Bhopal: 20 vuotta kärsimystä

10.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: OLLI HERNBERG

Yli 100 000 ihmistä kärsii edelleen Union Carbiden kemikaalitehtaan 20 vuoden takaisen onnettomuuden seurauksista. Bhopalissa, Intiassa 3.12.1984 tapahtunut kaasuvuoto surmasi 3 000–10 000 ihmistä onnettomuutta välittömästi seuranneiden kolmen päivän aikana. Kaiken kaikkiaan kuolonuhreja arvioidaan olevan noin 20 000. Lisäksi sadat tuhannet saivat eriasteisia vammoja.


Union Carbide oli ajanut alas tehtaan tuotantoa torjunta-aineiden heikon menekin vuoksi. Samalla turvamekanismien ylläpito oli laiminlyöty. Tämän ja yksinkertaisen, mutta heikosti ohjeistetun huoltotoimenpiteen seurauksena tehtaalta pääsi ilmaan kymmeniä tonneja myrkyllistä metyyli-isosyanaattikaasua. Kaasupilvi peitti tuona aamuyönä suuren osan kaupungista tuhoisin seurauksin.


Union Carbide ja sen nykyinen emoyhtiö Dow Chemical eivät huoli vastuuta kemikaalivuodosta. Intian hallitus ja Union Carbide sopivat asian osittain vuonna 1989. Korvaussumma oli noin 470 miljoonan dollaria, onnettomuuden uhreja ei kuultu. Sairastuneet eivät vieläkään ole päässeet kunnolliseen hoitoon, eikä suuri osa uhreista ole nähnyt rahoista vilaustakaan.


Union Carbiden toimitusjohtajana onnettomuushetkellä toiminutta Warren Andersonia epäillään kuolemantuottamuksesta. Oikeusjuttu on ollut vireillä vuodesta 1991, mutta sekä Yhdysvaltain että Intian hallitukset suhtautuvat välinpitämättömästi Yhdysvalloissa hienostoalueella elelevän Andersonin luovuttamiseen oikeudenkäyntiä varten. Myöskään Union Carbidea ei ole saatu oikeuden eteen.


Inhimilliselle kärsimykselle ei näy loppua Bhopalissa. 20 vuotta sitten kaasulle altistuneet kärsivät edelleen mm. hengitysvaikeuksista, syövästä, tuberkuloosista, sokeutumisesta, sisäelinsairauksista, nivelkivuista ja jatkuvasta päänsärystä. Onnettomuuden uhrit synnyttävät epämuodostuneita lapsia.


Tehdasaluekin on vielä siivoamatta. Säiliöistä valuu edelleen kemikaaleja maahan. Mitä ne ovat ja mitä ne tekevät – sitä ei Union Carbide suostu kertomaan.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli