ARVIO: Yksinäiset viimeisellä matkalla

07.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 45/2007

Fredrik Welin on perhanan yksinäinen mies. Niin yksinäinen, ettei pahemmasta väliä. Hän on jäänyt lääkärintoimestaan eläkkeelle aiheutettuaan vakavan potilasvahingon. Katastrofaalisen erheen jälkeen hän on asettunut asumaan ulkosaaristoon. Erakoitunut Welin harrastaa talvisin avantouintia, hän hakkaa päivittäin reiän jäähän, kastautuu ja tuntee samalla elävänsä, ehkä puhdistuakseenkin siitä häpeästä, joka häntä varjostaa.


Welin on pääosassa Henning Mankellin uusimmassa romaanissa Italialaiset kengät. Kirja ei missään nimessä ole dekkari, vaan suurella tunteella kirjoitettu rakkaus- ja ihmissuhderomaani. Sellaiseksi se muuttuu, kun avannossaan kylpevä Welin eräänä kireän kylmänä talvipäivänä näkee rollaattorilla saartaan lähestyvän naisen.


Lähemmäs päästyään nainen osoittautuu Welinin nuoruuden rakastetuksi Harrietiksi. Naiseksi, jonka hän on kauan sitten pettänyt lähtemällä ulkomaille siitä rakastetulleen mitään kertomatta. Harriet on kuolemansairas, mutta on päättänyt etsiä Welinin käsiinsä pyytääkseen tätä lunastamaan täyttämättä jääneen lupauksen.


Siinä alkutahdit tälle oivalliselle romaanille, jossa Mankell jälleen kerran osoittaa olevansa pistämätön ihmistuntija ja –kuvaaja. Fredrik ja Harriet aloittavat yhdessä matkan paitsi sisämaahan eräälle pienelle erämaalammelle, myös omaan itseensä. Nämä kaksi matkaa tietävät arpeutumattomien haavojen avaamista tavalla, josta ei välttämättä hyvää seuraa. Mutta ovatko Fredrik ja Harriet lopulta aivan samoja ihmisiä kuin joskus kauan sitten?


Fredrik huomaa pian olevansa Harrietin kanssa elämänsä vaikeimmalla matkalla, sillä viimeistään tässä vaiheessa on puhuttava asiat selviksi. Mutta miksi Harriet haluaa esitellä hänelle tyttärensä Louisen? Ja mitä asiaa tällä on Fredrik Welinille?


o o o


Vastikään julkaistiin tutkimus, jonka mukaan Ruotsi oli onnistunut eurooppalaisista valtioista parhaiten maahanmuuttajien integroimisessa. Mankell on asiasta täydellisen toista mieltä.


Italialaiset kengät kertoo nimittäin aivan toisenlaisesta Ruotsista.


Romaanin edetessä paljastuu, että Harriet on avannut elämänsä ehtoopuolella ovensa pakolaistytöille, joista ruotsalainen pakolais- ja siirtolaispolitiikka on tehnyt epätoivoisia ja väkivaltaisia. Nuoria kohdellaan yhteiskunnassa niin kaltoin, että näille ei jää muunlaista mahdollisuutta kommunikaatioon kuin väkivalta.


Mankell saa sujautettua rakkausromaaniinsa yhtä ja toista; hän tekee yhteiskunta-analyysiä, jonka mukaan Ruotsi on nyt kahtiajakautunut tavalla, jota ei vielä koskaan aiemmin ole koettu. Jako hyvä- ja huono-osaisiin on käänteentekevä. Hämmentävää, että päättäjät eivät sitä huomaa, summaa Mankell....



ARTO TUOMINEN



Henning Mankell: Italialaiset kengät. Suomennos: Laura Jänisniemi. Otava 2007, sivuja 411.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli