Demokratiaa puolustava mielenosoitus kiellettiin Brysselissä

11.03.2013 - 14:50
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Mielenosoituksen oli määrä kokoontua Belgian kansallispankilla. / For A European Spring |

Brysselissä torstaille suunniteltu For a European Spring -suurmielenosoitus on järjestäjien mukaan kielletty poliisin toimesta. Euroopan unionin keväthuippukokouksen yhteydessä järjestettävällä mielenosoituksella halutaan kiinnittää huomiota EU:n kasvavaan demokratiavajeeseen ja epäoikeudenmukaiseen talouspolitiikkaan. 

EU:n huippukokouksessa 14.-15. maaliskuuta valtion päämiesten ja hallitusten edustajien on tarkoitus päättää Euroopan talous- ja rahaliiton tiukentamisesta täysiveriseksi pankki- ja finanssiunioniksi. Ammattiyhdistykset ja kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet agendaa epädemokraattiseksi ja hyvinvointirakenteita tuhoavaksi.

– Tämä on Eurooppa, jossa kukaan ei tiedä, missä demokratia asuu. Miljoonat ovat ajautuneet köyhyyteen ja kun joka päivä saamme lukea uutisista itsemurhista, me tiedämme kärsimyksen johtuvan nykyisestä talouskurista. Emme yksinkertaisesti voi sietää sitä enää, äskettäin perustetulla eurooppalaisista mielenosoituksista tiedottavalla Europa99.cc -sivustolla todetaan.

Tukensa For A European Spring -mielenosoitukselle (suom. Eurooppalaisen kevään puolesta) ovat antaneet muun muassa Attac, torikokouksia järjestävä 15M-liike, Transform!-verkosto sekä monet prekariaatin, työttömien ja siirtotyöläisten järjestöt ja useat vasemmistopuolueet.

Lähdemme liikkeelle joka tapauksessa!

Sunnuntaina Facebookissa julkaistun tiedotteen mukaan poliisi ei halua antaa demokratiaa puolustavalle mielenosoitusmarssille lupaa. Ilmoitus on herättänyt hämmennystä, sillä normaalisti vain kaupunginvaltuustolla ja kaupunginjohtajalla on oikeus evätä mielenosoituslupa Brysselissä. 

– Poliisi ei halua antaa meille lupaa protestoida, kun EU:n johtajat kokoontuvat syventämään autoritaarista uusliberalismiaan. Me lähdemme liikkeelle joka tapauksessa, järjestäjien tiedotteessa luvataan. 

Keskiviikkona mielenosoittajat aikovat järjestää muun muassa kaksi "vyönkiristyskiertueeksi" nimitettyä opastettu kaupunkikierrosta, jotka vierailevat erilaisten EU:n leikkauspolitiikasta vastuussa olevien virastojen, rahoituslaitosten ja työnantajaliittojien lobbarien toimistojen edustalla.

Myös Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY järjestää tällä viikolla mielenosoituksia EU:n leikkauspolitiikkaa vastaan. EAY:n torstaille ilmoittamaa mielenosoitusmarssia Brysselissä ei toistaiseksi ole kielletty. 

For a European Spring aikoo kokoontua torstaina Parc du Cinquantenaire -aukiolla EAY:n mielenosoituksen yhteydessä suunnittelemaan jatkotoimia. Tiedonantaja seuraa tilanteen kehittymistä. 

Suomesta lähetetään solidaarisuutta

Solidaarisuustempauksia Brysselin mielenosoittajien puolesta järjestetään tällä viikolla monessa Euroopan kaupungissa, muun muassa Berliinissä, Ljubljanassa, Madridissa ja Roomassa.

Suomessa solidaarisuutta Brysselin mielenosoittajille on mahdollista osoittaa tällä viikolla ainakin seitsemällä eri paikkakunnalla järjestettävissä kokoontumisissa.

  • Helsingissä to 14.3. klo 13 - 17 Hakaniemen Elannon/Sokoksen luona. Järjestävät SEL:n Etelä-Suomen aluejärjestö, Hgin Leipomotyöntekijät, PAU:n Pasilan osasto, Metalli 5, Hgin Kirvesmiehet, HeTy, TVY, Oikeutta Siivoojille, Kriittinen ay-verkosto, Vaihtoehto EU:lle. HeTyn soppatykki klo 14.
  • Tampereella to 14.3. klo 15-17 keskustorilla. Koollekutsuja Kriittisen ay-verkoston Pirkanmaan toimintaryhmä. Lisäksi Pirkanmaan Attac järjestää toimintapäivänä klo 17 keskustelutilaisuuden "Leikkauspolitiikan todellinen hinta? - Sosiaalisen kurjistuminen ja ääriliikkeiden nousu kriisiytyneessä Euroopassa" (Kauppakatu 14, Kahdet kasvot pub)
  • Kuopiossa 14.3. klo 11 alkaen teltta torilla. Järj. Kriittisen ay-verkoston toimintaryhmä.
  • Joensuussa ke 13.3. klo 11 torilla tapahtuma ja klo 18 keskustelutilaisuus Palaveripubissa leikkauspolitiikan seurauksista ja vaihtoehdoista. Mukana Teppo Eskelinen, Joonas Honkimaa ja Martti Vaskonen. Järj. Joensuun Kriittinen ay-verkosto ja Ruokaa ei aseita -ryhmä.
  • Loimaalla torilla vyönkiristyspolitiikkaa vastaan ti 12.3. klo 9 - 13.
  • Lapinlahdella to 14.3. klo 12 - 16 Loppu kurjistamispolitiikalle -teltta ja avoin puhujalava. Järj. Kriittisen ay-verkoston toimintaryhmä.
  • Oulussa 14.3. klo 14 Rotuaarin aukiolla. Kokoonnutaan Pallon luona. 
  • Kemissä to 14.3. klo 11 - 15 kävelykadulla toimintapäivän teltta.

Enemmän mielenosoituksista kerrotaan perjantaina ilmestyvässä Tiedonantajan paperilehdessä. Lisätietoja tapahtumista on luettavissa Kriittisen ay-verkoston sivuilta. 

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (6 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.