Akavan Erityisalat: Työttömyysturvan aktiivimallit pysäytettävä

29.01.2018 - 12:30

Akavan Erityisalat osallistuu 2. helmikuuta Helsingissä järjestettävään työttömyysturvan niin sanottuja aktiivimalleja vastustavaan mielenilmaukseen. Liiton hallitus päätti asiasta torstaina.

Lisäksi Akavan Erityisalat käynnistää aktiivimallikeskusteluun eri näkökulmia tuovan some-kampanjan.

"Malli rapauttaa koulutukseen ja osaamiseen perustuvaa työnhakua sekä vesittää ammattisuojan."

– Painavin peruste aktiivimallin vastustamiselle on sama, jonka toimme esille jo viime kesän kannanotossamme ja josta muun muassa perustuslakivaliokunta huomautti syksyllä. Mielestämme laissa on yhdenvertaisuusongelma, koska työttömyysturvan taso ei voi vaihdella sen mukaan, onko työtä tai palveluja tarjolla, sanoo Akavan Erityisalojen puheenjohtaja Maarit Helén.

– Epäilemme myös, voiko aktiivimalli parantaa kulttuurin, hallinnon, viestinnän ja hyvinvoinnin asiantuntijatehtäviä etsivien jäsentemme laadullista työllistymistä. Malli voi toimia jopa päinvastaiseen suuntaan rapauttamalla koulutukseen ja osaamiseen perustuvaa työnhakua sekä vesittämällä ammattisuojan. Aktiivimalli ei myöskään noteeraa omatoimista työnhakua eikä ammattiliittojen työllistymispalveluja, jotka ovat tehokkaita työllistäjiä. 

Resursseja liian vähän

Akavan Eritysalat ihmettelee, miksi aktiivimallin toimeenpanon resursointi on karkeasti laiminlyöty.

"Vaadimme työvoimapalveluihin uudistuksia ja resursointia."

– Aliresursointi iskee paitsi työttömiin myös mm. työvoimahallinnossa työskenteleviin jäseniimme. Vaadimme työvoimapalveluihin uudistuksia ja resursointia, jotka mahdollistavat nykyistä paremmin arvostavan, yksilöllisen ja työtöntä kannustavan palvelun.

Akavan Erityisalojen järjestöpäätös suojaa liiton jäsenyhdistysten työsuhteessa olevia jäseniä, jotka haluavat osallistua työajalla perjantaina 2. helmikuuta klo 11 Helsingissä Senaatintorilla järjestettävään poliittiseen mielenilmaukseen. Työsuhteiset voivat siis osallistua työajalla näin halutessaan. Liitto muistuttaa, että virkasuhteiset jäsenet eivät voi työajalla osallistua kyseiseen mielenilmaukseen.

Kaksi kolmasosaa mielenilmauksen takana

Akavan Erityisalojen jäsenkyselyyn vastanneista 66 % toivoi liiton osallistuvan mielenilmaukseen. Noin 77 % katsoi, että liiton tulee toimia aktiivimallin purkamiseksi ja 69 % pysäyttäisi aktiivimalli kakkosen eli ns. aktiivisen työnhaun mallin valmistelun.

Sähköpostikyselyyn vastasi yhteensä 2600 liiton jäsentä. Kysely toteutettiin 19.–22. tammikuuta 2018.

Tekijä

Kirjoittajan artikkelit

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (0 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.