Francisco Florentino Kuuban tilanteesta: "Kiinnostava mutta myös haavoittuva aika"

25.05.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 21/2007.

Kuuban Suomen suurlähetystön asiainhoitaja Francisco Florentino kertoi Suomi-Kuuba-seuran vuosikokouksessa 5.5.2007, että hänen kotimaansa talous on hyvässä kunnossa. Tilanne ei ole enää yhtä kireä kuin ennen. Hänen mukaansa yhteiskunnallinen tilanne Kuubassa on tällä hetkellä kuitenkin samanaikaisesti sekä hyvin vaarallinen että myös hyvin myönteinen. Maassa eletään vallankumouksen kannalta kiinnostavaa mutta myös haavoittuvaa aikaa. USA:n uhka ei ole kadonnut minnekään.
Öljy ja nikkeliKuuban maaperässä on 37 % maapallon nikkelivaroista. Nikkeliä on louhittu v. 2006 ennätykselliset 34 000 tonnia. Tämä vahvistaa merkittävästi maan taloutta. Taloussuhteet Kiinan ja Venezuelan kanssa ovat myös edistyneet suotuisasti.


Cienfuegosin öljynjalostusteollisuudesta on kehkeytynyt Kanadan ja Venezuelan avulla merkittävä tekijä taloudessa. Kuuba kykenee hyödyntämään omia kansallisia öljyvarojaan harjoittaessaan yhteistyötä Intian, Kiinan, Malesian, Espanjan ja Brasilian kanssa. Yhteistyökumppanit saavat 50 % tuotannosta. USA:n yhtiöt eivät pääse mukaan öljyteollisuuteen kauppasaarron vuoksi.
Bioteknologian vienti on edistynytKuuba on solminut kolmannen maailman maiden kanssa hyviä lääketoimitussopimuksia. Brasilia saa Kuubasta kolme kertaa halvemmalla AIDS-lääkkeitä kuin muualta ostettuna. Bioteknologian vienti tuottaa Kuuballe jo enemmän ulkomaan valuuttaa kuin rommi- ja sokeriteollisuus.


Maasta on tullut merkittävä tietotaidon viejä koskien etenkin koulutus- ja lääkäripalveluja ja urheiluvalmennusta. Palveluita myydään myös Argentiinaan, Etelä-Afrikkaan ja muihin ALBA-maihin. Hinnoittelussa noudatetaan reilun kaupan meininkiä. Vielä neljä vuotta sitten näillä aloilla ei ollut suurta painoarvoa saaren taloudessa.
MatkailuTurismin vaikutus maan talouteen on edelleen suuri, vaikka se on Karibian alueen kallein matkailualue. Venezuela ja Dominikaaninen tasavalta ovat hintatasoltaan huomattavasti halvempia.


Kuuban ollessa ainoa sosialistinen valtio läntisellä pallonpuoliskolla sen yhteiskuntamuoto tarjoaa eurooppalaisille erikoisen haasteen. Vuoden 2007 aikana matkailun hintataso pyritään kuitenkin alentamaan samalle tasolle kuin muissakin Karibian alueen maissa.
USAUSA on edelleen Kuuban pahin vihollinen. Se jatkaa painostustoimiaan. USA:n kongressi ja senaatti ovat demokraattien käsissä. Vaikka he eivät ole vallankumouksellisia ja Kuuban puolella, he ovat realisteina valmiita vapauttamaan maiden välistä kauppaa. Miamin mafia pelkää jo, että maiden välinen tasapaino on saavutettavissa.


Aina kun Kuubassa tapahtuu jotain myönteistä kehitystä, USA suorittaa välittömästi vastaiskun terrorilla ja kauppasaartoa kiristävillä laeilla. Meidän aluevesillämme on havaittu huumelaivoja ja sota-aluksia. USA:n rajavartiosto tiedottaa huumepaateista medialle ja väittää Kuuban myyvän huumeita – skandaali on valmis.


Tilanteen herkkyyttä kuvaa hyvin seuraava: Kun kynä asetetaan tasapainoon olkapäälle, se putoaa välittömästi, kun kynän jompaa kumpaa päätä painetaan sormella.
Kuuba keskusteleeKuuban TV:ssä on käynnissä mielenkiintoinen ja avoin keskustelu. Television haastatteluohjelmassa esiintynyt neuvostoajan kulttuuria tukenut henkilö sai osakseen mielipidemyrskyn. Homoseksuaalien asemasta Kuubassa on käyty myös hyvä ja rakentava keskustelu.


Homoja ei vainota Kuubassa. Teatterien esittämiä yhteiskuntakriittisiä näytelmiä ei sensuroida. Kuubalaisissa elokuvissa käsitellään myös maan ongelmia avoimesti.
PienviljelijätKuuban pienviljelijöiden asemaa kohennetaan, koska heidän on havaittu kykenevän tuottamaan tehokkaammin elintarvikkeita väestön käyttöön.
FidelFrancisco Florentinon mukaan Fidel Castro on toipunut sairaudestaan hyvin. Hän tapasi Vappuna Bolivian presidentti Evo Moralesin ja Venezuelan presidentti Hugo Chávezin.


Fidel ei kuitenkaan palaa entisiin tehtäviinsä. Hänen ei tarvitse johtaa enää päivänpolitiikkaa Kuubassa, koska kuubalaiset ovat pärjänneet sairasloman aikana varsin hyvin ilman häntäkin. Fidelille suodaan rauha keskittyä kansainvälisiin ideologisiin kysymyksiin.MATTI LAITINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli