EAY kutsuu toimintaan sosiaalisen Euroopan puolesta

09.11.2012 - 13:01
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Nuori nainen kuvasi syyskuussa tablettitietokoneella mielenosoitusmarssia Ateenassa Kreikassa, missä on jatkuvasti protestoitu leikkauspolitiikkaa vastaan. / George Laoutaris |

Yhteiskunnalliset oikeudet pitää asettaa taloudellisten vapauksien edelle, vaativat EAY:n pääsihteeri Bernadette Ségol ja puheenjohtaja Ignacio Fernández Toxo yhteisessä puheessaan lokakuussa.

Brysselissä kokoontunut EAY:n toimeenpanevan komitean kokous 17. lokakuuta päätti Portugalin esimerkin innoittamana kutsua koolle toiminnan ja solidaarisuuden päivän 14. marraskuuta. Tavoitteena on lakoilla, mielenosoituksilla, kokoontumisilla ja muilla toimilla mobilisoida Euroopan ammattiyhdistysliikettä yhteiseen voimannäyttöön EU:n leikkauspolitiikkaa vastaan, Etelä-Euroopan yleislakkojen tueksi ja uuden yhteiskunnallisen hankkeen käynnistämiseksi.

– Etelä-Euroopan maissa vallitsee yhteiskunnallinen hätätilanne ja epätasa-arvo lisääntyy kaikkialla Euroopassa. Ne toimet, joita nyt kohdistetaan Kreikan, Portugalin, Irlannin ja Espanjan työntekijöihin, palaavat aikanaan bumerangin lailla ja iskevät Euroopan pohjoisosien työntekijöihin, EAY:n johtokaksikko muistuttaa. 

Leikkauspolitiikka on laskuvirhe

EAY:n mukaan nykyiset säästötoimenpiteet raahaavat Eurooppaa taantumaan ja jopa lamaan. Jatkuvat hyvinvointiyhteiskunnan purkamiseen tähtäävät säästöohjelmat ainoastaan pahentavat epävakautta ja iskevät pahiten heikoimmassa asemassa oleviin. Ségol ja Toxo kutsuvat nykypolitiikkaa järjestelmälliseksi pyrkimykseksi hävittää työväenliikkeen Euroopassa rakentama yhteiskuntamalli.

– Säästötoimet eivät ainoastaan johda yhteiskunnalliseen hätätilaan, vaan ne ovat lisäksi selkeästi epäonnistuneet. Säästötoimilla ei pystytä ratkaisemaan ylisuuria velkataakkoja eikä palauttamaan markkinoiden luottamusta. Vaikka Kreikka ja Espanja saisivat alijäämänsä nollatasolle, niiden velkasuhde olisi kuitenkin valtava, kun bruttokansantuote romahtaisi ja talouselämän toimintaedellytykset vaikeutuisivat rahamarkkinoiden vaatimien kestämättömien korkotasojen takia.

Jopa kansainvälinen valuuttarahasto IMF myönsi lokakuussa julkistetussa katsauksessaan ensimmäistä kertaa virallisesti, että se teki järkyttävän virheen arvioidessaan vyönkiristyspolitiikan vaikutuksia. Pääjohtaja Christine Lagarde joutui myöntämään rahaston Tokiossa järjestetyssä vuosikokouksessa, että leikkaukset ovat selvästi heikentäneet Euroopan taloutta ja monin paikoin jopa pahentaneet julkisen talouden tasapaino-ongelmia.

Tuolla laskuvirheellä on ollut mittaamattoman suuria seuraamuksia työläisten ja kansalaisten arkielämässä. Se asettaa kyseenalaiseksi koko European Fiscal Compact-talouskurisopimuksen politiikan, EAY:n kannanotossa todetaan. Järjestön mukaan IMF:n on esitettävä anteeksipyyntönsä Euroopan 25 miljoonalle työttömälle ja Troikan peräännyttävä tavoitteistaan.

– Esimerkiksi nuorten tilanne on aivan kestämätön. Nuorten työttömyysaste lähestyy 50 prosentin tasoa tai on jo noussut siihen useissa Etelä-Euroopan maissa. Samanaikaisesti kaikkialla Euroopassa esiintyy entistä enemmän epävarmuutta työehdoissa.

Kurjistamisen sijaan uutta rakentamaan

Talouskurisopimuksen sijaan EAY esittää kriisin ratkaisemiseksi uutta yhteiskunnallista hanketta, jota se kutsuu Euroopan sosiaaliseksi sopimukseksi.

– Kaikkialla keskustellaan velkakriisistä ja sen ratkaisumahdollisuuksista. Näin kuuluukin olla. Mutta lisäksi on olemassa yhteiskunnallista velkaa, joka on aivan yhtä keskeistä Euroopan pelastamiseksi kuin rahallinen velka.

Työtätekevien kurittamisen sijaan sopimuksella puututtaisiin kriisin todellisiin syihin.

– Nykyiset ongelmamme juontavat juurensa kasinotalouteen. Tämä järjestelmä on epäonnistunut. Mutta pääoma ei tunne asemaansa uhatuksi ja sen toiminta on edelleen suojattua. Pankit manipuloivat korkoja mukavissa toimistoissaan, ja hallitukset keskittyvät edelleen siihen, että kansalaiset joutuvat epäonnistumisten maksumiehiksi.

Nyt varallisuuden keskittyminen ja pääomien vapaa liikkuvuus on johtanut tilanteeseen jossa valtiot kilpailevat investoinneista lähinnä karsimalla verotusta, työvoimakustannuksia ja sosiaalisia turvaverkkoja. EAY:n mallissa budjettikuria löysätään ja ryhdytään sen sijaan rakentamaan uudelleen niitä mekanismeja, jotka vähentävät yhteiskunnallista epätasa-arvoa ja luovat vaurautta.

EAY painottaa, että suunnanmuutos on välttämätön. Toimintapäivä 14. marraskuuta kertoo osaltaan, ettei hätätilanne Euroopassa voi enää odottaa. Sanat eivät enää riitä, tarvitaan tekoja.

EAY:n oma mielenosoitus 14. marraskuuta pidetään Euroopan komission päämajan edessä Berlaymont-Schumanin alueella klo 12.00.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (63 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.