Entä jos natsit olisivat sittenkin voittaneet?

07.04.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 14/2006.

Eletään vuotta 1940. Suosittu Franklin D. Roosevelt on asettumassa ehdolle kolmannelle kaudelleen Yhdysvaltain presidentiksi rikkoen samalla George Washingtonin luoman tradition, jonka mukaan presidentin ei tulisi asettua ehdolle kolmatta kertaa. Rooseveltin vastaehdokas on eräs aikakauden tunnetuimmista henkilöistä, lentäjäsankari Charles A. Lindberg, joka toukokuussa 1927 oli ylittänyt Atlantin yksimoottorisella lentokoneellaan.


Siitä kun Saksa hyökkäsi Puolaan on kulunut jo vuosi. Rooseveltin mielestä Yhdysvaltain tulisi liittyä sotaan Britannian rinnalle. Republikaanien ehdokas Lindberg puolestaan pitää välttämättömänä Yhdysvaltain pysyttäytymistä sodan ulkopuolella.


Lindbergillä on kantaansa myös oma erityinen syynsä; Ennen maailmansodan syttymistä hän on asunut Britanniassa ja vieraillut ahkeraan natsi-Saksassa. Hän on tavannut Adolf Hitlerin ja vastaanottanut korkean natsikunniamerkin palveluksistaan Kolmannelle valtakunnalle. Lindberg on myös jo vuosien ajan pitänyt antisemitistisiä puheita.


Amerikan presidentinvaali päättyy Lindbergin voittoon! Tammikuussa hän muuttaa Valkoiseen taloon ja hänestä tulee Yhdysvaltain 33. presidentti. Hitler on saanut erinomaisen liittolaisen Atlantin takana. "Lindbergistä tulee meidän amerikkalainen Gauleiterimme", sanoo Hitler osuvasti.


Philip Rothin uusinta suomennosta Salajuoni Amerikkaa vastaan lukiessa kannattaa olla tarkkana, sillä faktaa ja fiktiota on paikoin vaikea erottaa toisistaan tässä taitavasti ja tarkasti kirjoitetussa poliittisessa romaanissa. Henkilöt ovat oikeita, samoin heidän elämäkertatietonsa, toimintansa ja iso osa historiaa. Kirjan loppuun liitetyillä päähenkilöiden pienoiselämäkerroilla Roth osoittaa tämän; Lindberg sai todellakin korkean kunniamerkin Hitleriltä, samoin kuin autotehtailija Henry Fordkin!


Huolimatta huolellisen tarkoista yksityiskohdista, Rothin kirja on myös jossittelua; Entä jos Lindberg olisi todella asettunut ehdolle presidentinvaaleihin? Olisivatko tämän yhteydet natseihin Euroopassa ja natsihenkiset antisemitistiset puheet tienneet lopun alkua Yhdysvaltain juutalaisväestölle?


Pelottavaa, suorastaan painajaismaista on kuvitella kuinka olisi käynyt. Jos on lopulta niin lähellä totta. Tässäkin tapauksessa....ARTO TUOMINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli