Annapolisin hiiri

07.12.2007 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 45/2007

Viime viikolla Yhdysvaltain Annapolisissa pidetty Lähi-idän "rauhankongressi" voi päästä aikakirjoihin kaikkien aikojen suurimmasta retoriikan ja todellisuuden välisestä kuilusta rauhankokousten historiassa.


Presidentti George Bush oli kutsunut tapaamiseen Israelin pääministerin Ehud Olmertin ja palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin ohella viitisenkymmentä maata, joukossa 16 arabimaata. Kutsulistalle eivät kuuluneet Iran, Hamas ja sen johtama demokraattisilla vaaleilla valittu palestiinalaishallitus, Palestiinan vapautusjärjestö PLO eikä Iran.


Tapahtuman irvokkuutta korosti se, että Bushin hallinto ei seitsemään vuoteen ole tehnyt mitään Israelin ja Palestiinan kriisin ratkaisemiseksi, vaan sen sijaan kaikin tavoin vaikeuttanut palestiinalaisten elämää. Samoin kuin se, että Gazan alueesta on USA:n ja Israelin toimesta tehty maailman suurin keskitysleiri, jonka puoleltatoista miljoonalta asukkaalta on katkaistu sähkö-, polttoaine-, elintarvike- ja lääkintähuolto. Tai se, että samaan aikaan kun USA:ssa kokoustettiin, Länsirannalla kiellettiin kaikki mielenosoitukset riippumatta siitä, olivatko ne Annapolisin kokousta vastaan vai sen puolesta.


Joka tapauksessa vuoret olivat synnytystuskissa Annapolisissa, ja syntyi pieni hiiri: neljänsadan sanan pituinen ympäripyöreä julistus. Julistuksessa sivuutettiin kaikki vaikeat asiat, kuten vuoden 1967 sodassa vallattujen arabialueiden miehityksen lopettaminen, rajojen määrittely, miehitysalueelle rakennettujen siirtokuntien purkaminen, Jerusalemin jako ja palestiinalaispakolaisten paluu


Mutta ei tapaamista järjestetty vain, jotta Bush saisi ennen virkakautensa päättymistä rauhansulan hattuunsa. Sitä tarvittiin myös palestiinalaisten välisen kansalaissodan lietsomiseksi. Hyväksytty julistus itse asiassa vahvistaa USA:n käyttäytymiskaavan: Israelille ei esitetä mitään vaatimuksia, joita se ei pidä hyväksyttävinä, kun taas Fatah-johtoista palestiinalaishallintoa vaaditaan murskaamaan kaikki Israelin vastainen vastarinta ennakkoehtona mille tahansa "rauhanjärjestelylle". Israelin armeija on myös ilmoittanut valmiutensa hyökätä Gazaan. Fatahin johtava edustaja Gazassa vastasi ilmoitukseen toteamalla, että siinä tapauksessa Fatah tulee taistelemaan Hamasin rinnalla hyökkääjiä vastaan.


Toinen tapaamisen tarkoitus oli koota arabihallitusten tukea USA:n Iranin vastaiselle toiminnalle. Siksi Bush pelotteli arabipoliitikkoja "islamilaisen radikalismin" uhalla.ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!