Afganistanin huumebisneksen alkulähteillä

20.11.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Lue lisää Tiedonantajasta nro 43/20.11.2009

Talebanin ollessa vallassa Afganistanissa, maan huumetuotanto väheni jyrkästi. USA:n ja Naton miehityskaudella Afganistanista on taas tullut maailman oopiumi- ja heroiinitoimitusten päälähde. Tuoreen YK:n raportin mukaan kolmasosa maailman heroiinista tulee Helmandin ja Kandaharin maakunnista. Mutta raportti myöntää, että unikkoa kasvatetaan lähes kaikissa maan 34 maakunnassa.


Länsimedia väittää, että Taleban vastaa nyt suurimmasta osasta huumetuotantoa tai että Taleban suojelee unikonviljelijöitä. Se tosiasia, että presidentti Hamid Karzain hallituksessa ja maan parlamentissa on tunnettuja huumeparoneja, jätetään usein huomiotta.


Ennen kaikkea yritetään peittää se avainrooli, jota USA näytteli laittoman huumeteollisuuden kehittämisessä ja laajentamisessa Afganistanissa.


Kaiken lähtökohta oli Jimmy Carterin hallinnon jo heinäkuussa 1978 tekemä päätös organisoida islamistit kapinaan Afganistanin vasemmistohallitusta vastaan.




CIA ja Afganistanin huumekauppa



USA:n hallitus käytti miljardeja dollareita välillisesti käymäänsä sotaan Afganistanissa. Suurin osa tästä rahasta kanavoitiin Pentagonin pahamaineisen "mustan budjetin" eli salaisten operaatioiden rahastojen kautta. Vuonna 1981 tämä budjetti oli arviolta 9 miljardia dollaria, mutta se nousi vuoteen 1990 mennessä 36 miljardiin. CIA myönsi käteistä aseiden ja muiden varusteiden ostamiseen islamistisille kapinallisille.


Afganistanin operaatiossa CIA toimitti rahaa Pakistanin hallitukselle ennen kaikkea tiliensä kautta, joita sillä oli Bank of Credit and Commerce International -pankissa (BCCI), joka tunnetaan parhaiten laittoman huumerahan pesusta.


BCCI:llä oli läheiset suhteet Pakistanin hallitukseen. USA:n ja Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n organisoiman Afganistanin kapinan aikana BCCI:n virkailijat ottivat käytännössä valvontaansa tullin Karachin satamassa, mitä kautta CIA:n asetoimitukset lähetettiin Pakistanin ulkomaantiedustelupalvelulle ISI:lle. He antoivat ISI:lle käteismaksut, joista osa oli lahjuksia, mutta suuria summia tarvittiin myös rahoittamaan ase- ja tarvikekuljetuksia Afganistanin kapinallisten koulutustutkikohtiin.


Kun ase- ja muut toimitukset olivat tulleet maihin Karachissa, ne siirtyivät Pakistanin armeijan logistiikkayksikön ja ISI:n valvontaan. Nämä kuljettivat materiaalit pohjoiseen eri tukikohtiin. Paluumatkalla kuorma-autot kuljettivat oopiumia ja heroiinia Karachiin vietäväksi ulkomaille, pääasiassa USA:han. Jotkin heroiinitehtaista olivat suoraan ISI:n valvonnassa.



...



ERKKI SUSI

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli