EU:n hajoamiseen syytä varautua

12.01.2017 - 13:30

Euroopan unionissa eliitti voi paksusti. Sen sijaan kansalaiset kärsivät. Tämä ei ole sattuma, pohti pitkän linjan EU-kriitikko Thomas Wallgren.

Wallgren oli mukana joulukuussa Vapaus valita toisin –järjestön Eurooppa-teemaisessa keskustelussa. Hän luonnehti omaa kantaansa: Kyllä maailmalle, ei EU:lle.

Wallgrenin mielestä EU:n kehitys pitää nähdä, ei talouden eikä instituutioiden, vaan sivilisaation uudistamisen näkökulmasta.

– Unioni rakennettiin todelliseen tarpeeseen. Globalisaation myötä todettiin, miten kansallisvaltiot olivat liian heikkoja vastaamaan sen asettamaan haasteisiin. Nyt on kuitenkin käynyt niin, että kansallisvaltiot ovat luovuttaneet lisää valtaa niille tahoille, jotka niitä kiusaavat. Unionissa rakennetaan autoritääristä kapitalismia. Unelma on hyvä, mutta metodi väärä.

Wallgren totesi, että toki kaikki se paha, mitä Suomessa on tapahtunut, olisi voinut tapahtua ilman unioniakin, kuten esimerkiksi työttömyyden kasvu ja mahdottomat talouskasvu unelmat.

– Kuitenkin EU:n nykyisissä oloissa on vaikeampaa hakea luovasti radikaaleja kehityksen vaihtoehtoja, joita nyt tarvitsemme. EU on esteenä keskeisille ratkaisuille, summasi Wallgren.

Unionin rinnalle muodostettava uutta

Thomas Wallgren huomautti, että euroeliittiä ruokkiva talouspoliittinen linja on vain seurausta niistä rakenteellisista ratkaisuista, joita Euroopan yhdentymisprosessissa on tehty. Ratkaiseva kehitys tapahtui vuosien 1985-1995 välillä. Euroopan punavihreät sosiaaliliberaalit voimat saatiin uskomaan, että EU on ainoa ratkaisu talouden globalisaation ongelmiin. Luotiin unioni, joka on läpeensä epädemokraattinen.

"Jos EU hajoaa, siihen pitää valmistautua."

Wallgren pitää unionin demokratisoimista erittäin hankalana. Hänen mielestään on mahdollista, että EU hajoaa.

– Jos EU hajoaa, siihen pitää valmistautua. Erkaantumisprosessi on jo alkanut, viittasi Wallgren esimerkiksi Iso-Britannian brexit-ratkaisuun.

Hänen mukaansa EU:n hajoaminen tarjoaa mahdollisuuksia. Suomella on pohjoismainen valttikortti, puhumattakaan paikallisen tason ratkaisuista.

– Isänmaata ei pidä unohtaa, mutta ei myöskään romantisoida. EU:n hajoaminen ei jätä meitä tyhjän päälle. On olemassa paljon muitakin instituutioita. Emme ole valmiissa maailmassa, mutta emme myöskään tyhjässä. EU on aika huono vaihtoehto ja sitä kannattaa yrittää kehittää, mutta sen rinnalla on muodostettava uutta. Meillä on jo nyt olemassa muita pohjoismaisia, eurooppalaisia ja globaaleja verkostoja ja instituutioita, joiden varaan rakentaa.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.