Aravaa ei saa lakkauttaa

17.08.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 29/2007

Elokuun budjettiriihessä kokoomuslainen valtiovarainministeri Jyrki Katainen ilmoitti, että hallitus aikoo lakkauttaa asuntotuotannon aravalainoituksen. Vuodesta 1949 saakka voimassa ollut järjestelmä on mahdollistanut edullisen vuokra-asuntotuotannon.


Asukasliiton puheenjohtaja Herkku Hernesniemi sanoo olevansa tyrmistynyt hallituksen esityksestä lopettaa aravalainoitus kokonaan, vaikka päätöstä onkin voinut jo ounastella kevään aikana.


– Aravalainojen suosio on laskenut viime vuosina, mutta syynä tähän on ollut lähinnä ennätyksellisen alhainen korkotaso. Korot ovat nousussa ja esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten lainojen kustannukset ovat ohittamassa aravatason todennäköisesti jo tämän vuoden aikana, sanoo Hernesniemi.


Hallituksen päätöksellä on hänen mukaansa selkeästi vuokria korottava vaikutus. Asuntopula pahenee, ja siitä seuraa syrjäytymistä ja muita sosiaalisia ongelmia. Yhteiskunnan lasku kasvaa.
Korkotuen lisääminen


ei korvaa aravaaLääkkeeksi aravan lakkauttamisen tuomiin ongelmiin tarjotaan asuntorakentamisen korkotukilainoituksen lisäämistä. Onko siitä todellista hyötyä asunnontarvitsijoille?


– Hallituksen aravalainoituksen tilalle ehdottama korkotukilainoituksen lisääminen on kohdennettu erityisryhmille, eikä näin ollen sovellu käytettäväksi kohtuuhintaisen asumisen tukemiseen yleisellä tasolla.


Hernesniemi toteaa, että korkotukeen varattua rahoitus on riittämätön, sillä tälle vuodelle myönnetty 45 miljoonaa euroa loppui jo kesäkuussa. Tuolla summalla tuetaan vain noin 1900 asunnon rakentamista, vaikka tarve olisi kaksin- tai kolminkertainen.


– Mielestäni pelkkään korkotuettuun lainoitukseen siirtyminen lisää pankkien ja rakennusfirmojen voitto-osuutta, eikä pienennä tai hillitse vuokratasoa tai asumiskustannusten nousua. Lisäksi nyt asuntorahastosta tuloutettava 145 miljoonaa euroa valtion yleiskatteeseen on vastuuton teko. Sitä voitaisiin käyttää vuokra-asuntotuotannon elvyttämiseen.


Mikä on Asukasliiton kanta? Pitäisikö palata aravaan vai kehittää jokin uusi tuki- ja ohjausjärjestelmä vuokra-asuntotuotannon vauhdittamiseksi?


– Parempi kai on sanoa, ettei aravasta ja sen rahoituksesta saa luopua, koska rahoitusjärjestelmä on nyt vielä voimassa. Tämän lisäksi voidaan kehittää muita rahoitusmuotoja sekä määrätä kunnat lain ja asetuksen voimalla turvaamaan vuokra-asuntotuotanto aravarahoituksella tai muulla yleishyödyllisellä tavalla, jolla turvataan vuokratason edullisuus, sanoo Herkku Hernesniemi.
Järjestöjen toiminnan


rahoitus turvattavaAsukasliiton puheenjohtaja Herkku Hernesniemi muistuttaa, että budjettiesitykseen sisältyy järjestöjen toiminta-avustusten leikkaaminen.


– Toteutuessaan se vaikeuttaa esimerkiksi Asukasliiton neuvontatoimintaa, ja siten vaikeuttaa asunto-ongelmien kanssa kamppailevien ihmisten elämää entisestään. Tällaiset hankkeet on torjuttava joukkovoimalla, hän sanoo.HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli