisiin kuuluu hyvinvointiyhteiskunnasta kiinni pitäminen, vaikka lama ja taantuma uhkaavat. Jari Heinosen uudenvuoden tinassa yhdistyvät työväenliikkeen kestävät arvot radikaalin ympäristöliikkeen tavoitteisiin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli