Ajankohtainen Marx

02.06.2006 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 22/2006.

Aave kummittelee edelleen Euroopassa – nimittäin marxilaisuuden aave. Jälkimodernit teoriat ja uusliberalismi ovat 1980-luvun alusta saakka yrittäneet sitä eri tavoin kukistaa. Lopullisesti Marxista luultiin päästyn viimeistään reaalisosialismin romahduksen myötä.


Toisin kuitenkin kävi. Marxin ajatuksilla on jälleen kysyntää. Monen mielestä Marxin teoriat ovat tänä päivänä ajankohtaisempia kuin aikoihin.


Saksalainen marxilainen tutkija Wolfgang Fritz Haug kirjoittaa marxismin sanakirjan johdannossa, miten Marxin julistaminen kuolleeksi on ennenaikaista. Niin kauan kuin marxismin osoittamat ongelmat jäävät ratkaisematta, on Marxin ajatuksille kysyntää.


– Marxilainen ajattelu ei ole yksittäinen eikä lahkolainen ilmiö, toteaa Haug.


Hänen mukaansa Marxin ajattelun kestävimpiä piirteitä ovat kysymykset ihmisen luonnosta, yhteiskunnallisista antagonismeista ja kriiseistä. Näiden asioiden pohtiminen on kaikkien kannalta tärkeää. Kyse on viime kädessä ihmiskunnan selviytymisestä maapallolla.


Marx totesi usein lainatussa viimeisessä Feuerbach-teesissään, miten filosofit ovat vain eri tavoin selittäneet maailmaa kun tehtävänä on sen muuttaminen. Tällä Marx halusi tähdentää poliittisen ulottuvuuden tärkeyttä.


Teoria ja politiikka eivät ole saman kolikon kaksi puolta. Paremminkin ne ovat kuin pronssin muodostavat kupari ja tina – seoksen muodostavat olennaiset, erottamattomat osat.


Tiedonantajan Teoria ja politiikka -liite keskittyy ajankohtaiseen marxilaiseen keskusteluun.(MK)

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli