Ay-väki mukaan Joukkovoimaan!

29.08.2016 - 10:00
(updated: 29.08.2016 - 10:10)

Hallitus on yhdessä työantajien kanssa ollut viimeisen vuoden ajan ajamassa suurituloisten etua ja heikennyksiä työelämän pelisääntöihin. Tämä kaikki on tapahtunut työllisyyden ”parantamisen” nimissä.

Antero Palomäki on Turun metallityöväen ammattiosasto 49 puheenjohtajan, Sandvikin Turun tehtaan pääluottamusmies, Metallin Liittovaltuuston ja SAK:n edustajiston jäsen. Palomäki piti puheenvuoron Turussa 18. elokuuta järjestetyssä Joukkovoiman tilaisuudessa. 

Sumutusta

Palomäki ei luota hallituksen tapaan ratkaista ja hoitaa asioita.

– Esillä on ollut muun muassa palkkojen alentaminen ja työttömien etuuksiin kohdistuvat leikkaukset. Näillä kummallakaan toimenpiteellä ei tulla saavuttamaan lisää työpaikkoja, päinvastoin. Kaikki on suoraan pois kulutuksesta ja sitä kautta työttömyys tulee entisestään lisäämään.

Keskusta on aloittanut vaalikampanjan kuntavaaleihin liittyen kertomalla, että yleissitovuutta ei olla poistamassa.

– En usko, että tässäkään olisi kysymyksessä muuta kuin vaalitemppu. Sama koskee varainsiirtoveron poistoa. Tämä on puolestaan ”työväenpuolue” kokoomuksen vaalimainos ja samalla uusi tulonsiirto sijoittajille. Työperäisen muuton osalta voidaan varainsiirtovero palauttaa niille, jotka tosissaan vaihtavat paikkakuntaa ja asuntoa työn perässä.

Työnantajille on annettu noin kolmen miljardin edestä verohelpotuksia viimeisen kahden vuoden aikana.

– Vuonna 2013 voimaan tulleessa työllisyys- ja kasvusopimuksessa sovittiin valtion osalta yhteisöveron alennuksesta, jolla oli tarkoitus lisätä investointeja, mutta nämä miljardit käytettiin hävyttömästi osinkojen maksamiseen. Tämän sopimuksen tarkoituksena oli lisätä työpaikkoja noin 50 000:lla, mutta suunta on ollut täysin päinvastaista.

Suomen kilpailukyky

On puhuttu paljon Suomen kilpailukyvyn heikkoudesta.

– Mielestäni Suomen kilpailukyky ei ole huono. Tästä on hyvinä esimerkkeinä Meyerin telakka ja Uudenkaupungin autotehdas. Jos maamme kilpailukyky tosiaankin olisi niin huono kuin väitetään ja annetaan ymmärtää, niin tuskin kumpikaan edellä mainituista olisi uskaltanut investoida Suomeen.

Hallitus käyttää kilpailukykyä keppihevosena.

– Kilpailukykyyn vetoaminen on nykyiselle hallitukselle yksi konsti vedota kansaan. Hallitus hokee jatkuvasti mantraa, että on pakko heikentää työehtoja ja leikata. Onkin erittäin valitettavaa, että osa jopa täysin kritiikittömästi uskoo tämän fraasin.

Kilpailukykysopimus

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin vuosittaisesta työajanpidennyksestä 24 tunnilla vuosien 2017–2019 välisenä aikana. Tämän pitäisi porvarihallituksen mukaan lisätä työpaikkoja.

”Kannatan kuuden tunnin työpäivän käyttöönottamista palkkatasoa alentamatta.”

– Miten työajan pidennys muka voisi lisätä työpaikkoja. Kannatan SKP:n ja vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin esittämää kuuden tunnin työpäivän käyttöönottamista palkkatasoa alentamatta. Tästä on hyviä kokemuksia niin Suomessa kuin Ruotsissa. Kysymys kuuluukin miksi suomalaiset työnantajat eivät ole valmiita edes kokeilemaan kyseistä ratkaisua?

Paikallinen sopiminen ja työnantajamaksujen siirto

Paikallinen sopiminen on yksi hallituksen usein viljelemistä fraaseista ja paikallisen sopimisen autuaiksi tekevistä vaikutuksista on myös mediassa paasattu kyllästymiseen asti.

– Tulee muistaa, että paikallisesti saa sopia myös palkankorotuksista, mutta tuskinpa kovinkaan moni työantaja lähtee vapaaehtoisesti palkkoja korottamaan, jos ei ole olemassa liittojen neuvottelemaa sopimusta palkankorotuksista.

– Myös työantajamaksujen siirto työntekijöiden maksettavaksi on täysin järjetöntä. Nämä työnantajamaksut ovat aiemmin olleet osa palkankorotuksia ja tulonsiirrot tulevat tapahtumaan asteittain vuoteen 2020 mennessä.

Valtio osallistuu kilpailukykysopimukseen antamalla noin 400–500 miljoonan euron verohelpotuksen.

– Tämä veroalennus ei pienituloisia paljoa auta, sillä tuo summa tullaan keräämään muina korotettuina veroluonteisina maksuina takaisin, Antero Palomäki päättää ärtyneenä!

Kaikki mukaan mielenosoitukseen!

Ärtymykseen onkin syytä: hallituksen pukuherrat – nuo kierosti hymyilevät, kansaa sumuttavat limanuljaskat – ovat suuren rahan palvonnallaan kerjänneet ihmisten vihat niskoihinsa täysin järjettömällä ja ihmisarvoa alentavalla politikoinnillaan! Toivottavasti mahdollisimman laajat kansanjoukot saapuvat 3. syyskuuta Joukkovoiman suurmielenosoitukseen Helsinkiin vaatimaan suunnanmuutosta toteutettavalle politiikalle: on vallankumouksen aika!

Työttömien ja työväen blokki – FB

Joukkovoiman verkkosivut 

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.