Ay-väen rauhanpäivillä teemana rauhankasvatus

18.01.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 3/2008

Työpaikkojen rauhantoimikunnan perinteisille rauhanpäiville 12 - 13. tammikuuta Hämeenlinnan raatihuoneelle kokoontui toista sataa ay- ja rauhanaktiivia eri puolilta Suomea. Viikonlopun virallinen ohjelma oli tiivis ja antoisa. Tärkeä osa on kuitenkin myös yhdessäololla. Taukojen ja illanvieton aikana keskustelu päivän aiheista jatkui, ja samalla ehdittiin vaihtaa kuulumisia ay- toiminnan osalta.


Kulttuuri kuuluu oleellisena osana rauhanpäiville ja siitä saimmekin nauttia musiikin myötä useampaan kertaan. Sunnuntaiaamuna virkeimmät ehtivät vierailla vankilamuseossa ja tehdä kiertoajelun kauniissa Hämeenlinnassa.




Turvallisuuspoliittiset haasteet



Lauantain paneeli käsitteli tämän vuoden turvallisuuspoliittisia haasteita. Keskustelemassa olivat kansanedustaja Tarja Filatov, YK-liiton aktiivi Sirpa Pietikäinen sekä Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro, jotka avoimesti ottivat kantaa niin Suomen NATO- jäsenyyteen, turvallisuuspoliittiseen selontekoon kuin myös EU:n militarisoimisen seurauksiin.


Sirpa Pietikäinen nosti esille, että Natosta on turha puhua, mikäli sitä ei liitetä laajempaan turvallisuusajatteluun. Hän korosti tulevaisuuden uhkien ja haasteiden nousevan muun muassa ilmastonmuutoksen myötä, ei suoranaisten sotatoimien johdosta.


Tarja Filatov puolestaan korosti arvomaailman ja mielikuvien merkitystä ja piti tärkeänä sitä, että yhteiskunnassa käydään keskustelua siitä, minkälaisen arvomaailman omaavassa yhteiskunnassa haluamme lasten kasvavan.


Markku Kangaspuro muistutti Naton olevan sotilasliitto, joka on sidoksissa Yhdysvaltojen intresseihin. Aseisiin perustuvaa turvallisuusajattelua hän pitääkin maailmalle eniten epävakautta aiheuttavana tekijänä.




Viisi teemaryhmää



Lauantai-iltapäivä työskenneltiin viidessä eri teemaryhmässä, joissa keskusteltiin median roolista, lapsiperheiden asemasta hyvinvoivassa Suomessa, ydinteknologiasta, Lähi-idän tilanteesta sekä Latinalaisesta Amerikasta. Ennen teemaryhmien alkamista käytävillä tehtiin lukuisia vaikeita päätöksiä, minkä teemaryhmän monesta mielenkiintoisesta valitsee.


Itse valitsin lapsiperheiden aseman ja Minna Salmi STAKESista antoi alustuksessaan purtavaa vielä pitkäksi aikaa. Meillä Suomessa on tällä hetkellä "hyvinvointivuosien" jälkeen kolminkertainen lapsiköyhyys verrattuna 90-luvun puoliväliin. Jotakin on tehtävä.




Aineksia hyvään aikuisuuteen



Sunnuntain paneeli keskittyi lasten maailmaan. Keskustelemassa olivat päiväkodin johtaja ja erityislastentarhanopettaja Katri Perhonen, oppilaskodinjohtaja Jussi Ruokonen sekä päiväkodinjohtaja Seppo Bruun.


Katri Perhonen toi esille lasten pelkojen syitä ja seurauksia, erityisesti sitä kuinka aikuisten maailma vaikuttaa lapseen ja kuinka lapsi kokee ja käsittelee esimerkiksi televisiossa näkemäänsä. Jussi Ruokonen toi esille arvoja, joita nuori tarvitsee kasvaessaan kohti aikuisten maailmaa. Yhteisöllisyyden, turvallisuuden ja avoimuuden avulla voidaan nuoren kanssa rakentaa pohjaa hyvään aikuisuuteen. Seppo Bruun muistutti, että aikuisten tulee muistaa lapsien olevan tasavertaisia ihmisiä, mutta aikuisen velvollisuus on ottaa vastuu lapsen hyvinvoinnista ja kasvatuksesta, mikä tarkoittaa myös rajojen asettamista.


Panelistit toivat esille myös huolen siitä, minkälaisen yhteiskunnan me aikuiset lapsille tarjoamme.


Sunnuntaina ennen kotiin lähtöä oli vielä edessä viikonlopun yksi odotetuimmista hetkistä. Rauhantyöpaikka-palkinto matkasi tällä kertaa "rautakourille" Jyväskylään eli Valmetin metallityöväen ammattiosasto 74:lle. Sinne menemme mekin, vuoden 2009 Ay-väen rauhanpäiville.



TANJA PELTTARI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli