Tiedonantajan päätoimittaja, SKP:n poliittisen toimikunnan jäsen, syväpunainen aktivisti, luonnonystävä, musiikkitapahtumien tuottaja ja dj
Keywords:
EU kutsuu Yhdysvaltojen, Kanadan ja Norjan sotilasjoukot liikkumaan vapaasti rajojensa sisällä
Euroopan unioni valtuutti Yhdysvaltojen, Kanadan ja Norjan liittymään sotilaallisen liikkuvuuden (Military Mobility) projektiinsa tänään, kertoo Morning Star. Unioni sallii näin maiden sotilasjoukkojen esteettömän liikkumisen unionin sisällä.
EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että päätös "tehostaa EU:n puolustusta ja vahvistaa turvallisuuttamme" nopeuttamalla armeijoiden siirtämistä mantereelle. Yhdysvalloilla on Euroopassa yli 70 000 sotilasta, ja se johtaa tällä hetkellä lähes 30 000 sotilaan Defender Europe 2021 -sotaharjoitusta Venäjän rajoilla Itämereltä Mustallemerelle.
Sotilaallisen liikkuvuuden PRY-projekti mahdollistaa sotilashenkilöstön ja sotilaallisten voimavarojen nopean ja saumattoman liikkumisen kaikkialla EU:ssa joko rauta-, maa-, ilma- tai meriteitse. Se on osa EU:n ehdottamaa pysyvämpää rakenteellista sotilasyhteistyötä, Pescoa, jota pidetään joillakin tahoilla askeleena kohti EU-armeijaa.
Päätöksen kyseenalaisuutta lisää se, että virallisesti puolueettomat maat kuten Irlanti, Itävalta, Suomi ja Ruotsi ovat Naton ulkopuolella, mutta mukana Pescossa.
Britannian kommunistisen puolueen puheenjohtaja Robert Griffiths sanoo, että Yhdysvaltojen kutsuminen projektiin on "uuden kylmän sodan vaarallista kärjistymistä, mikä korostaa EU:n kasvavaa sotilaallista roolia". Hän kehottaa sosialisteja vahvistamaan rauhanliikettä Iso-Britanniassa ja kansainvälisesti Maailman rauhanneuvoston kautta.
EU-kriittisen, ammattiyhdistysaktiiveista koostuvan Trade Unionists Against the EU -liikkeen entinen puheenjohtaja Doug Nicholls sanoi Morning Starille, että ”EU:n lisääntyvä sotaisuus ja militarisointi" oli yksi syy siihen, että monet sosialistit Britanniassa äänestivät Brexitin puolesta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Suomen Nato-jäsenyyteen ja hakuprosessiin kriittisesti suhtautuvat tahot järjestävät mielenosoituksen Helsingissä sunnuntaina. Tapahtumassa puhuvat muun muassa vapaa kirjoittaja Arja Alho ja emeritusprofessori Jyrki Käkönen.
Sovintoesitys ei olisi tarjonnut palkkakuopassa oleville hoitajille pois pääsyä palkkakuopasta, eikä vähentänyt hoitajapulaa, kommentoi tehyläinen lastenhoitaja Mervi Grönfors liittojen hylkäämää sovittelulautakunnan sovintoehdotusta.
Ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu on ollut vaihtoehdotonta. Sotilaallinen liittoutumattomuus ja yhteistyöhön perustuva rauhanomainen linja ei tarkoita Suomen jäämistä yksin konflikteissa, kuvaa Arja Alho toimittamaansa julkaisua Sota ja rauha. Sotilasliittoon vai ei?
- 1 / 72
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Etelä-Afrikka ja muut liittoutumattomat valtiot voisivat koota voimansa rauhan kiilan iskemiseksi sotaa käyvien blokkien välille ja lopettaa kriisit, joita ne pakottavat meidät kaikki kohtaamaan, kirjoittaa Mark Waller.
Rauhaa vaikka väkisin.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan monella tavalla erityisen lähelle meitä. Se levittää kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota ei Euroopassa ole nähty sitten Jugoslavian hajoamissotien. Hyökkääjä on naapurimaamme. Suomessa asuu paljon sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Ja media suorastaan vyöryy sotapuhetta.