Eliitti ajaa Eurooppaa suurlamaan

21.11.2011 - 10:59
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Euroopassa on luotu 2000-luvun alussa ennennäkemätön yksityinen velkakupla. / jurjen_nl |

Eurokriisin diagnoosi on virheellinen ja lääkkeet tuhoisia, arvelevat taloustutkijat Antti Ronkainen ja Miika Kabata. He ovat analysoineet pääministeri Jyrki Kataisen marraskuun alussa eduskunnalle antaman ilmoituksen sisältöä. Katainen selvitti eduskunnalle Euroopan talouskriisin tilaa ja Suomen toimia kriisin hoidossa.

Kataisen ilmoitus kuvasi hyvin euroeliitin yleistä konsensusta: Euroopan talouskriisin syypää löydetään julkisesta velasta, josta on vastuussa jokainen eurovaltio itse. Talouspolitiikan uskottavuus ja markkinoiden luottamus voidaan saavuttaa vain tiukalla talouskurilla ja leikkauspolitiikalla.

Ongelmana tässä on se, että valittu poliittinen linja on totaalisen väärä. Ronkainen ja Kabata ounastelevat, että euroeliitin konsensus kriisin syistä ja hoitamisesta vie koko Euroopan unionin suurlamaan.

Taustalla yksityinen velka

Talouskriisin syyt eivät Ronkaisen ja Kabatan mukaan löydy valtioiden velkaantumisesta vaan yksityisen velan kasvusta ja sen aiheuttamasta varallisuusarvojen – asuntojen, osakkeiden ja erilaisten arvopaperijohdannaisten – kuplasta, joka on puhjennut.

– Euroopassa on luotu 2000-luvun alussa ennennäkemätön yksityinen velkakupla. EU:ssa on euron käyttöönotosta asti sijoitettu aivan liikaa varallisuusarvojen paisutteluun ja keinotteluun finanssimarkkinoilla sen sijaan että oltaisiin investoitu tuotannolliseen toimintaan ja julkiseen infrastruktuuriin. Lisääntynyt yksityinen velka kyllä vivuttaa varallisuusarvojen hintoja ylöspäin, mutta tuotannollisesti hyödyttömät varallisuusarvot eivät luo kassavirtoja, joilla noita velkoja kyettäisiin maksamaan takaisin, toteavat Ronkainen ja Kabata.

Kuri vie syvempään taantumaan

Eurokriisin kaava on tappava: valtiot pakotetaan kiristämään budjettejaan kunnes talous supistuu ja alkaa ajautua taantumaan. Tämä vähentää verotuloja, mikä puolestaan pakottaa leikkaamaan ja säästämään entisestään. Valtioiden lainanhoitokulut kasvavat, koska markkinat aistivat, että säästöpolitiikka johtaa ainoastaan syvempään taantumaan. Noidankehä on valmis.

– Euroopan johtajien konsensuksen mukaan markkinoiden luottamus saavutetaan, kunhan euromaat sidotaan tuloeroja kasvattavan, joukkotyöttömyyden ikuistavan ja hyvinvointiyhteiskunnan tuhoavan talous- ja rahaliiton orjiksi. Katainen toistaa euroeliitin keskuudessa ohjenuoraksi muodostunutta ideaa, että ainoat keinot luottamuksen ansaitsemiseksi ovat ankarat palkkojen ja julkisen talouden leikkaukset.

Pääministeri muotoilee kotimaisen kuripolitiikan niin, että "työn ja työvoiman tarjontaa on parannettava. Työn hintaa ei saa hinnoitella yli."

Tämä viittaa siihen, että Kataisen sixpack-hallitus ei edes aio ryhtyä harjoittamaan elvyttävää politiikkaa vaan työn hintaa on tarkoitus polkea, työttömyysturvaa viilata "kannustavampaan" suuntaan, lisätä työelämän joustoja sekä pidentää työuria

Romahtaako unioni?

Ronkainen ja Kabata korostavat, että yksittäisten maiden sijaan keskeinen taustatekijä kriisissä on kapitalismin globaali systeemikriisi ja erityisesti Euroopassa talous- ja rahaliitto EMU:n rakenne, joka mahdollisti samanaikaisesti sekä ongelmamaiden ylivelkaantumisen että yksityisten pankkien jättivoitot kriisimaiden kustannuksella.

On ennakoitavissa, että talouskriisin myötä euromaat kääntyvät toisiaan vastaan. Tämä merkitsee eurooppalaisen nationalismin nousua, josta on jo olemassa huolestuttavia merkkejä.

– Tämän tien päässä on paitsi euron hajoaminen, mahdollisesti myös koko unionin romahdus, arvelevat Ronkainen ja Kabata.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (19 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.