Chris Hanin salamurha

02.11.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 40/2007

Pretoria (TA) Muutama kuukausi sitten pidetyn Etelä-Afrikan kommunistisen puolueen SACP:n kansallisen kongressin istuntojen väliajoilla sadat kokousedustajat lauloivat yhdessä poliittisia lauluja ja tanssivat pitkin kongressihallin lattiaa.


Silloin tällöin laulut viittasivat kongressin keskusteluun. Median ja muiden tarkkailijoiden huomiota kiinnitti muun muassa tämä: "Thabo, kerro meille kuka murhasi Chris Hanin." Se oli kiihkeä vetoomus presidentti Thabo Mbekille


Chris Hanin salamurha 10. huhtikuuta 1993 syöksi Etelä-Afrikan kuohuntaan. Siihen aikaan monipuolueneuvottelut siirtymisestä apartheid-kolonialismista demokratiaan olivat herkässä vaiheessa.
Etelä-Afrikan CheHanin tappaminen oli erityisen järkyttävä, koska se riisti Etelä-Afrikan työläisiltä ja köyhiltä loistavan ja rakastetun johtajan. Hän oli heidän Che Guevaransa.


Neuvotteluissa vapautusliikkeen kanssa apartheid-hallitsijat olivat tunnustaneet, että jokin demokratian muoto oli väistämätön, jotta valkoisten elämäntavalla olisi maassa mitään tulevaisuutta. Mutta he empivät, miten valta pitäisi siirtää mustalle enemmistölle.


Oikeisto lietsoi eripuran ja murhan ilmapiiriä ANC:n ja sen kilpailijan, zulujen Inkatha-vapauspuolueen välille. Rauhanprosessille tarvittiin vain lopullinen tyrmäysisku, joka suistaisi neuvottelut raiteiltaan ja kiihdyttäisi veristä vastakkainasettelua.


Chris Hani oli valtavan suosittu johtaja, joka oli palannut maanpaosta kolme vuotta aikaisemmin. Hänellä oli vain Nelson Mandelaan verrattavissa ollutta karismaa ja älyllistä rehellisyyttä ja hänen joustava sosialistinen visionsa maalle toi hänelle monia kannattajia.


Hani oli ANC:n sotilaallisen siiven, Kansakunnan keihään, komentaja ja myös SACP:n pääsihteeri.


Hani oli elintärkeä voimavara demokraattisen ratkaisun aikaansaamiseksi. Monet mustat, erityisesti nuoret, halusivat vapautusliikkeen murskaavan apartheid-valtion väkivallan ja kapinan avulla. Hani oli ainoa johtaja, jota nämä ihmiset kuuntelivat. Hän kiersi väsymättä maata kehottaen ihmisiä antamaan neuvotteluille mahdollisuuden, jotta kansa saisi mitä halusi ja tappaminen loppuisi.
Koko totuus vielä kertomattaHanin tappaneet kaksi miestä, oikeistolaisen konservatiivisen puolueen poliitikko Clive Derby-Lewis ja puolalainen oikeistolainen emigrantti Janusz Walus, myönsivät toivoneensa, että Hanin tappamisen myötä neuvottelut olisivat romahtaneet ja rotujen välinen sisällissota päässyt valloilleen.


Se, että maa ei suistunut väkivaltaan, oli sen väestönosan ansiota, jonka kärsivällisyyttä ja kestävyyttä Hani ja muut olivat kasvattaneet.....MARK WALLER


Käännös: Erkki Susi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli