Alibudjetointi on lopetettava! - Loimaalla kasvaa kansanliike

26.02.2013 - 12:37
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Loimaalla järjestettiin helmikuussa harvinainen mielenosoitus, jossa vastustettiin kaupungin alibudjetointia ja leikkauksia. Väki on myös valmis nousemaan barrikadille uudestaan, mikäli tarve vaatii. / Loimaan lehti - Youtube.com |

Loimaan kaupungissa nähtiin helmikuussa sangen harvinainen näky: paikallinen SKP:n osasto oli järjestänyt maanantaina 11. maaliskuuta alkuillasta mielenosoituksen, joka kokosi kymmenittäin väkeä kaupunginvaltuuston kokouksen yhteyteen.

Äänekäs mielenilmaus kritisoi kaupungin suunnittelemia säästöjä ja leikkauksia. Myös pitkään harrastettu alibudjetointi tuomittiin kovin sanakääntein. 

Loimaalla valittiin leikkausten tie

Loimaan kaupungin viime vuoden alijäämäksi arvioitiin vuoden alussa noin viisi miljoonaa euroa. Talousjohtaja Tuija Ojala arvioi Loimaan Lehdessä tammikuussa, että tänä vuonna alijäämä tulee olemaan samaa luokkaa.

Taloustilanteesta johtuen kaupungissa ollaan nyt ajautumassa leikkausten tielle. Asukkaat pelkäävät nyt, että leikkaukset kohdistuvat pahiten heikoimmassa asemassa oleviin.

Loimaan mielenosoitusta järjestämässä ollut asukasaktiivi Seija Leppäjoki pitää mielenosoitusta onnistuneena: seuraavalla kerralla mukana on taatusti enemmän väkeä, kun jää on saatu murrettua. Hänen mukaansa loimaalaiset ovat laajasti huolestuneita kaupungin taloustilanteesta.

– Nyt ensi viikolla on perusturvalautakunnassa käsittelyssä asiakasmaksujen nosto, huomauttaa Leppäjoki.

Esimerkiksi koulutuslautakunta on jo hyväksynyt leikkauksia 650 000 euroa koulutoimen henkilöstömenoihin. Tämä tarkoittaa muun muassa perusopetuksen tuntikehyksen supistamista 120 tunnilla viikossa. Kärsijöiksi otetaan jälleen kerran lapset ja nuoret.

– Säästöjä voisi tehdä muualtakin kuin lapsilta, nuorilta ja vanhuksilta. Esimerkiksi hallinnosta voisi löytyä karsittavaa, toteaa Leppäjoki. Myös palvelujen osto ulkopuolisilta tulee Loimaalle kalliiksi. 

Kuntahenkilöstön irtisanomissuoja päättymässä

Loimaalla säästöjä haetaan palvelujen sopeuttamisohjelmalla, johon voi talousjohtaja Ojalan mukaan liittyä henkilöstön irtisanomisia ja lomautuksia. Kuntaliitosten suoma viiden vuoden irtisanomissuoja on päättymässä tämän vuoden lopussa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) Loimaan pääluottamusmies Markku Lehtinen toteaa paikallislehden haastattelussa, että hän hakisi säästöjä muun muassa palauttamalla ulkoistettuja palveluja kunnan oman organisaation tuotettaviksi.

Minkäänlaisia linjauksia tai päätöksiä irtisanomisista ei Lehtisen mukaan ole. Myös lomautukset ovat ongelmallisia monestakin syystä. Esimerkiksi sosiaali- ja terveyspuolella voi lomauttaa hoitajia muttei hoidettavia.

Valtuustosopimus sitoo käsiä

Loimaan kaupunginvaltuuston valtuustoryhmät allekirjoittivat valtuustosopimuksen, jota luonnehdittiin ”historialliseksi”. Koko valtuustokauden 2013-2016 kattavaan sopimukseen pistivät puumerkkinsä kaikki muut paitsi vasemmistoliiton ryhmä.

Valtuuston kokouksen ulkopuolelle kerääntyneet mielenosoittajat eivät sopimuksesta innostuneet. Loimaalaiset pelkäävät, että valtuustosopimus sitoo päättäjien kädet leikkauslistoihin ja säästöihin.

Mielenosoittajat vaativat tiukasti alibudjetoinnin lopettamista. Väki on myös valmis nousemaan barrikadille uudestaan, mikäli tarve vaatii.

Leppäjoen mielestä mielenosoitusta tarvittaisiin jo keskiviikoksi 27. helmikuuta, kun perusturvalautakunta kokoontuu päättämään edellä mainituista asiakasmaksujen nostoista. Asukkaiden ääni kun ei muuten tunnu kantautuvan päättäjien korviin.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.