DU – tuhoisin rikos ihmisyyttä vastaan

10.11.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 41/2006.

Israel on käyttänyt äskeisessä Libanonin sodassa siviilejä vastaan bunkkerinmurtajapommeja, joiden taistelukärjet sisälsivät köyhdytettyä uraania (DU). USA ja Britannia puolestaan ovat jo pitkään käyttäneet uraaniammuksia Irakissa ja Afganistanissa.


Libanonissa käytetyn köyhdytetyn uraanin aiheuttama tilanne pahenee ja vaatii presidentti George W. Bushilta, pääministeri Tony Blairilta ja pääministeri Ehud Olmertilta välitöntä toimintaa, sanoo entinen USA:n armeijan köyhdytetyn uraanin projektin johtaja, tohtori Doug Rokke.


USA toimitti Israelille ainakin sata köyhdytetyllä uraanilla varustettua bunkkerinmurtajapommia käytettäväksi libanonilaisia kohteita vastaan. Nämä pommit tulevat aiheuttamaan radioaktiivista ja kemiallista myrkyllistä laskeumaa, jolla on terveydellisiä ja ympäristöllisiä vaikutuksia kautta Lähi-idän. Israelilaiset panssarivaunut käyttävät myös köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia.


USA:n ja Britannian asevoimat käyttävät myös muun muassa Irakissa kiellettyjä uraaniammuksia, "likaisia pommeja". USA:n armeija, energiaministeriö ja puolustusministeriö sekä Britannian puolustusministeriö kiistävät, että uraaniammusten valmistamisesta, testaamisesta ja käytöstä olisi mitään terveys- ja ympäristövaikutuksia. Näin ne yrittävät välttää vastuun myrkyllisen radioaktiivisen aineen, köyhdytetyn uraanin, tahallisesta ja laittomasta levittämisestä.


Uraaniaseiden käyttö on ehdottomasti kiellettyä ja rikos ihmisyyttä vastaan. Siksi kaikkien maailman ihmisten ja hallitusten on tohtori Rokken mielestä toimittava uraaniaseiden käytön kieltämiseksi. Hän vaatii, että Israel antaa nyt lääketieteellistä hoitoa kaikille DU:n uhreille Libanonissa ja siivoaa kaiken DU-saasteen.


USA:n ja Britannian viranomaiset ovat ylimielisesti kieltäytyneet noudattamasta omia säädöksiään, määräyksiään ja direktiivejään, jotka vaativat viranomaisia antamaan asianmukaista ja tehokasta lääketieteellistä hoitoa kaikille DU:lle altistuneille. He kieltäytyvät myös siivoamasta radioaktiivista saastetta, kuten armeijan säädökset edellyttävät.


Israel käytti Libanonissa paitsi rypälepommeja ja uraanilla terästettyjä bunkkerinmurtajapommeja, myös valkoista fosforia sisältäviä pommeja, joista ainakin osa oli uraanilla terästettyjä. Viimeksi mainittuja on käytetty myös Gazassa. Lisäksi Israel on käyttänyt sekä Libanonissa että Gazassa tähän saakka tuntematonta asetta, todennäköisesti ns. vakuumipommeja, jotka ovat aiheuttaneet uhreille lääkäreille tähän saakka ennennäkemättömiä vammoja.




DU aiheuttaa suurta tuhoa Irakissa



USA:n ja Britannian käyttämä köyhdytetty uraani aiheuttaa Irakissa hirvittävää tuhoa ja kärsimystä sen lisäksi mitä DU:n käyttö jo ensimmäisessä Persianlahden sodassa on aiheuttanut.


Irakilaiset lääkärit ovat arvioineet, että vuodesta 1991 vastasyntyneiden lasten epämuodostumat ovat lisääntyneet 2–6-kertaisesti ja 3–12 kertaa niin paljon lapsia on sairastunut syöpään ja leukemiaan. Lancet-lehti julkaisi jo 1998 raportin, jonka mukaan jopa 500 lasta päivässä kuolee ja että alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus lisääntyi vuoden 1989 23:sta tuhatta kohden 166:een tuhatta kohden vuonna 1993.


Myös aikuisten verisyövät ja muut syövät ovat rajusti lisääntyneet.


DU:n aiheuttama radioaktiivisuus säilyy miljoonia vuosia ja tappaa miljoonia kaikenikäisiä ihmisiä tulevien vuosisatojen aikana. Kyse on sellaisesta rikoksesta ihmisyyttä vastaan, jota voidaan pitää kaikkien aikojen pahimpana hirmutekona.


Sekä ensimmäinen Persianlahden sota että nykyinen sota ovat myös pelkästään DU:n takia sairastuttaneet syöpiin ja tappaneet kymmeniä tuhansia amerikkalaissotilaita. Pelkästään ensimmäisen Persianlahden sodan veteraaneista on tähän mennessä kuollut 11 000 henkeä.


Pienemmässä mittakaavassa DU käy kohtalokkaaksi myös muiden miehitysvaltojen sotilaille. Esimerkiksi Italian 3 000 sotilaasta 109 on jo kuollut.



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli