Dmitri Medvedev

14.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 46/2007

Arvuuttelu Venäjän seuraavasta presidentistä päättyi viime maanantaina, kun Yhtenäinen Venäjä ja kolme muuta Kremliä tukevaa puoluetta sekä itse presidentti Vladimir Putin ilmoittivat tukevansa ensimmäisen varapääministerin Dmitri Medvedevin ehdokkuutta. Medvedevin valinta 2. maaliskuuta pidettävissä presidentinvaaleissa näyttää varmalta.


Läntiset kremlologit tulivat taas yllätetyiksi. Heidän spekulaationsahan ovat kulkeneet sitä rataa, että vaikka Putin ei haluakaan rikkoa perustuslakia, vaan väistyy kahden nelivuotiskauden päättyessä, hän palaa presidentinvirkaan lyhyen välivaiheen jälkeen. Ja nimenomaan presidentinvirkaan, koska presidentin valtaoikeudet ovat suurimmat. Suosituimman spekulaation mukaan 66-vuotias pääministeri Viktor Zubkov olisi nostettu presidentiksi ja eronnut kesken kauden. Medvedev on kuitenkin vasta 42-vuotias, joten hänen suhteensa tällainen kaava ei vaikuta uskottavalta.


Tiistaina "arvoitus" sitten ratkesi, kun Medvedev sanoi haluavansa Putinista pääministerin. Lausunto vain vahvisti sen mitä Putin vihjaisi jo lokakuussa. Hänhän totesi, että "hallituksen johtaminen on ihan realistinen idea", jos kaksi ehtoa täyttyy: "Ensinnäkin: Yhtenäisen Venäjän pitää voittaa vaalit. Ja toiseksi: presidentiksi pitää valita kunnollinen, kyvykäs ja nykyaikainen henkilö." Nyt kumpikin ehto on Putinin näkökulmasta täyttynyt.


Putinia tsaariksi haukkuvien läntisten kremlologien päähän ei ole hetkeksikään pälkähtänyt sellainen mahdollisuus, että jospa hän ihan oikeasti käyttää suosiotaan maailman suurimman valtion johdon saattamiseksi kollektiivisemmalle tiimipohjalle.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli