Anna äitienpäivänä lapselle oikeus vanhempiinsa
Bangladeshilainen Shima Akhter, 23, lähti työn perässä tekstiilitehtaaseen maan pääkaupunkiin Dhakaan. Pienelle tyttärelle Nadialle ei Dhakassa kuitenkaan ole muuta hoitopaikkaa kuin tehtaassa äidin jaloissa, eikä Shima ota lasta sinne mielellään kuumuuden ja haitallisten kemikaalien takia. Nadia on jätettävä kotikylään sukulaisten hoitoon.
– Minua se surettaa. Tiedän, että he pitävät hänestä hyvää huolta, mutta ei lasta kukaan rakasta yhtä paljon kuin hänen omat vanhempansa, Shima sanoo.
Shiman ja Nadian tarina kerrotaan muotiteollisuudesta kertovassa True Cost -elokuvassa, mutta se voisi olla miljoonien naisten ja lasten tarina.
Työssäkäyvät naiset kaikkialla maailmassa joutuvat jättämään lapsensa pitkiksi ajoiksi taatakseen heille koulutuksen ja pääsyn parempaan elämään kuin mitä ovat itse eläneet.
Ammattiliitto on avain
Kahdeksan tunnin työpäiviin ja kaksipäiväisiin viikonloppuihin tottunut länsimainen äiti harvoin hahmottaa, että ne ovat oikeuksia, jotka on saavutettu ay-liikkeen taistelulla – meilläkin. Tilanne on vastaava kehitysmaissa, jossa ay-liike on vielä heikko ja tarvitsee tukea.
Työajat, vapaapäivien määrät tai palkkataso eivät muutu paremmiksi automaattisesti, vaan vaativat taustalle käytännössä aina ammatillisen järjestäytymisen ja neuvotteluoikeudet. Ilman inhimillisiä työaikoja ja vapaapäiviä, YK:n lapsen oikeuksien julistuksessakin mainittu lapsen oikeus omiin vanhempiinsa ei toteudu.
Kansainvälinen ay-liike tekee jatkuvasti töitä sen eteen, että Shima Akhterin kaltaiset työntekijät voisivat liittyä ammattiliittoon ja ajaa sen kautta omia oikeuksiaan – muun muassa inhimillisempiä työaikoja.
Anna paras äitienpäivälahja
Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASK tukee äitien ja lasten ponnistelua kohti parempaa elämää tukemalla ay-liikkeen nousua kehitysmaissa.
SASKilla on muun muassa kotiapulaisten elämää parantavia hankkeita Mosambikissa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa. Juuri kotiapulaisille lasten pakotettu jättäminen muiden hoitoon on suuri ongelma, koska he joutuvat usein elämään isäntäperheessä tehdäkseen työtä vuorotta.
Ghanassa kaivosyhteisöjen parissa tehtävässä hankkeessa SASK parantaa naisten toimeentuloa, jotta heillä olisi enemmän päätäntävaltaa perheessä. Haitissa olemme jo vuosia opettaneet naisia lukemaan, ja nuoret saavat ammatillista koulutusta.
Tekijä
Kirjoittajan artikkelit
Alkusyksystä 2021 käynnistetty Tiedonantajan printtilehden palstauudistus on loppusuoralla ja vapuksi tilaajat saavat kotiin uudistuneen lehden. Uudistusta varten pyydettiin lukijapalautetta ja sitä saatiinkin syksyn aikana nettilomakkeella, kirjepostina ja suoraan sähköpostitse runsaasti.
Osuuskunta Tradekan edustajiston vaalin tulos julkistettiin tänään. Kommunistien ja sitoutumattomien listalta valittiin edustajistoon helsinkiläinen Yrjö Hakanen. Äänioikeuttaan käytti noin 51 000 jäsentä.
Vasemmistoliiton äänenkannattaja Kansan Uutiset muuttuu maaliskuussa viikkolehdestä kuukausilehdeksi. Ilmestymiskertojen väheneminen on jatkoa rajulle muutokselle, jossa kaupallinen lehdistö on keskittynyt ja puolueita lähellä olevien lehdistö supistunut.
- 1 / 317
- seuraava ›
Tilaa Tiedonantaja!
Piditkö lukemastasi?
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!
Ulkomaat
Etelä-Afrikka ja muut liittoutumattomat valtiot voisivat koota voimansa rauhan kiilan iskemiseksi sotaa käyvien blokkien välille ja lopettaa kriisit, joita ne pakottavat meidät kaikki kohtaamaan, kirjoittaa Mark Waller.
Rauhaa vaikka väkisin.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan monella tavalla erityisen lähelle meitä. Se levittää kuolemaa ja tuhoa tavalla, jota ei Euroopassa ole nähty sitten Jugoslavian hajoamissotien. Hyökkääjä on naapurimaamme. Suomessa asuu paljon sekä venäläisiä että ukrainalaisia. Ja media suorastaan vyöryy sotapuhetta.
Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä
Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.