Fennovoiman vesityöt Hanhikiven niemellä estettävä

02.09.2016 - 11:30
Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vastustajat osoittivat mieltään torstaiaamuna 1. syyskuuta vesirakennusyhtiö Terramare Oy:n pääkonttorilla Helsingin Lassilassa. Kuva: Kikka Rytkönen.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen vastustajat osoittivat mieltään torstaiaamuna 1. syyskuuta vesirakennusyhtiö Terramare Oy:n pääkonttorilla Helsingin Lassilassa. Tempauksella vaadittiin huomiota Pyhäjoen Hanhikiven niemen vesitöiden ympäristöongelmiin, joista merkittävin on uhka lähes sukupuuttoon kuolleelle meriharjukselle. Fennovoiman ydinvoimalan rakennuttaja Titan-2 ja Boskalis-konserniin kuuluva Terramare sopivat heinäkuussa kolmevuotisesta vesityöurakasta Hanhikiven niemellä. Terramaren on määrä aloittaa ydinvoimalan lauhdeveden tulokanavan ja satama-altaan ruoppaus- ja räjäytystyöt syyskuussa.

Selvityksiä uupuu

Ympäristöministeriö, Pyhäjoen kunta ja Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri ovat olleet huolestuneita Fennvoiman vesirakennussuunnitelmien vaikutuksista alueella esiintyviin alueella tavattuihin rauhoitettuihin eläimiin ja luontotyyppeihin. Fennovoima ei esimerkiksi ole selvittänyt rakennustöiden tai jäähdytysvedenottoputken sijoituksen vaikutuksia äärimmäisen uhanalaisen meriharjuksen kutemiseen. Meriharjuksen lisäksi alueella esiintyy rauhoitettu viitasammakko, jonka lisääntymisalueen hävittämiseen Fennovoimalle on myönnetty poikkeuslupa. Ydinvoimalan purkuputkea suunnitellaan rakennettavaksi alueelle, joka edellyttää siellä tavatun erittäin uhanalaista näkinpartaisniittyesiintymän tuhoamista. Fennovoima ei kuitenkaan ole selvittänyt, minkä kokoiselta alueelta näkinpartaisniitty häviää eikä tuhon merkitystä luontotyypin esiintymiselle alueella voida täten arvioida.

Vesitöihin sisältyy lukuisia tuntemattomien vaikutusten uhkia johtuen Fennovoiman puutteellisesta selvitystyöstä.

Vesitöihin sisältyy myös lukuisia muita tuntemattomien vaikutusten uhkia johtuen Fennovoiman puutteellisesta selvitystyöstä. Fennovoima ei ole hankkinut asianmukaista tietoa vesityöalueen pohjaeläimistöstä, kasvistosta tai kalastosta, joten rakennustöistä seuraavien tuhojen laajuutta ei ole mahdollista arvioida. Fennovoima ei myöskään ole tehnyt kunnollista selvitystä pohjasedimenttien koostumuksesta. Pohjasedimenttien analysointi olisi tärkeää, jotta voitaisiin varmistua, ettei niihin ole kulkeutunut raskasmetallijäämiä Raahen Rautaruukin tehtaalta tai Laivakankaan kaivokselta.

Terramaren toimistolla haastateltu talous- ja kehittämisjohtaja Tapio Leinonen perusteli vesitöiden näennäistä ongelmattomuutta voimassa olevalla ympäristölupaan. Hän ei kuitenkaan ilmaissut olevansa tietoinen esimerkiksi siitä, että Pohjois-Suomen aluehallintoviraston viimeisin Fennovoimalle ympäristölupa edellytti meriharjusselvitystä. Hän ei myöskään katsonut Terramaren toiminnan kannalta merkittäväksi, että Fennovoima ei ole teettänyt riittäviä selvityksiä alueen eläimistöstä ja kasvistosta. Rosatomin-kytköstä ja ydinvoimalan pitkäaikaisia ympäristövaikutuksia hän ei suostunut kommentoimaan lainkaan.

Rakennuslupaa odotellessa

Varsinaisen rakennusluvan saaminen Fennovoiman ydinvoimalalle on vielä tässä vaiheessa kaikkea muuta kuin varmaa. Hankkeen etenemistä uhkaavat rahoituksen riittämättömyys ja siitä eroon pyrkivät osakkaat, ydinvoimalayhtiön ja rakennuttajan puutteellinen osaaminen sekä EU:n mahdollisesti koventuva Venäjä-politiikka. Aloittamalla Hanhikiven niemen vesialueita peruuttamattomasti muokkaavat räjäytys- ja ruoppaustyöt tässä vaiheessa Fennovoima pyrkii luomaan painetta hankkeen edistämiselle sen useaan otteeseen nauttiman kursailemattoman poliittisen tuen avulla. Mielenosoitus vaatii, että Terramare ottaa vakavissaan vesityöurakkaan sisältyvät ongelmat ja vetäytyy kokonaan yhteistyöstä Fennovoiman/Titan-2:n kanssa.

 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.