Aker Yardsin telakat potkaisevat jopa 700

19.11.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: THOMAS MICKLIN

Keskiviikkona oli toimihenkilöiden vuoro marssia ulos Aker Yardsin Hietalahden telakalta Helsingissä protestina norjalaisyhtiön aikeille vähentää henkilöstöään jopa 700:lla Suomen telakoilla. Viikkoa aikaisemmin työntekijät tekivät vastaavan ulosmarssin niin Hietalahdessa kuin myös Akerin Turun ja Rauman telakoilla. Yhtiön yt-neuvottelut alkoivat tiistaina.


Aker Yardsin – entisen Kvaerner Masa-Yardsin – yhteensä 700 henkilön irtisanomisista jopa puolet keskittyisi juuri Hietalahden telakkaan Helsinkiin.



Ongelmat näkyvissä


jo pari vuotta



Hietalahden telakan pääluottamusmies Mikko Mielonen ennakoi jo syyskuussa 2002 haastattelussaan Tiedonantajassa, että edessä on todella ankeat ajat Hietalahdelle.


– Vuoden vaihteen jälkeen alkavat lomautukset, ensi vuoden kesälomiin mennessä lomautettuja on jo 700, ja seuraavan vuodenvaihteen tienoilla saattaa Hietalahden telakalla jo olla lappu luukulla, eli se on kokonaan kiinni, ennusti Mielonen tuolloin eli 27.9.2002 Tiedonantajassa.


Ihan niin huonosti ei sentään ole mennyt, mutta ei paljoa vaillekaan. Olemme nyt reilut kymmenen kuukautta yli Mielosen "lappu luukulla" -ajankohdan, mutta ei tilanne silti ole yhtään ainakaan paranemaan päin. Päin vastoin, nyt saa pian ehkä vielä nelisensataa hietalahtelaista lähtöpassit.


– Tilanne on menossa yhä huonompaan suuntaan, eli jos Hietalahteen enää saadaan yhtään matkustajalaivaa tehtäväksi, se valmistetaan varsin pitkälti alihankintatyönä, kommentoi Mielonen tämän päivän tilannetta.



Ulkoistus


pääongelmana



Mielosen mukaan Akerin suomalaistelakoidenkin kriisissä on nyt siis pitkälti pääongelmana myös muualta niin tuttu töiden ulkoistusbuumi.


Akerin ja erityisesti Helsingin telakan kohdalla kyse on työn osakokonaisuuksien teettämisestä alihankintana ja ulkoistettuna mm. Puolassa, Romaniassa ja Venäjällä. Telakoiden osalta ns. Kiina-ilmiötä voi siis kutsua vaihtoehtoisesti myös näiden mainittujen maiden nimillä.


Uutta näköpiirissä ollutta telakkakriisiä ehdittiin jo parisen vuotta sitten luonnehtia jopa samaa suuruusluokkaa olevaksi kuin vuonna 1989, jolloin Wärtsilä Meriteollisuus meni konkurssiin. Nyt elämme jo keskellä tuolloin ennusunina nähtyjä painajaisia.


Tilanne on nyt lisäksi sikäli pahempikin kuin vuonna 1989, että silloin oli kaikista muista ongelmista huolimatta sentään erittäin hyvä tilauskanta. Nyt tilauskirjat ovat lähes tyhjät.


Nyt muhimassa oleva kriisi ei sekään koske vain Hietalahden telakkaa, vaan periaatteessa samassa tilanteessa ovat kaikki muutkin merkittävämmät telakat Suomessa. Hietalahdessa on enää noin 1 000, Raumalla niin ikään 1 000 ja Turussa 2 000 Akerin henkilöstöstä.


Mutta Helsinkiä irtisanomiskoura on silti kohdellut rankimmin, sillä viimeisen puolentoista vuoden aikana lähteä on saanut jo noin 600 telakan ihmistä.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli