Finnairin koneet sotahommiin?

09.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 6/2007.

Puolustusministeriön työryhmä kaavailee tuoreessa raportissaan Finnairille merkittävää roolia sotaväen raskaan ilmakuljetustarpeen tyydyttäjänä. Se esittää Finnairille hankittavaksi kahta ilmatankkauksiin sopivaa sotilaskonetta, joita lentoyhtiö voisi normaalioloissa käyttää omassa liiketoiminnassaan.


Työryhmän mukaan sotilaat tarvitsevat raskasta kuljetuskykyä sekä kotimaassa että kansainvälisissä kriisinhallintatehtävissä. Suomi on lupautunut luomaan kuuden Hornet-hävittäjän ja 150–210 ilmavoimien sotilaan osaston kansainvälisiin tehtäviin vuoteen 2010 mennessä. Tämä sekä työryhmän mielestä myös oman maan puolustaminen edellyttää kykyä tankata Horneteja ilmassa.


Jo Suomen Nato-kumppanuussopimuksessa hahmoteltu esitys siviililentoyhtiön koneiden käyttämisestä sotilaallisiin tehtäviin on sekä järjetön että vaarallinen. Varsinkin, kun kyse olisi kansainvälisistä sotilasoperaatioista, joihin Suomi voi joutua sotketuksi osana EU:n tai Naton missioita, ilman YK:n valtuutusta. Siviilikoneiden käyttäminen tällaisiin tarkoituksiin pilaisi Finnairin maineen ja pahimmillaan vaarantaisi siviilimatkustajien turvallisuuden.


Tämä hullutus on jatkoa sille, että Horneteihin suunnitellaan hankittavaksi Nato-yhteensopiva ilmasta maahan -aseistus. Kyse on ulkomaisiin operaatioihin soveltuvasta hyökkäysaseistuksesta. Tällaisia terästettyjä Horneteja tankkaamaan sitten pantaisiin Finnairin koneet. Työryhmän viittaus siihen, että myös oman maan puolustaminen edellyttää kykyä tankata Horneteja ilmassa, on silmänlumetta. Vielä suurempaa silmänlumetta on vetoaminen tsunami-tyyppisiin humanitaarisen avun kuljetuksiin.



(ES)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli