Ei päätä pensaaseen

10.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (ES)

Suomessa on nyt otsa rypyssä pohdittu, mikä mahtoi olla syynä Venäjän presidentin Vladimir Putinin EU-edustajan Sergei Jastrzhembskin lausuntoon, jonka mukaan Suomi kuuluu EU:n uusien russofobisten eli Venäjään vainoharhaisesti suhtautuvien ja EU:n Venäjän-politiikan koventamiseen pyrkivien jäsenmaiden muodostamaan blokkiin. Samanlaista äimistelyä harrastettiin Venäjän Helsingin-lähetystön kakkosmiehen Vjatsheslav Tutshninin taannoisen lausunnon johdosta.


Tätä voisi kutsua Jaska Jokus -ilmiöksi. Vanhassa laulussahan Jaska ihmettelee: "Jotakin jos sattuu, heti minunko on syy?" Suomen johto ei voi toistaa tällaista viattomaksi tekeytyvää ihmettelyä kovin monta kertaa ilman, että siitä tulee epäuskottavaa.


Vaikkei Venäjän reaktioita hyväksyisikään, niitä ei pitäisi ihmetellä. Eikä kyse ole vain viisumivapausasiasta, vaan paljon isommista ongelmista.


Ensiksikin, Suomi on Euroopan unionin jäsenenä menettänyt itsenäisen Venäjän-politiikkansa ja joutunut loukkuun, mikä osoittaa, ettei Suomen olisi pitänyt koskaan liittyä unioniin.


Yhdysvaltain ohjauksessa ja EU:n uusien amerikkalaismielisten jäsenmaiden avulla unionin linjaa suhteessa Venäjään on jo pitkään kovennettu. Tämä ilmenee EU:n yhtymisessä USA:n käymään Venäjän vastaiseen kampanjaan. Sadan europarlamentaarikon marraskuussa tekemä törkeä Venäjän vastainen hyökkäys, johon viisi suomalaista meppiä yhtyi, on vain yksi esimerkki tästä. Ja tämä ilmenee EU:n sekaantumisessa yhtä jalkaa USA:n kanssa Ukrainan asioihin.


Ukrainan tilanne on Venäjän näkökulmasta äärimmäisen vaarallinen. Mutta sen sijaan että Suomen johdossa ymmärrettäisiin tämä, täällä omaksutaan lännen propaganda, jonka mukaan se onkin vain Venäjä, joka sekaantuu Ukrainan asioihin "etupiirinsä" varjelemiseksi. Toivottavasti pääministeri Matti Vanhasen tähän viittaava lausunto osoittaa vain käsittämätöntä tietämättömyyttä.


Toiseksi, Suomi ei ole vain menossa mukaan EU:n sotilaallisiin interventioihin, vaan maata on jo pitkään ajettu ponnella Natoon. Suomen samoin kuin Ukrainan liittyminen Natoon sulkisi lähes kokonaan Venäjän ympärille sen läntisillä rajoilla rakennetun saartorenkaan.


Kolmanneksi, Suomen oikeistopiirit ovat pitkin vuotta historiaa väärentäen juhlineet jatkosotaa samalla kun on voimistettu vaatimuksia Venäjän alueiden liittämisestä Suomeen.. Juhlinta huipentui itsenäisyyspäivänä ikään kuin olisi vietetty itäisen naapurin vastaisen sodan vuosipäivää. Maamme johto ei ole mitenkään puuttunut asiaan eikä yrittänyt sanoa järjen sanaa väliin. Voidaan vain kuvitella, miten maassamme olisi reagoitu, jos Venäjällä olisi muisteltu vastaavassa hengessä Suomen ja Saksan hyökkäystä sekä suomalaista miehitystä ja keskitysleirejä Itä-Karjalassa.


Varmaankin Suomen ja Venäjän presidenttien tiistaisesta tapaamisesta saadaan taas kerran rauhoittava viesti siitä, että maiden suhteet ovat kunnossa. Sehän kuuluu protokollaan. Mutta todellisia ongelmia se ei tee olemattomiksi.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli