Antonio Lopes on toiminnan mies

02.01.2011 - 15:48
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Haluan vaikuttaa politiikassa vapauttaakseni yhteiskunnan kapitalistisesta riistosta, kommentoi Antonio Lopes. / UITBB |

Rakennus- ja puutyöläisten kansainvälinen liitto UITBB kokoontui joulukuussa Salvador de Bahiassa Brasiliassa. Liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin brasilialainen Antonio Lopes. 57-vuotias Lopes on syntyjään Brasilian köyhistä koillisosista, Pernambucon osavaltiosta.

Sao Paulossa insinöörinä työskennellyt Lopes liittyi ammattiliittoon 1980-luvulla, kun Brasilia oli vielä diktatuuri. Lopes kertoo muistavansa vieläkin hyvin ensimmäisen työtaistelunsa, kun kahden päivän lakolla saatiin säilytettyä sekä työpaikkaruokala että työläisille annettava ruokakori, joka etu on muuten säilynyt näihin päiviin saakka.

Lopes valittiin Sao Paulon paikallisen rakennusliiton puheenjohtajaksi 1994. Hän toimii myös pääsihteerinä Latinalaisen Amerikan rakennus- ja puutyöläisten liitossa Flemaconissa.

– Tiivistäen voi sanoa, että haluan vaikuttaa politiikassa vapauttaakseni yhteiskunnan kapitalistisesta riistosta, kommentoi Lopes UITBB:n verkkosivuilla ensimmäisessä haastattelussaan nykyisessä pestissä.

Naisten ja siirtotyöläisten asema esillä

UITBB:n kokoukseen osallistui 91 edustajaa 51 järjestöstä ja 29 maasta. Lopesin mukaan UITBB:n mukanaolo luokkakantaisessa Maailman ammattiyhdistysten liitossa on lisännyt liiton painoarvoa maailmanlaajuisesti. Brasilian-kokouksen annista Antonio Lopes nostaa esille erityisesti naisten ja siirtotyöläisten aseman. Hän kertoo, että kokouksessa saavutettiin parempi ymmärrys siitä, millaisia erityispiirteitä naisiin työvoimana liittyy. Naisia on myös saatava mukaan ammattiliittojen vastuutehtäviin. Keskustelu työelämän sukupuolettuneisuudesta jatkuukin muun muassa UITBB:n naisryhmässä, joka kokoontuu piakkoin Syyrian Damaskoksessa linjaamaan toimintaansa.

– Siirtotyöläisten ongelmia pohdittiin omassa keskustelussa. Me haluamme laajentaa kamppailua sen puolesta, että siirtotyövoimalla on samat oikeudet kuin kunkin maan omilla työläisillä. Taistelemme myös rasismia vastaan tuomalla yhteen siirtotyöläisiä ja paikallista työväkeä.

Antonio Lopes kertoo olevansa toiminnan mies. Hän kaipaa ay-liikkeeltä suoraa toimintaa, joka ei kaihda vastakkainasettelua työnantajan kanssa.

– Ay-liikkeen tulee edelleen kamppailla yleissitovien työehtosopimusten, palkkojen, järjestäytymisvapauden ja rauhan puolesta. Toisaalta mikään asia mikä jollakin tavalla koskettaa työläisten elämää ei voi olla ay-liikkeelle vieras, summaa Lopes näkemystään.

www.uitbb.org

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Ulkomaat

Kommentit (1 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.