Eduskuntavaalit ovat myös kuntavaalit

16.02.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 7/2007.

SKP:n kaupunginvaltuutettu, sosiaalityön professori Jari Heinonen kertoo, miten Tampereen palvelutarjonta on muuttumassa sekavaksi niin valtuutettujen, kaupungin työntekijöiden kuin asukkaidenkin näkökulmasta.


Syynä tähän on vuoden alussa käyttöön otettu uusi toimintastrategia, joka toi kaupunkiin uudet pormestari- ja tilaaja-tuottajamallit.




Tiltusta vaiettiin kunnallisvaalien alla



Nyt koko Tampereen toiminta perustuu tiltu-mallille, jossa palvelujen tilaajaorganisaatioiksi muutetut lautakunnat on eriytetty palvelujen tuotanto-organisaatioista. Kaupungin liikelaitosten määrä on kasvanut ja yksityistäminen lisääntynyt.


Vaikka malli on ollut käytössä vasta vajaat kaksi kuukautta, sitä ovat kritisoineet niin työntekijät kuin palvelujen käyttäjät.


– Erityisesti toimeentulotuen tarvitsijoilta on tullut paljon yhteydenottoja, kun monelle perheelle tärkeiden rahojen saaminen on viivästynyt, sanoo Heinonen, joka pyörittää muiden töidensä ohessa maksutonta sosiaalineuvontaa.


Tamperetta vuosikymmeniä hallinnut kokoomuksen ja Sdp:n aseveliakseli ajoi uuden toimintamallin sisään muutamassa vuodessa. Vielä ennen viime kunnallisvaaleja demarit vaativat kovaan ääneen, että kaupungin on tuotettava palvelunsa omana toimintana.


– Uusliberalistinen uusi toimintamalli hyväksyttiin vain pari kuukautta vaalien jälkeen, vastoin demareiden vaalilupauksia, huomauttaa Heinonen.




Vasemmistoliitto mukana yksityistämässä



Aseveliakselin lisäksi tarvittiin myös muita valtuustoryhmiä uuden mallin tueksi. Vasemmistoliitto asettui ehdoitta tukemaan uudistusta, kun sille luvattiin yksi neljästä apulaispormestarin virasta. Paikan täytti Sirkkaliisa Virtanen, joka sittemmin on kehunut, miten "tilaaja-tuottajamalli pelastaa kaupungin palvelut".


Kokoomuksen ja demareiden välille syntyi kitkaa syyskuisessa pormestarivaalissa, kun kaupungin ykköspestin nappasi vihreiden tuella porvariehdokas Timo P. Nieminen demareiden pormestariehdokkaan nenän edestä.


Heinonen arvioi, että demarit ja vasemmistoliitto tekivät suuren virheen antaessaan porvareille avoimen valtakirjan kaupungin palveluiden suhteen.


– Pormestari on todennut suoraan, miten Tampereen malli tarkoittaa avoimesti palvelujen kilpailuttamista, ulkoistamista ja yksityisten palvelujen määrän kasvattamista.




Erityislakien sisältö määritellään eduskunnassa



Vuoden alussa hyväksytystä kuntapuitelaista poistettiin kovan vastustuksen vuoksi siihen alunperin kaavailtu tilaaja-tuottaja-malli. Jari Heinonen korostaa silti, että puitelaki tähtää kuntien määrän vähentämiseen ja yksityisten palvelumarkkinoiden laajentamiseen.


– Puitelaki antaa nimensä mukaisesti raamit uudistukselle. Maaliskuussa valittavan eduskunnan on sen vuoksi muutettava noin 130 erityislakia. Siksi on tärkeää, että eduskunnassa on punavihreä, aidosti vasemmistolainen voima, joka pystyy vaikuttamaan lakien sisältöön, summaa Heinonen, joka on SKP:n kansanedustajaehdokas Pirkanmaalla.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli