200 000 vaatii turkistarhauksen lopettamista Suomessa

29.05.2015 - 12:10
(updated: 16.10.2015 - 10:39)
Noin kolme miljoonaa eläintä kuolee joka vuosi turkistarhoilla. / Outi Mentula |

Kansainvälinen vetoomus eduskunnalle

Torstaina 21. toukokuuta Helsingissä järjestettiin Suomen tähän mennessä suurin eläinoikeusaiheinen mielenosoitus. Järjestäjien mukaan osallistujia oli noin tuhat. Mielenosoittajat toimittivat uudelle eduskunnalle yli 200 000 nimen kansainvälisen vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea lopettamaan turkistarhaus. Myös eri maiden Suomen suurlähetystöillä järjestettiin mielenilmauksia samana päivänä.

– Suomessa ei ymmärretä millaisena häpeätahrana turkistarhausta monesti ulkomailla pidetään, ja siksi teimme vetoomuksesta kansainvälisen, kertoo Heta Rousi, yksi vetoomuksen aloittajista.
– Turkistarhausasetuksen uudistuksen näyttäessä juuri nyt eläinsuojelunäkökulmasta todella huolestuttavalta, on vetoomuksen luovuttaminen uudelle eduskunnalle todella ajankohtainen ja tärkeä signaali. Suomessa ei tunnuta edelleenkään ymmärtävän, minkälaisia eettisiä johtopäätöksiä muu läntinen maailma on turkistarhauksesta tekemässä, Animalian toiminnanjohtaja Salla Tuomivaara toteaa.

Suomessa turkistarhausta perustellaan usein sillä, että tarhauskielto siirtäisi tuotannon maihin, joissa eläinten olot olisivat huonommat. Eläinoikeusaktivistien mukaan olot suomalaisilla turkistarhoilla eivät kuitenkaan eroa muista maista. Päinvastoin eläinsuojelulain rikkomuksia havaitaan Suomessa turkistarhoilla enemmän kuin muussa eläintuotannossa.

Viro harkitsee tarhauskieltoa

Monet Euroopan maat ovat lakkauttaneet turkistarhauksen epäeettisenä elinkeinona. Viron parlamentissa alkaa ensi viikolla keskustelu siitä, kielletäänkö turkistarhaus kokonaan. Tällä hetkellä Viron ainoa suuri turkistarha on suomalaisomistuksessa.
Suomi on maailman suurin ketunnahkojen ja merkittävä minkinnahkojen tuottajamaa. Noin kolme miljoonaa eläintä kuolee joka vuosi turkistarhoilla.

Kesällä 2013 päättynyt turkistarhauksen lopettamista ajanut Turkistarhaton Suomi -kampanja teki eräänlaista demokratian historiaa Suomessa ollen ensimmäinen eduskuntaan toimitettu ja käsitelty kansalaisaloite. Se keräsi allekirjoituksia lähes 70 000, mutta ei tullut eduskunnan hyväksymäksi.

Tekijä

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Kotimaa

Kommentit (2 kpl)

Voit kommentoida Tiedonantaja.fi:n blogikirjoituksia käyttäjätunnuksella Kirjaudu sisään jollei sinulla ole vielä käyttäjätunnusta, Rekisteröi tunnus tästä

Jos osallistuit keskustelun vanhoilla Tiedonantaja.fi -sivuilla, voit palauttaa vanhat tietosi sähköpostiosoitteesi avulla. Klikkaa oheista linkkiä, syötä sähköpostiosoitteesi, ja saat piakkoin postiisi viestin, jonka avulla voit luoda uuden salasanan itsellesi. Palauta vanha käyttäjätunnus.