"75-95 senttiä lisää ja kovat piippuun"

10.12.2004 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: THOMAS MICKLIN

– 75-95 senttiä lisää tunnille, 5-7 prosenttia lisää kirjapalkkoihin ja kaksi alinta palkkaluokkaa pois. Ja kovat piippuun!


Tämän reseptin mukaan vantaalainen kirvesmies Pentti Nurminen katsoo että Rakennusliitto voi lähteä liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihinsa.


Tällä hetkellä Helsingin Vuosaaren Aurinkolahdessa kerrostalon perustuksia värkkäävä Nurminen on helpottunut ja tyytyväinenkin, että Rakennusliitto tällä kertaa irtautui tuposta ja lähtee omiin liittokohtaisiin neuvotteluihin, vaikka liitto viime vuosina aiemmin on ollut mukana kaikissa mahdollisissa tupoissa.


Mikä nyt yhtäkkiä on muuttunut?


– Puheenjohtaja on vaihtumassa, Nurminen letkauttaa, ja viittaa tällä siihen, että liiton monivuotinen puheenjohtaja Pekka Hynönen on jäämässä eläkkeelle ja 1.1. aloittava uusi puheenjohtaja Matti Harjuniemi on ilmeisesti vähän räväkämpää sorttia kuin edeltäjänsä.


Nurminen vakavoituu kuitenkin ja muistuttaa, että taas on tainnut käydä niin että "Siperia opettaa".


– Nääs kun Raksan tuntipalkat vielä 1980-luvulla olivat noin kuusi markkaa eli nykyisen euron verran yli teollisuuden keskiansiotason, mutta tällä hetkellä ne ovat 1,75 euroa sen alapuolella. Eli tähän on tupokausi johtanut, joten nyt pitää sitten vähän korjailla näitä suhdelukuja, Nurminen pohtii.


Hän kertoo, että alussa mainitsemansa tes-vaatimukset ovat peräisin Rakennusliiton loka-marraskuun vaihteessa Jyväskylässä pidetyn ns. Maakokouksen päätöksistä, joten niiden takana hän seisoo ja toivoo liiton johdonkin tekevän.


– Olisihan sitä tarvetta vielä enemmänkin vaatia, mutta tyydytään nyt vaatimattomasti edes tähän, Nurminen hymyilee.


Ja tuo alussa mainittu "kovat piippuun" tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että näiden vaatimusten takana on sitten seistävä loppuun asti ja niitä on puolustettava kaikin keinoin, myös voimasellaisin.

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli