Eurooppa-isoveli valvoo viestintää

30.12.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 48/2005.

Euroopan parlamentti päätti joulukuun puolivälissä tukea ministerineuvoston ja komission esitystä teletietojen tallennusvelvollisuudesta. Direktiivi on osa Euroopan komission terrorisminvastaista pakettia ja se hyväksytään todennäköisesti seuraavassa ministerineuvoston kokouksessa.


Päätöksellään parlamentti sivuutti sekä kansalaisjärjestöjen, Euroopan tietosuojavaltuutetun ja oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan huomautukset että kymmenien tuhansien ihmisten allekirjoittaman vetoomuksen direktiivin tietoturva- ja ihmisoikeusongelmista.




Kaiken kattava valvontayhteiskunta



Tallennusdirektiivi pakottaa viestintäpalvelujen tuottajat pitämään kirjaa kaikesta viestinnästä: kenelle ihmiset soittavat, lähettävät sähköpostia ja missä liikkuvat. Viranomaisilla ei ole resursseja tällaisia tietomassoja kerätä ja siksi tallennusvelvollisuus kohdistuu teleoperaattoreihin.


– Päätös on hyvin merkittävä askel kohti kaiken kattavaa valvontayhteiskuntaa, toteaa Electronic Frontier Finland ry:n (EFFI) puheenjohtaja Ville Oksanen.


EFFI perustettiin syyskuussa 2001 käyttäjien ja kansalaisten sähköisten oikeuksien puolustamiseen. Yhdistys herättää keskustelua ja pyrkii vaikuttamaan muun muassa lainsäädäntöhankkeisiin sananvapaudesta ja tekijänoikeudesta Suomessa ja Euroopassa.


Monen mielestä nyt ollaan säätämässä uuden tietoyhteiskunnan perustuslakeja ilman, että edes ymmärretään, mistä oikein on kyse.


– Ihmisten elämiseen vaikuttavista radikaaleista muutoksista pitää käydä kansalaiskeskustelua, mitä ei ole käyty. Turvallisuus on tärkeää mutta sitä ei saada heikentämällä perusoikeuksia kuten yksityisyyttä, selittää Teemu Välimäki, EFFIn hallituksen jäsen.


Myös direktiivin perustelut kummastuttavat.


– Terroristien tavoitteena sanotaan olevan avoimen länsimaisen yhteiskunnan tuhoaminen. On siksi ironista, että heidän tavoitettaan vastaan yritetään taistella rakentamalla valvontayhteiskuntaa, sanoo Ville Oksanen.




Nettiliikenne kuriin



Liikenne- ja viestintäministeriön joulun alla julkistama raportti Internetin lapsipornosivujen teknisestä estämisestä on EFFIn mukaan yksipuolinen ja ammattitaidoton. Raportti esittelee useita mahdollisuuksia estää pääsy "rikolliseen ja lapsille haitalliseen aineistoon" mutta jättää mainitsematta, että oheisvaikutuksenaan suodatus voi estää pääsyn sata- tai tuhatkertaiselle määrälle lainmukaisia sivustoja.


– Jokainen tekniikkaa tunteva ymmärtää, ettei ehdotetuista keinoista ole mitään hyötyä, Ville Oksanen sanoo.


Teknisten asiantuntijoiden mukaan raportti on täysi susi. Esimerkiksi DNA Internetin tietoturva-asiantuntijat moittivat raportin keinoja hyödyttömiksi ja kalliiksi.


Raportin mukaan suodatus perustuisi poliisin kokoamaan mustaan listaan, jonka perusteella Internet-operaattorit "vapaaehtoisesti" estäisivät pääsyn tiettyihin sivuistoihin. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan lista olisi kuitenkin salainen.


– Suodatuslistan salaisuus sotii hallinnon julkisuusperiaatetta vastaan ja siihen liittyy vakava väärinkäytösten riski. Näin mahdollistetaan väärinkäyttäminen tulevaisuudessa kaikkien epämiellyttävien sisältöjen ja mielipiteiden sensuroimiseen, toteaa Oksanen huolestuneena.


EFFIn vaihtoehto olisi sensuurijärjestelmien sijasta keskittyä laittoman materiaalin poistamiseen Internetistä. Tämä olisi mahdollista eri maiden välisellä poliittisella yhteistyöllä.




Oikeutta mediateollisuudelle



Ensi vuoden alusta astuu voimaan myös kiistelty uusi tekijänoikeuslaki. EFFI on ehdottomasti sitä mieltä, että lakia ei olisi esitetyssä muodossa pitänyt hyväksyä. Uusi laki ei suojele tekijän oikeuksia, vaan estää sananvapautta ja tekee pahimmassa tapauksessa tavallisista kuluttajista rikollisia. Yhdistys oli mukana lokakuun alussa järjestetyssä mielenosoituksessa, jolla yritettiin viime hetkillä vedota päättäjiin lakiesityksen hylkäämiseksi.


– Laki on epäselvä ja sisäisesti ristiriitainen, asettaa epämääräisen rajoituksen teknisiä suojakeinoja koskevalle keskustelulle ja polkee kuluttajien oikeuksia, Ville Oksanen listaa lain ongelmia.


Uusi laki ei tuo muutoksia levy-yhtiöiden kannalta suurimpaan ongelmaan eli musiikin verkkopiratismiin. Sen sijaan suosittujen kannettavien mp3-soittimien käyttöä ja omien tallenteiden sekä ohjelmien varmuuskopiointia se haittaa merkittävästi.


Laki ei edes edistä tekijöiden asemaa. Sen sijaan voittaja on tekijänoikeuksilla kauppaa käyvä kansainvälinen mediateollisuus, jonka asema suhteessa kuluttajiin vahvistuu entisestään. Lain voimaantulon jälkeen mediateollisuus pystyy aiempaa paremmin kontrolloimaan, mitä kuluttaja voi ostamallaan teoksella tehdä, missä maassa ja millä laitteella sitä saa käyttää. (MK)




EFFIN BIG BROTHER 2005-PALKINNOT




Electronic Frontier Finland ry (EFFI) jakoi joulukuun alussa kolmatta kertaa Suomen Big Brother -palkinnot kansalaisten yksityisyyttä eniten loukanneille tahoille. Palkinnoilla halutaan kiinnittää huomiota yksityisyyteen kohdistuviin uhkiin niin julkishallinnon kuin yritysmaailman tahoilta. Englannista lähtöisin oleva seremonia järjestettiin tänä vuonna 13 maassa. Palkintojen saajista päättää vuosittain vaihtuva asiantuntijapaneeli.



* Palkinto loukkauksista yksityisyyttä vastaan, julkisen sektorin sarja:


EU:n ministerineuvosto: Rohkeista otteista teletietojen tallennusvelvollisuushankkeen ajamiseksi kansalaisten kritiikistä kavahtamatta



* Palkinto loukkauksista yksityisyyttä vastaan, yksityisen sektorin sarja:


Juorulehdistö. Uteliaisuus-perustarpeen tyydyttämisestä yksityiseen valvontaan ja vakoilemiseen kannustamalla sekä yksityisyyttä loukkaavia tietoja ronskisti julkaisemalla



* Palkinto edesvastuuttoman ennakkosensuurin edistämisestä


Kulttuuriministeri Tanja Karpela: Toimintaperiaatteiltaan kyseenalaisen internetin esto-ohjelman tehokkaasta markkinoinnista ja ohjelman ongelmien tyylikkäästä väistelystä




Lisäksi jaettiin positiivinen Winston Smith -tunnustuspalkinto yksityisyyttä ansiokkaasti puolustaneelle henkilölle. Palkinnon voitti postuumisti ihmisoikeusvaikuttaja Matti Wuori pitkäaikaisista ansioistaan yksityisyyden ja muiden perusoikeuksien edistämisessä. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli