Asunnottomuus on ihmisoikeusrikos

13.10.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 37/2006.

Köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä tiistaina 17. lokakuuta vietetään jälleen Asunnottomien yötä. Tänä vuonna yön teemana on "Asunnottomuus on ihmisoikeusrikos".


Yön tapahtumia järjestävät kansalaisjärjestöt ja muut tahot haluavat muistuttaa, että Euroopan perusoikeuskirjan Artiklan 31 mukaan kaikilla on oikeus asumiseen. Oikeuden toteutumisessa on yhä parantamisen varaa.


Ympäristöministeriön teettämän selvityksen mukaan asunnottomien määrä on vähentynyt viimeisen viiden vuoden aikana 25-30 prosenttia. Silti maassamme on noin 7 400 ihmistä vailla vakinaista asuntoa.


Kasvavat hyvinvointierot ja työttömyys syrjäyttävät ihmisiä, mikä näkyy myös asumisen puutteina.
Asumistakuulle ei poliittista tahtoaKesällä julkaistun selvityksen mukaan asunnottomuuden vähentämisen kannalta keskeisin työ tehdään kuntatasolla pitkäjänteisesti ja monen hallinnonalan yhteistyönä. Pelkkä asuntojen lisärakentaminen ei riitä.


– Asumisesta on tehtävä lainsäädännöllä riittävän yksiselitteinen subjektiivinen oikeus. Parhaiten tämä toteutuisi säätämällä niin sanottu asumistakuulaki, ympäristöministeriön tilaamassa selvityksessä suositellaan.


Asumistakuulaki olisi verrattavissa viime vuonna voimaan tulleeseen terveydenhuollon hoitotakuuseen.


Ympäristöministeriö ei kuitenkaan ole ryhtynyt valmistelemaan selvityksen suosittelemaa lakiesitystä, koska pitää sen toteuttamista liian hankalana.
Työttömyys syrjäyttääStakesin Suomalaisten hyvinvointi 2006 -tutkimus alkuvuodelta kertoo, miten erityisesti työttömyys on kasvattanut hyvinvointieroja. Työssäkäyvien tulokehitystä ovat vauhdittaneet sekä ansiotason nousu että veronalennuspolitiikka. Työtä vailla olevilta nämä hyödyt ovat jääneet saavuttamatta. Samalla vähimmäisetuuksien reaaliarvon kasvu on jäänyt työssäkäyvien ansioiden kehityksen jälkeen.


– Seurauksena on ollut paitsi tuloerojen kasvua, myös vähimmäisturvan varassa sinnittelevien köyhyyttä. Keskeinen hyvinvoinnin vaje on taloudellinen huono-osaisuus. Se puolestaan yhdistyy selkeästi työttömyyteen, mutta myös asumisen puutteisiin, terveydellisiin ongelmiin ja sosiaalisiin suhteisiin, toteaa tutkija Mikko Kautto.


Jo yli puoli miljoonaa suomalaista elää alle EU:n köyhyysriskirajan. Tutkimuksen mukaan nykyisillä politiikan linjauksilla tuloköyhyys jatkaa Suomessa kasvuaan.
Helsingin neliövuokrasuositusAsunnottomien yön toimijat ovat erityisen huolissaan Helsingin kaupungin asumispaikkojen tilanteen kehityksestä syksyllä 2006. Kaupungin sosiaalivirasto on asettanut sijoituskiellon kaikkiin kaupungin ostopalvelupaikkoihin loppuvuodeksi 2006.


Sosiaalivirasto on myös laatinut neliövuokrasuosituksen, joka heikentää pienituloisimpien asumismahdollisuuksia. Suosituksen mukaan toimeentulotukea myönnettäessä otetaan joissakin tapauksissa asumismenoissa huomioon vain osa. Loppuosa jää maksettavaksi toimeentulotuen perusosasta. (MK)


Asunnottomien yönä 17.10. tapahtumia ympäri maata. Helsingissä päätapahtuma Hakaniemen torilla klo 19 alkaen.www.asunnottomienyo.fi

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli