Budjettisopu hajosi Helsingissä

16.10.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 38 / 16.10.2009

Sosialidemokraatit ovat irtaantuneet ensi kertaa miesmuistiin Helsingin kaupunginhallituksen budjettisovusta. Palveluja heikentävää ja työpaikkoja vähentävää budjettiesitystä ei hyväksy myöskään SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä. Sen sijaan Vasemmistoliiton neuvottelijat hyväksyivät kokoomuksen johdolla tehdyn budjettiesityksen, joka heikentää palveluja ja vähentää työpaikkoja.


Neuvottelut kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) budjettiesityksestä alkoivat kolmen suurimman ryhmän kesken. Jo näissä neuvotteluissa kokoomus ja vihreät olivat valmiita lisäämään Pajusen neljän miljardin budjettiin noin 30 miljoonaa euroa. Lisäysten jälkeenkin esitys leikkaa palvelujen määrärahoja kymmenillä miljoonilla euroilla tänä vuonna toteutuvista menoista.




VAS mukana palveluja kurjistamassa



Kun SDP ei hyväksynyt toimeentulotuen ja muiden palvelujen alibudjetoimisen jatkamista, kutsui kokoomus neuvotteluihin mukaan Vasemmistoliiton. Se tyytyi esitettyyn noin 30 miljoonan euron lisäykseen. Samalla VAS hyväksyi monia leikkauksia ja muita heikennyksiä.


Kokoomuksen ja vihreiden johdolla sovittu budjettiesitys merkitsee muun muassa pitkäaikaissairaanhoidon paikkojen vähentämistä, työllisyysrahojen jäämistä työttömyyden kasvusta huolimatta viime vuoden tasolle, lähipalvelujen karsimista, aiemmin budjettiin sisältyneen työntekijöiden palkankorotusvarauksen leikkaamista pois, tonttivuokrien korotuksia ja toimintojen lisääntyvää yhtiöittämistä, kilpailuttamista ja yksityistämistä.


Maanantaina budjettiesitystä käsitellyt SKP:n Helsingin piirikomitea piti koko vasemmiston kannalta tärkeänä sitä, että SDP:n ryhmä kieltäytyi hyväksymästä palvelujen alibudjetoimista jatkavaa budjettia. Samalla piirikomitea ihmetteli sitä, että Vasemmistoliiton edustajat ovat menneet sen hyväksymään.


SKP:n piirikomitea muistuttaa, että Helsinki on rikas kaupunki, joka voi turvata palvelujen rahoituksen vain murto-osalla kassavaroista, joita on noin 870 miljoonaa euroa. Se vetoaa erityisesti Vasemmistoliiton valtuutettuihin vasemmiston yhteisen vaihtoehdon rakentamiseksi oikeistolaiselle linjalle. Samalla piirikomitea korostaa asukkaiden ja kaupungin työntekijöiden toiminnan merkitystä muun muassa lähipalvelujen ja työllisyyden puolustamisessa.


Budjettiesitys tulee kaupunginvaltuuston päätettäväksi marraskuun alussa. (TA)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli