Euroopan on aika herätä unestaan

14.01.2014 - 08:40
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Àlvaro Garcia Lineran mukaan ratkaisu löytyy Antonio Gramscin hegemoniateoriasta ja muista hänen ajatuksistaan: On otettava valta valtiossa ja taisteltava siitä. / Jose Camo |

Bolivian varapresidentti Àlvaro Garcia Linera avasi joulukuussa Euroopan vasemmiston kongressin puheellaan, jossa hän toi terveiset Etelä-Amerikasta ja antoi kokoukselle näkymää siitä, miltä Eurooppa näyttää muiden maanosien näkökulmasta.

Garcialla oli selkeä toive eurooppalaiselle vasemmistolle ja sen edustajille.

– Toivon teille menestystä ja vaadin että taistelette, taistelette ja taistelette. Älkää jättäkö meitä yksin, tarvitsemme teitä. Tarvitsemme Eurooppaa, joka ei vain tarkkaile kaukaa mitä muualla maailmassa tapahtuu, vaan Eurooppaa joka jälleen valaisisi oman ja maailman kohtaloa.

Puheensa aluksi Bolivian varapresidentti avasi näkymän siihen, miltä Eurooppa nyt näyttää. Se ei ollut imarteleva näky.

– Näemme heikkenevän ja taantuvan Euroopan. Euroopan joka on täynnä itseään ja tyytyväinen itseensä, mutta on myös apaattinen ja väsynyt. Tiedän näiden olevan rumia ja kovia sanoja, mutta näin me asian näemme. Kauas on jäänyt se Eurooppa, joka loisti, uudistui ja teki vallankumouksia. Erittäin kauas on jäänyt se Eurooppa, jonka suuret universaalit ideat muuttivat ja rikastivat koko maailmaa ja vaikuttivat kansojen kehitykseen  kaikkialla.

Rankan avauksen jälkeen Garcia täsmensi, ettei se Eurooppa, josta hän puhui, ole kansojen ja ihmisten Eurooppa.

– Tämä hiljennetty ja tukahtuva Eurooppa, jonka maailma näkee, on suuryritysten uusliberalistinen Eurooppa. Se kuuluu markkinoille, ei työlle.

Fossiilidemokratia

Seuraavaksi Garcia otti käsittelyyn voimansa menettäneen demokratian, joka ei enää palvele edistystä vaan pyrkii ylläpitämään nykyiset olosuhteet.

– Toivonsa ja uskonsa menettänyt demokratia on tuhoutunut demokratia. Fossilisoitunut demokratia. Tarkkaan ottaen se ei edes ole demokratiaa.

Miten tälläinen demokratia on sitten syntynyt? Garcian mukaan lähinnä siksi, että kapitalismi on muuttunut ryöstökapitalismiksi, joka vahvistaa itseään ottamalla haltuunsa julkiset tilat ja palvelut, biodiversiteetin, veden, esi-isien perinnön, metsät ja luonnon resurssit. Näin se kasaa itselleen yhteisen rikkauden ja tekee siitä yksityistä omaisuutta. Juuri tämä on neoliberalismin logiikkaa puhtaimmillaan.

– Kun yhteisellä omaisuudella pelastetaan yksityistä omaisuutta toimitaan täsmälleen päinvastoin kuin pitäisi. Yksityinen ei saa mennä yhteisen edelle.

Aiemmin keksityt ratkaisut eivät enää Garcian mukaan riitä. Se näkyy siinä että oikeisto hallitsee tällä hetkellä Eurooppaa. Jotain puuttuu vasemmiston aloitteista ja vastauksista.

Garcian mielestä Euroopan vasemmisto ei voi tyytyä pelkkiin tilanneanalyyseihin ja julistuksiin. Niiden avulla luodaan kyllä moraalista närkästystä, mikä on myös tärkeää, mutta ei luoda muutosvoimaa. Tämän uuden ryöstäkapitalismin kanssa pelkät julistukset eivät riitä. On luotava uudelleen yhteinen poliittinen taistelu, joka on paitsi vallankumouksellinen myös univeraali.

Pelkät instituutiot eivät riitä

Garcian mukaan meidän on on uudistettava koko demokratian käsite.

– Vasemmisto on aina kantanut lippuamme, joka edustaa oikeutta, tasa-arvoa ja osallistumista. Jotta voisimme jälleen tehdä näin, on meidän irtaanuttava institutionaalisesta demokratiakäsitteestä. Demokratia on paljon enemmän. Se ei ole pelkästään eduskuntavaaleissa äänestämistä. Se on arvoja: Suvaitsevaisuutta, monimuotoisuutta mielipiteenvapautta, hyviä käytäntöjä, yhteistä toimintaa ja lisääntyvää aktiivisuutta yhteisten asioiden hoitamisessa. Jos yhteinen omaisuutemme on vesi, on demokratia sen hallinnointi.

Garcia ei luota yhtään niin sanottuun vihreään talouteen, joka on hänestä jo käsitteenä tekopyhä, eikä riitä vasemmistolle. Vasemmiston on kyettävä luomaan elimellinen yhteys ihmisten ja luonnon välille. Varapresidentin mukaan on paljon yrityksiä, jotka esiintyvät luonnonsuojelijoina, mutta ne samat yritykset pelaavat kaksilla korteilla.  Euroopassa ne julistavat vihreitä arvoja, vaikka saastuttavat ja tuhoavat luontoa toimillaan muualla maailmassa. Luonto on niille vain voitontavoittelun väline.

Yhteiset tavoitteet

Nykyisen kaltaisella heikolla vasemmistolla ei ole varaa eriytymisen ylellisyyteen, Garcia tiivistää. Sen sijaan hänestä tulee jatkuvasti pyrkiä voimien yhdistämiseen.

– Vaikka mielipiteet eroaisivat 20 asiasta, löytyy aina ne 100, joissa olemme samaa mieltä. Keskustellaan niistä 20 myöhemmin, sillä olemme liian heikkoja jatkamaan riitelyä, joka hajottaa meitä edelleen.

Garcian mukaan ratkaisu löytyy Antonio Gramscin hegemoniateoriasta ja muista hänen ajatuksistaan: On otettava valta valtiossa ja taisteltava siitä.

– Valtio on ennen kaikkea yhteinen asia ja siksi tämän taistelun tulee olla sellainen, että se heikentämisen sijaan vahvistaa vasemmistoa. Jotta tämä taistelu tulisi mahdolliseksi, pitää ensin voittaa puolelleen yleinen mielipide. Se voitetaan uusilla ja uskottavilla esityksillä, työllä konkreettisten asioiden ja kysymysten parissa. Sellaisten, joilla on suuri arvo ihmisille. Se voidaan tehdä, mutta se vaatii hellittämätöntä työskentelyä, koska politiikka itsessään on ennen kaikkea taistelua vakuuttavuudesta. Ja tämän kamppailun voittaminen vaatii taistelua, taistelua ja taistelua.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.