Asukkaiden vai markkinoiden ehdoilla

05.09.2008 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 32 / 5.9.2008

Tutkimusten mukaan suomalaiset arvioivat terveyspalvelujen huonontuneen viime vuosina. Terveys myös jakaantuu entistä eriarvoisemmin. Uutisista olemme myös saaneet lukea, miten pääkaupunkiseudulla keskimäärin joka kolmas vanhainkodissa asuva vanhus on aliravittu.


Suomen kansantuote kasvaa ja valtion talous on joka vuosi ylijäämäinen. Minkä takia kuntien palveluissa on silti puutetta niin rahasta kuin työntekijöistä?


Vasemmiston ja vihreiden kaupunginvaltuutettujen alkupuheenvuoroilla höystetyssä kunnallispoliittisessa keskustelussa Vastavirta-festivaalilla nousi esiin sekä punavihreän yhteistyön mahdollisuuksia että perustavaa laatua olevia erojakin eri puolueiden kuntapolitiikassa. Keskeisiksi aiheiksi suodattuivat asukasdemokratia ja kysymys julkisista kuntapalveluista ja niiden rahoittamisesta: onko kyse kauppatavaroista vai perusoikeuksista?




Poliittinen valinta



Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Yrjö Hakanen totesi, että kyse on poliittisesta valinnasta, jolla rikkaille lahjoitetaan verohelpotuksia ja luodaan lisää markkinoita yksityisille palveluyrityksille. Samalla on kuntiin luotu epädemokraattisia rakenteita, joissa asukkaiden ja jopa valtuutettujen on hankala vaikuttaa.


Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja ex-kansanedustaja Outi Ojala totesi, miten taustalla on Suomen laajempi talouspoliittinen linja, jonka mukaan kunnallisen sektorin taloutta on supistettava. Hänen mukaansa Vasemmistoliitto tavoittelee kunnallisen demokratian kehittämistä eikä halua jättää kuntapalveluja markkinoiden armoille.


Helsingin kaupunginvaltuutettu Tarja Tenkula (sd.) korosti, että valtuustoissa keskitytään liikaa eri ryhmien väliseen kinasteluun ja että päätöksenteko tapahtuu kaukana kuntalaisista.




Tahallista alibudjetointia



Vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen myönsi, että alibudjetointi on tosiasia erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluissa: etukäteen jo tiedetään, etteivät budjettirahat riitä palvelujen kunnolliseen hoitamiseen.


Yrjö Hakanen painotti, että alibudjetointi on oikeiston tietoinen poliittinen keino, jolla kiristetään lautakuntia, kunnan työntekijöitä ja asukkaita raamiin, jossa palveluja ei voida kehittää eikä edes ylläpitää.


Tarja Tenkula valitti, miten kokoomus on vahvoilla muun muassa budjetinteossa. Tähän Hakanen huomautti, ettei ole mikään pakko tehdä kokoomuslaista kunnallispolitiikkaa.


– Helsingissä on punavihreä enemmistö jos se halutaan ottaa käyttöön.


Oikeiston tavoite on alibudjetoinnilla ajaa yksityistämistä, ja sitä vastustavien on Hakasen mukaan syytä tehdä yhteistyötä.


– Toisenlainen suunta on mahdollinen, siihen on varaa ja myös poliittista voimaa, jos koko vasemmisto ja vihreät tekevät yhteistyötä eivätkä sopeudu kokoomuksen vietäväksi....



MARKO KORVELA

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!