EU suuryhtiöiden asialla

03.11.2005 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: LUE LISÄÄ TIEDONANTAJASTA 44/2005!

Suomen kansallisen tason politiikka on kytkeytynyt Euroopan unionin ja globaalin tason politiikkaan enemmän kuin julkisesti ollaan valmiita myöntämään. Tämä näkyy niin maailmanlaajuisissa palvelukaupan GATS-neuvotteluissa, EU:n palveludirektiivihankkeesa kuin kotimaisessa kunta- ja palvelurakenteen muutoksessa. Eri tason prosessit vaikuttavat toisiinsa siten, että kokonaistilannetta on vaikea hahmottaa. Esimerkiksi EU:n tasolla voidaan tehdä päätöksiä, jotka vaikuttavat jokaiseen unionin kansalaiseen, mutta joiden todellisia seurauksia ei tunneta.


Euroopan unionin harjoittama palvelukauppapolitiikka on eräs tällainen alue. Unioni ajaa voimakkaasti Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvotteluissa palvelukaupan vapauttamista.


Kauppapolitiikkaa käsittelevä unionin artikla 133 on niitä harvoja alueita, joissa komission on kuultava jäsenmaita. Silti jäsenmaat ovat ulkona itse neuvotteluprosessista. Sen sijaan Euroopan palvelualan yrityksillä on voimakas vaikutusvalta siihen, mitä palvelusektoreita ne haluavat avattavan globaalille kilpailulle.....



(MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli