Eurooppa tarvitsee radikaalin vasemmiston yhteistyötä

02.10.2014 - 13:29
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
– Meidän on vahvistettava demokratiaa ja ihmisten valtaa päättää omasta tulevaisuudestaan, sanoo Jeanette Escanilla. / Veikko Koivusalo |

 

Täältä alkaa uuden vasemmiston nousu, toteaa Ruotsin vasemmistopuolueen Jeanette Escanilla Vastavirta-festivaalilla.

Vieressä nyökkäilee Ranskan kommunistisen puolueen ja Euroopan vasemmiston Alain Hayot.

Molemmat kansainväliset vieraat ovat pitkälle yhtä mieltä siitä, mikä vasemmistoa ja laajemmin koko yhteiskuntaa tällä hetkellä vaivaa. Yhtä samanmielisiä he ovat ratkaisukeinoista: tarvitaan radikaalin vasemmiston suunnan tarkentamista, laajempia visioita, rintaman rakentamista ja kansainvälistä yhteistyötä.

Ranskan äärioikeistoa tutkinut Alain Hayot toteaa, että populistisen ja rasistisen oikeiston suosion kasvun takana on yhteiskunnan laajamittainen kriisiytyminen. Vasemmistollakaan ei ole suurta  poliittista hanketta tai visiota. 

Hayot'n mukaan historia on osoittanut, että vasemmisto kykenee uudessa tilanteessa löytämään ratkaisuja – mikäli se vain sitä haluaa. Hänen mielestään nyt pitää rakentaa vasemmisto uudelleen ideologiaa ja kulttuuria myöten. Vaarana on, että poliittiset voimasuhteet Euroopassa jämähtävät nykytilanteeseen, missä vasemmiston kannatus on monissa maissa alhainen.

Jeanette Escanilla peräänkuuluttaa Euroopan laajuista radikaalia vasemmistoa, joka tarttuu toimeen köyhyyden, kaikenlaisen riiston ja luokkayhteiskunnan poistamiseksi. Chilessä syntynyt nainen näkee myönteistä kehitystä Latinalaisessa Amerikassa, missä esimerkiksi ALBA-maat tekevät imperialismin vastaista yhteistyötä.

– Meidän on vahvistettava demokratiaa ja ihmisten valtaa päättää omasta tulevaisuudestaan. Vasemmiston uuden nousun liike on välttämättä kansainvälinen, muuten se ei onnistu tehtävässään. Suomen kommunistisen puolueen Vastavirta-festivaali on merkittävä aloite, ja siitä voi tulla alku kansainväliselle yhteistyölle ja vahvemman rintaman rakentamiselle, toivoo Escanilla.

Lue lisää Vastavirta-festivaalista perjantain Tiedonantajasta!

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (8 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.