Eurokuri kovenee

05.03.2012 - 11:54
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Helsingissä osoitettiin mieltä karkauspäivänä, jolloin myös eurooppalainen ay-liike järjesti toimintapäivän. / Toivo Koivisto |

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona Kreikan toisen tukipaketin äänin 111–72. Kreikan uusi tukiohjelma on kooltaan 130 miljardia euroa. Suomen laskennallinen lainaosuus paketista on valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan noin 2,3 miljardia euroa. Suomen takauksen kokonaismäärä korkoineen ja kuluineen sekä ylitakauksineen on noin 6,65 miljardia euroa.

Tukipakettia vastaan äänestivät eduskunnan opposition – perussuomalaisten, keskustan ja Vasenryhmän – lisäksi Vasemmistoliiton Anna Kontula.

Kontulan mukaan Kreikalle tarjottu resepti on paitsi inhimillisesti kestämätön, myös taloudellisesti impotentti.

– Jo ensimmäisen pelastuspaketin seurauksena on nähty konkursseja, irtisanomisia, palkkojen ja eläkkeiden leikkauksia sekä terveydenhuollon varojen leikkauksia, jotka kaikki ovat kasvattaneet työttömyyttä ja köyhyyttä, joiden vuoksi Kreikan sisäinen kysyntä on romahtanut samaan aikaan ulkoisen kanssa. Näin pelastustoimet ovat kiihdyttäneet Kreikan syöksykierrettä ja maa onkin nyt monilla mittareilla huonommassa jamassa kuin ennen euromaiden väliintuloa, toteaa Kontula blogissaan.

On ennenkuulumatonta, että sekä demarit että Vasemmistoliitto ovat mukana hallituksessa ajamassa Euroopan eliitin ja pankkien ajamaa linjaa, jolla kurjistetaan kreikkalaisia ja poljetaan demokratiaa.

Hallitus valmistelee lisää leikkauksia

Eurooppalainen kuripolitiikka voimistuu myös Suomessa, kun hallitus valmistelee valtiontalouden menokehyksiä. Niistä on tarkoitus päättää 22. maaliskuuta.

Talouden sopeuttamistarpeet vaihtelevat elinkeinoelämä-kokoomus-valtiosihteeri Raimo Sailas -akselin 5 miljardista eurosta Palkansaajien tutkimuslaitoksen esittämään 1,8 miljardin arvioon. Suurimmilla luvuilla luodaan julkisuudessa paineita, joiden edessä SDP ja VAS voivat sitten taipua ja selittää estäneensä vielä pahemmat menojen leikkaamiset ja verojen korotukset.

EU-kokouksesta kurisopimus

EU-maiden valtiopäämiehet allekirjoittavat tänään Brysselissä Saksan ja Ranskan johdolla valmistellun uuden, kovennetun talouskurisopimuksen. Se antaa EU-komissiolle valtuudet kontrolloida kaikkien jäsenmaiden budjetteja ja säätää automaatista, joka leikkaa julkisia menoja. Näin tavalliset ihmiset laitetaan maksamaan pankkipelureiden aiheuttaman kriisin laskut.

Ay-liike järjesti ympäri Eurooppaa keskiviikkona mielenosoituksia uutta kurisopimusta vastaan. Euroopan vasemmisto kehotti kansanedustajia äänestämään sopimusta vastaan, kun se tulee maiden eduskuntien vahvistettavaksi. Samaa on Suomessa esittänyt SKP. Sen sijaan SDP:n ja VAS:n edustajat hallituksessa ja eduskunnan suuressa valiokunnassa siunasivat kurisopimuksen sellaisenaan, esittämättä mitään muutoksia tai varauksia.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.