Fiestaa, ruokaa, ja vallankumouksellisia naisia

28.09.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 35/2007

Espanjan kommunistinen puolue (PCE) juhlii tänä vuonna puolueen laillistamisen 30-vuotista taivalta. Madridissa juhlien avajaispuheessa kansainvälisten asioiden sihteeri José Luis Centalla muistutti, että puolueen laillistaminen ei ollut mikään fasistien ja frankistien hyväntahdon ele tai lahja vaan voimanosoitus kansan yhtenäisestä rintamasta ja vasemmiston taistelusta diktatuuria vastaan.


Espanjassa kommunistit ja Yhtynyt vasemmisto (Izquierda Unida) sietävät toisiaan. Vaaleissa puolueet tekevät yhteistyötä ja esiintyvät samoilla listoilla. Espanjassa kommunistilla saattaa olla myös IU:n jäsenkirja. Espanjassa kommunistien juhlat kertovat vasemmistolaisesta taistelusta, kapitalismin kritiikistä ja rauhanliikkeen merkityksestä militaristisen imperialismin vastaisessa taistelussa. Centella sanoo, että "juhlissa kaikilla on mahdollisuus käydä keskustelua, osoittaa kansainvälistä solidaarisuutta ja tietenkin pitää hauskaa".
Musiikki yhdistää30 vuotta jokaisessa juhlassa mukana ollut Avilan kaupunginvaltuutettu Santiago Garcia (PCE) korostaa juhlien merkitystä ihmisiä yhdistävänä tapahtumana. Garcia sanoo, että "täällä juhlissa ei ole merkitystä, onko joku kommunisti tai ei." Madridin nuoriso on paikalla pääasiassa hyvän musiikin takia. Juhlien kuumin nimi oli kuubalaista räppiä veivaava Orishas. Ryhmä on juuri nyt ehdolla Yhdysvalloissa Grammy-palkinnon saajaksi.


Espanjan kommunistien 30-vuotisjuhlien symboli on keltainen aurinko ja sen punaiset säteet. Keskellä juhlien ohjelmakirjaa kuin sydämen paikalla on toistakymmentä herkullista ruokareseptiä eri puolilta Espanjaa, Kuubasta, Palestiinasta, Kiinasta ja Uruguaysta.


Kommunistien juhliin Madridissa on aina saavuttu suurella porukalla kaukaakin. Juhlat ovat aina olleet eräänlaiset valtakunnalliset maalaismarkkinat. Maakunnista mukaan otetaan omat teltat, ruuat ja juomat. Nyt juhlista on saattanut tulla paikallisosastoille jopa jonkin asteinen tulonlähdekin.


Juhlien veteraanin Santiago Garcian mielestä ruoka on keskeinen kysymys kommunistien taistelussa. "Niin kauan kun on nälkää – niin kauan liikkuvat myös ihmiset. Nälkä on hyvin pimeä ja musta asia, eikä nälän vuoksi saisi rakentaa esteitä ja aitoja", toteaa Garcia ja viittaa tällä kriittisesti Espanjan kokoomuksen (Partido Popular) ulkomaalaispolitiikkaan.
Kansainvälinen juhlaKolme päivää kestäneille juhlille osallistui kutsuttuina kommunisteja ja vasemmistolaisia 30:sta eri maasta. Järjestäjät olivat sijoittaneet keskustelun Euroopan Unionin perustuslaista kohtalokkaasti samaan aikaan päällekkäin vallankumouksellisten espanjalaisten naisten kunniaksi järjestetyn tilaisuuden kanssa.


Vaikka sekä Espanjan kommunistit että Yhtynyt vasemmisto suhtautuvatkin Euroopan Unioniin vähemmän kriittisesti kuin Suomen kommunistinen puolue, vastustavat molemmat puolueet EU:n perustuslain hyväksymistä. Väkijoukkojen poissaolo EU-kysymyksissä tuskin heijastanee kommunistien vähäistä kiinnostusta tai kriittisyyttä Euroopan Unionin keskeisiin kysymyksiin.


EU:n perustuslaki sai nyt kuitenkin väistyä, sillä koko juhlaväki oli yhteen ääneen laulamassa Kansainvälistä ja osoittamassa suurta kunnioitusta vallankumouksellisten kommunistinaisten työlle. Naisverkoston avajaispuheessaan kommunististen naisten puheenjohtaja Mayte Mola saattoi kiittää vielä elossa olevia tovereitaan. Vitaalit veteraanit saapuivat kunniapaikoilleen Kansainvälisen soidessa oikea käsi ylös nyrkkiin puristettuna.


Mola halusi kaikesta tunnekuohusta huolimatta muistuttaa nuoremmille naisille ja koko juhlakansalle, että puolue on erittäin miesvaltainen ja että ei ole itsestään selvää, että tasa-arvon kysymykset olisivat aina esillä. Mola on yksi Espanjan edustajista Euroopan vasemmisto puolueessa (European Left).


Saksan vasemmistopuolueen (Die Linke) ja Euroopan vasemmistopuolueen(EL) edustaja Christiane Reymann pitää tärkeänä naisten osallistumista poliittiseen päätöksentekoon. "Euroopan vasemmistopuolueen pitää laajentua myös maantieteellisesti koko Euroopan vasemmistolaisten ja kommunistien yhteiseksi puolueeksi", sanoo Reyman ja lisää, että" aika usein yhteistyötä hidastaa ei pelkästään veto-perusteinen päätöksenteko vaan ihmisten ja puolueiden keskeiset kielelliset kommunikaatio-ongelmat".


Euroopan vasemmistopuolue valmistautuu nyt toiseen suureen kokoukseen, joka pidetään lokakuussa 2007 Lissabonissa. SKP on Euroopan vasemmistopuolueen tarkkailijajäsen.


Kansainvälisen vierasjoukon suurimman mielenkiinnon kohteeksi joutui Venezuelan kommunistisen puolueen keskuskomitean jäsen Perfecto Nieves Abreu. "Annamme Chavezille kaiken tukemme, mutta emme voi liittyä Chavezin perustamaan puolueeseen", sanoo Nieves Abreu ja jatkaa, että " puolueemme, Venezuelan kommunistinen puolue on 70 vuotta taistellut yhdessä muun venezuelalaisen vasemmiston kanssa ja Venezuelan kommunistinen puolue aikoo jatkaa samaa taistelua itsenäisenä ja vapaana kritisoimaan tulevaisuudessa myös Chavezin sosiaalidemokratiaa".JUHA-PEKKA VÄISÄNENKirjoittaja on SKP:n keskuskomitean ja poliittisen toimikunnan jäsen ja osallistui kutsuttuna E


Espanjan kommunistisen puolueen (PCE) 30-vuotisjuhliin 21.9–23.9 Madridissa Espanjassa.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli