Ahava-tuotteet pois kaupoista?

23.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: (TA)

Israelin miehittämillä palestiinalaisalueilla toimivissa siirtokunnissa valmistettuja tuotteita on myynnissä myös Suomessa. Niitä tuodaan tänne israelilaisina. Näin yritetään kiertää YK:n ja EU:n päätöksiä, joissa todetaan siirtokuntatoiminnan olevan laitonta.


Esimerkiksi Ahava-kosmetiikkatuotteita myydään Suomessa israelilaisina. Israelilaisen rauhanliikkeen Gush Shalomin ja Arabikansojen ystävyysseuran mukaan Ahava-tuotteet on kuitenkin valmistettu Israelin miehittämällä Länsirannalla sijaitsevassa siirtokunnassa nimeltä Mitzpe Shalem.


Suomessa äskettäin vieraillut Gush Shalomin edustaja Adam Keller kertoi tarkistaneensa Ahava-tuotteita valmistavan tehtaan sijainnin soittamalla sinne asiakkaana ja kysymällä tehtaan sijainnin. Myös kyseisen siirtokunnan alueneuvoston internet-sivuilla kerrotaan Ahava-tuotteita valmistavan yhtiön toimivan siirtokunnan alueella.Aloite HOK-


ElannolleViime viikolla pidetylle osuusliike HOK-Elannon edustajistolle jätettiin aloite, jossa esitetään periaatepäätöksen tekemistä siitä, että osuusliikkeen myymälöissä ei myydä Israelin laittomasti miehittämillä alueilla valmistettuja tuotteita. Samalla aloitteessa esitetään selvitettäväksi, onko myynnissä mahdollisesti muitakin laittomissa siirtokunnissa valmistettuja tuotteita.


Aloitteen jättivät SKP:n puheenjohtaja Yrjö Hakanen, SDP:n Arja Alho, Kimmo Kiljunen ja Marja Kuusisto sekä vihreiden Ville Komsi ja vasemmistoliiton Jaakko Laakso.


Arabikansojen ystävyysseura on vedonnut myös koko SOK:n johtoon Ahava-tuotteiden ja mahdollisten muiden siirtokunnissa valmistettujen tuotteiden myynnin lopettamiseksi.Siirtokunnat


laittomiaYK:n yleiskokous ja turvallisuusneuvosto ovat useissa päätöksissään todenneet siirtokunnat laittomiksi. Turvallisuusneuvoston päätöslausuma 456 kehottaa olemaan antamatta minkäänlaista tukea siirtokunnille. Kansainvälinen oikeus kieltää miehitettyjen alueiden luonnonvarojen ja työvoiman riistämisen.


EU on vaatinut Israelia lopettamaan siirtokuntatoiminnot ja alkanut vaatia tuotteisiin alkuperämerkintöjä niin, jotta siirtokunnissa valmistettuja tuotteita ei voi enää myydä israelilaisina ja saada niille tuontimaksuhelpotuksia.


Myös Israelin rauhanliike boikotoi siirtokunnissa valmistettuja tuotteita.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli