Finnairin työntekijät työtaisteluun

20.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38/2006.

Finnairin stuertit ja lentoemännät aloittivat työtaistelun torstaiaamuna klo 4. Työtaistelun syynä on Finnairin työehtosopimusrikkomus.


Prosessi alkoi, kun Finnair vaati uusien työntekijöiden palkkaamista kolmanneksen alle työehtosopimuksen. Tähän ei Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistys SLSY ry voinut suostua, jolloin työnantaja uhkasi palkata uudet työntekijät virolaisen osakkuusyhtiönsä Aeron kautta.


Aero ei noudata valtakunnallista työehtosopimusta palveluksessaan oleviin suomalaisiin lentoemäntiin ja stuertteihin, vaan heidän palkkauksensa ja työehtonsa ovat huomattavasti TES-tason alapuolella.


SLSY ry on yrittänyt välttää työtaistelutilanteen neuvottelemalla Finnairin kanssa viimeiseen saakka, mutta neuvottelut päättyivät toistaiseksi tuloksettomina.
Kannattava valtionyritysFinnair sanoo pyrkivänsä järjestelyllä säästöihin ja parantamaan kilpailukykyä. SLSY:n mukaan Finnairin työntekijöiden palkat ovat jo nyt pienemmät kuin esimerkiksi kilpailija SAS:n. Samoin työntekijät ovat suostuneet mittaviin säästötoimenpiteisiin ja ehdottaneet myös uusia säästötoimia, joihin työnantaja ei kuitenkaan ole ottanut kantaa.


Suomen kommunistisen puolueen mielestä Finnairin työntekijöiden lakko on oikeutettu.


– Kyse työntekijöiden kannalta periaatteellisesta asiasta eli siitä, sitovatko tehdyt sopimukset työnantajaa. Tämä tapaus paljastaa myös, miten EU:ssa markkinoitu kilpailutus johtaa loppukädessä siihen, että työntekijät joutuvat kilpailemaan siitä, kuka tekee työtä halvimmalla, kannanotossa todetaan.


Vastuu valtioenemmistöisen yhtiön harjoittamasta politiikasta kuuluu viime kädessä maan hallitukselle. Pääomistajan ja toimivan johdon politiikat eivät voi olla ristiriidassa keskenään.


– Ay-liikkeen tulee yhteisvoimin torjua Finnairin johdon pyrkimykset. Sen ei pidä tyytyä katsomaan vierestä, kun Matti Vanhasen ja SAK-taustaisen Eero Heinäluoman johtama hallitus toteuttaa keskustan aikoinaan esittämän oikeistolaisen työreformin linjauksia.


Finnairin viimevuotinen tulos oli ennen veroja 87,4 miljoonaa euroa. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli