Finanssikriisin taustalta nousee sosialismin vaihtoehto

07.11.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 41 / 7.11.2008

Yhdysvaltain asuntolainamarkkinoilta syyskesällä 2007 liikkeelle lähtenyt finanssimarkkinoiden kriisi siirtyi dramaattisesti syvenevään vaiheeseen kuluvan vuoden syyskuun puolivälissä, jolloin jättimäinen yhdysvaltalainen investointipankki Lehman Brothers ajautui konkurssiin. Kriisi on sen jälkeen levinnyt hämmästyttävällä nopeudella Aasiaan, Eurooppaan ja koko maailmaan.
Kuvitteellinen talousTämän hetken ehkä olennaisin ja ajankohtaisin ilmiö on, että kapitalistisesti johdetun perustuotannon "päälle" on synnytetty valtavan laaja kuvitteellisen talouden alue. Osakejärjestelmä ja koko kuvitteellisen talouden lohko on tavallaan antagonistisessa suhteessa reaalitalouteen nähden. Pääoman kolmannessa kirjassa Marx totesi, että osakejärjestelmä (Aktienwesen) "hävittää yksityisteollisuutta sitä mukaa kuin se leviää ja ottaa hallintaansa uusia tuotannon aloja".


Johtavien teollisuusmaiden meneillään olevat massiiviset toimet pankkien pelastamiseksi ovat toistaiseksi rajoittuneet lähinnä kuvitteellisen eli virtuaalitalouden tukemiseen. Pankeille suunnatuilla tähtitieteellisillä "tukipaketeilla" on vain lisätty massiivisesti virtuaalitalouden tuhovoimaa eli pelivaraa reaalitalouden sektoria vastaan.


Järjettömyyden huippu on, että nämä kaksi lohkoa taistelevat toinen toistaan vastaan jolloin taloudellisia arvoja tuhoutuu mielettömiä määriä aivan turhaan.
Uusi talousjärjestelmäErityisesti niin sanotun paniikkiperjantain (24.10.2008) jälkeen, jolloin osakekurssit putosivat romahdusmaisesti kautta koko maailman, luottolaman ja taantuman pelko ovat muuttuneet todellisuudeksi, mikä saattaa merkitä jopa koko kapitalistisen talousjärjestelmän totaalista romahdusta. Vaihtoehtoisen talousjärjestelmän nostaminen romahtavan järjestelmän tilalle muuttuu välttämättömyydeksi.


Kapitalismille ei ole löydetty (eikä ole syytä löytääkään) muuta realistista vaihtoehtoa kuin talouden sosialistinen uudelleenjärjestely. Sanottakoonpa sitä "uuden ajan sosialismiksi" tai 21.vuosisadan sosialismiksi, olemukseltaan se on samaa kuin marxismin klassikoiden alun alkaen luonnehtima talous- ja yhteiskuntajärjestelmä, jossa yhteiskunta kansan suuren enemmistön puolelle asettuvan valtiovallan johdolla ottaa huolehtiakseen ennen muuta heikoimpien väestönosien eduista.
Sosialismin edellytyksetMillaiset edellytykset sosialismin luomiselle ovat nykymaailmassa? Marx ja Engels käsittelivät Brysselissä vuosina 1845-46 kirjoittamassaan Saksalaisessa ideologiassa tulevan kommunistisen (sosialistisen) yhteiskunnan syntyedellytyksiä. He ottivat lähtökohdakseen Marxin jo aikaisemmin paljastaman vieraantumisilmiön, joka on ymmärrettävä pitkänä maailmanhistoriallisena ja tavallaan pahenemistaan pahenevana prosessina.


Tuo vieraantuminen voidaan marxismin klassikoiden mukaan voittaa siinä vaiheessa kun se muuttuu "sietämättömäksi" mahdiksi ja kun "tuo vieraantuminen muuttaa ihmiskunnan perusjoukon kerrassaan "omistamattomaksi" ja asettaa sen vastakkain samanaikaisesti olemassa olevan rikkauden ja sivistyksen maailman kanssa". ....SEPPO RUOTSALAINEN


Kirjoittaja on valtiotieteen tohtori ja erikoistutkija.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli