Etelä-Afrikassa kampanja julkisen liikenteen puolesta

13.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 37/2006.

Yksi taistelutoimi Etelä-Afrikassa valtion uusliberalistista politiikkaa vastaan ja maan jälleenrakentamisen suuntaamiseksi köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamiseen on ns. Gautrain-suunnitelman herättämä suuttumus ja liikehdintä.


Kyse on Johannesburgin ja Pretorian yhdistävästä, halki Gautengin maakunnan kulkevasta raideyhteydestä. Hallituksen yksityissektorisuunnitelmien mukaan juna tulee kulkemaan näköalareittiä kaupungin vauraiden osin halki ja päätymään Johannesburgin kansainväliselle lentokentälle. Yksi sen rakentamisen syistä on katsojien kuljettaminen vuoden 2010 jalkapalloilun MM-kisojen aikana.
Suurin mustien asuma-alueMaakunta on maan tiheimmin asuttu alue, yhdeksän miljoonan ihmisen koti. Maan taloudellinen ja teollinen sydän Johannesburg samoin kuin maan hallinnollinen keskus Pretoria sijaitsevat siellä.


Etelä-Afrikan työvoimasta 70 prosenttia asuu Gautengissa. Se muodostaa suurimman mustien asuma-alueiden, townshipien, keskittymän, joka pystytettiin apartheidin aikana mustan työvoiman pitämiseksi poissa vain valkoisille tarkoitetuista kaupunkikeskuksista. Soweto on laajin tällainen asuma-aluekeskittymä. Sen nimi on peräisin aparthedin aikaisesta nimestä South West Native Township, lounainen alkuasukasalue.


Huolimatta pienen mustan keskiluokan määrän noususta 12 vuotta sitten tapahtuneen demokraattisen muutoksen jälkeen enemmistö mustista työläisistä asuu mustien asuma-alueilla, samoin kuin valtava määrä ihmisiä, joilla ei ole vakinaista työtä. Monet ihmiset ovat muuttaneet maaseutualueilta Gautengiin toivossa löytää työtä. Gautengin asuma-alueet ja sen kasvavat hökkeleistä koostuvat epäviralliset siirtokunnat ovat repeämässä liitoksistaan....MARK WALLER


Kirjoittaja on Etelä-Afrikan asioihin erikoistunut vapaa toimittaja. Käännös Erkki Susi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli