Ennalta selvä tulos Venäjällä

07.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/2007

Jo silloin, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin asettui Kremlin valtapuolueen Yhtenäisen Venäjän vaaliveturiksi ja nosti vaalien pääasiaksi kannatuksen omalle politiikalleen, duumanvaalien tulos oli ennalta selvä.


Putin on omassa maassaan maailman suosituin poliitikko, jota on mielipidemittauksissa kannattanut peräti 85 prosenttia venäläisistä. Tietenkään kukaan ei odottanut, että Yhtenäinen Venäjä nappaisi koko tuon kannatuksen, mutta se sai kuitenkin maanvyörymävoiton 64 prosentin kannatuksella.


Parhaiten Putinin ja Yhtenäisen Venäjän vaalitaktiikkaa pystyi vastustamaan Venäjän federaation kommunistinen puolue 11,6 prosentin kannatuksellaan, vaikka kenties osa senkin perinteisistä kannattajista lipesi riveistä. Vaikka kommunisteilla ja Putinilla on jyrkkiäkin eroja, linjat varsinkin ulkopolitiikassa ovat melko lähellä toisiaan.


Kommunistit ovat uudessa duumassa ainoa todellinen oppositiopuolue, sillä kaksi muuta äänikynnyksen ylittänyttä puoluetta, Liberaalidemokraattinen puolue (8,2 %) ja Oikeudenmukainen Venäjä (7,8 %), myötäilevät Kremliä.


Venäjän keskusvaalilautakunta, kansalaisjärjestö Kansalaisvalvontayhdistys sekä Shanghain yhteistyöjärjestön vaalitarkkailijat pitivät vaaleja laillisina, vapaina ja avoimina. Sitä vastoin Etyj ja Euroopan neuvosto leimasivat odotetusti vaalit puolueellisiksi ja osin epärehellisiksi. Kommunistit ja eräät muut puolueet aikovat ryhtyä oikeustoimiin väitetyn vaalivilpin johdosta. Toivottavasti vilppisyytökset tutkitaankin rehellisesti.


Toisaalta on muistettava, että vaalitulos vastasi melko tarkkaan ennakkoon tehtyjä mielipidemittauksia sekä vaalipäivän ovensuukyselyjä. Mielipidemittauksia tekivät pitkin syksyä useat tutkimuslaitokset, joista osa tunnustetaan lännessäkin riippumattomiksi. Tämä viittaa siihen, että joko ääntenlaskennassa ei ollut suuria väärinkäytöksiä tai mielipidemittaukset ja ovensuukyselyt olivat vilpillisiä. Jälkimmäinen tuntuu liian mielikuvitukselliselta.


Vaaleja suurempi jännitysmomentti on nyt se, mikä on Putinin tuleva asema ja kuka hänen suosikkinsa seuraajaehdokkaakseen.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli