BBC:n uutisankka

10.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja:

BBC uutisoi 3.12., että Dow Chemical ottaa täyden vastuun Bhopalin 20 vuoden takaisesta onnettomuudesta. Dow Chemical myisi Union Carbiden 12 miljardista dollarista ja käyttäisi rahat onnettomuuden uhrien auttamiseen ja Bhopalin tehdasalueen puhdistamiseen. Yhtiö painostaisi Yhdysvaltain hallitusta luovuttamaan Union Carbiden entisen toimitusjohtajan, Warren Andersonin Intiaan oikeudenkäyntiä varten.


Uutinen levisi nopeasti ympäri maailmaa. Valitettavasti se oli liian hyvä ollakseen totta – eikä se totta ollutkaan. BBC oli Dow Chemicalin edustajan sijaan saanut haastateltavakseen Andyn The Yes Men -aktivistiryhmästä.


BBC:lle tapaus oli nolo. Onhan se yksi harvoista todella kansainvälisistä uutismedioista. Satojen muiden uutistoimitusten vahingonilo oli valtava.


Mutta mikä tekee tapauksesta nolon? Kaipa uutistoimiston pitäisi ymmärtää, etteivät yhtiöt koskaan vapaaehtoisesti kanna vastuuta aiheuttamistaan vahingoista. The Yes Men kertoo verkkosivuillaan, että tarkoituksena oli osoittaa, miten vastuun kantaminen on mahdollista Dow Chemicalin väittäessä aivan muuta.


Se, että BBC tuli huijatuksi oli suuri uutinen. Bhopalin uhrien edelleenkin jatkuvat kärsimykset sen sijaan eivät riittäneet ylittämään uutiskynnystä kovinkaan laajalti.


Linkki: www.theyesmen.org

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli