sakke 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 08.05.2012

Kreikan vaalien jälkeisessä tilanteessa ei todellisuudessa taida olla kuitenkaan mitää aihetta riemuun.

Jo nyt tilanteen epävarmuus voi heijastua kreikkalaispankeissa talletusten pakenemisena ulkomaille.

Tällöin kreikkalaispankkien on turvauduttava entistä enemmän Euroopan keskuspankin tarjoamaan rahoitukseen ja on epävarmaa, kuinka pitkään keskuspankki suostuu pitämään piikkiä auki.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 08.05.2012

Kumma juttu, kreikkalaiset olivat valmiit ottamaan rahaa sitä jaettaessa vaikka tiesivät sen olevan lainarahaa mutta kun maksun aika on käsillä niin haluavat muiden maksavan.

Eikö kukaan voi sanoa suoraan jotta velat on aina maksettava tai ei pidä lähteä sitä muilta edes hakemaan. Kun joku antaa rahaa lainaksi niin kyse on luotettavuudesta ainakin valtioiden suhteen koska niiltä harvoin vaaditaan reaalivakuutta.

Velan maksun vastustaminen on löyhäpäisten hommaa, tuloksena olisi pitkälti vain luottopannaan joutuminen ja todella vaikea taloustilanne jossa se jo alkuunkin on lähes mahdoton. Nyt sentään joku on auttamassa velkojen maksussa, lisävelkojen korot kun muutoin huitelisivat jossain vippilainaluokissa.

Alkuperäisiä saatavia Suomella tai suomalaisilla tuskin on mutta nyt järjestelyjen kautta niitä saattaa syntyä joten voisimme ottaa vakuudeksi jonkun Kreikan saarista. Onhan meillä jo Ahvenanmaasta kokemusta lähes autonomisesta saarivaltion tyngästä. Joukkoon mahtuisi vielä yksi etelän lomasaari.

Matti Aalto 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 08.05.2012

Tuntuu jotenkin oudolle ettei Suomen Kommunistinen Puolue mainitse onnitteluissaan nimeltä myös Kreikan Kommunistista Puoluetta, vaikka niinikään veljesjärjestönä pidettävä Syriza saikin paremman vaalituloksen.

Joka tapauksessa Kreikan vaalitulos osoittaa että selkeä taistelu finassipääoman herruutta vastaan kantaa tulosta.

Kannattaa lukea 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 08.05.2012

Sakke katsoo asiaa kapitalistin näkökulmasta.

Kreikan vaalien jälkeisessä tilanteessa ei kapitalistilla taida todellisuudessa olla mitään aihetta riemuun.

Jo nyt kapitalistin tilanteen epävarmuus voi heijastua kreikkalaiskapitalistien pankeissa talletusten pakenemisena ulkomaille.

Tällöin kreikkalaiskapitalistien pankkien on turvauduttava entistä enemmän Euroopan keskuspankin tarjoamaan rahoitukseen ja on epävarmaa, kuinka pitkään keskuspankki suostuu pitämään piikkiä auki.

PSillanpää 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 09.05.2012

Kreikan ja Ranskan vaalien jälkeisessä tilanteissa on vain se ero, että Kreikka huojuu kuilun reunalla ja Ranskan talous on vasta lähestymässä sitä (40 vuden velkaantuminen)! Niinkuin sakkekin tuossa edellä toteaa ei vaalitulos ole mikään riemun aihe, kansalaiset vain eivät näytä tajuavan sitä yksinkertaista talouspolitiikan perustaa, "syö vain se minkä tienaat"!
Kommunistit kyllä riemuitsevat kaaoksesta, mutta mitä heillä on tarjota tilalle? Ei muuta kuin sosialistista/kommunistista vielä pahempaa kaaosta!

Jokamies 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 09.05.2012

Paul Krugman: Kuinka nuo ranskalaiset ja kreikkalaiset uskaltavatkin hylätä strategian joka ei toimi!

http://www.nytimes.com/2012/05/07/opinion/...

Alpo-Topias 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 09.05.2012


Kysyn Teiltä Kokkareet sitä, että miksi pankit antoivat lainaa Kreikalle ja miksi amerikkalaiset luottotutkimuslaitokset määrittelivät monet ökypankit luottokelpoisiksi, vaikka nämä samat ökypankit menivät jo muutaman kuukauden kuluttua nurin. Onhan ymmärtääkseni myös pankeilla ja omistajilla olemassa jonkinlainen vastuu talous- ja yhteiskunta-asioissa, ei siis vain alaluokalla ja ryysyköyhälistöllä.

Te Omistajat varmaan kannatatte sitä, että yhteiskunnassa pitää ja täytyy järjestää kova tulonsiirto alaluokalta eli ryysyköyhälistöltä yläluokalle eli sellaisille ökyomistajille kuin Herrat ja Rouvat SINIMUSTAT. Voin olettaa ja jopa vannoa, että kyllä Te Kokkarien TOIVO- ja KORVA-remmi ihan varmasti onnistutte pyrkimyksissämme. Toivoisin kuitenkin sitä, että Te Kokkareet edes hippusen verran muistaisitte sen, että mitä siitä seuraa kansainvälisesti, jos esimerkiksi Kreikassa, Portugalissa, Italiassa, Ranskassa, Espanjassa ja esimerkiksi SUOMI-nimisessä maassa alkaa todella paljon kuolemaan köyhiä ihmisiä nälkään katujen ja teiden varsilla.

Onhan tästä köyhien kuolemista ilmeisesti se hyvä puoli Teidän Kokkarien mielestä, että on entistä vähemmän elossa sellaista väkeä, joka voi joskus, jos ei nyt, niin ehkä tulevaisuudessa äänestää vaaleissa komuja ja SKP:ta. Mitähän Teille kokkareet voisi tapahtua, jos esimerkiksi terveydenhoidon puutteista johtuen alkaisivat velloa monet kovat tautiepidemiat kuten erialiset rokot ja vastaavat? Voin sanoa, että nälkäinen ihminen on nälkäkuurinsa alkumetreillä äkänen ja toimintahaluinen mutta kuitenkin, jos paastoa on kestänyt päivä- ja viikkokaupalla, niin muutuu alistuneeksi ja nöyräksi. Onko Teidän Kokkarien Sotataktiikkana se, että nälkä rauhoittaa ja nälkä pakoittaa ryysysakin tekemään töitä Teidän omistajien määräämin työ- ja palkkaehdoin? Nyt jos ihmisten keskimääräinen kulutuskyky alenee oikein todella paljon, niin mistä Te Kokkareet löydätte ostovoimaiset markkinat omistamienne yritysten valmistamille tuotteille?

PSillanpää 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 10.05.2012

Matti Aalto, mitä tuo sinun julistama "selkeä taistelu finanssipääoman herruutta vastaan" tuo kreikkalaisille ihmisille? Minä voin osaltani vastata; konkurssin Kreikan valtiolle! Eurooppa ja Suomikin selviää ilman Kreikkaa, mutta käy sääliksi kreikkalaisia miten he selviävät kun "juhlien jälkeinen krapula" jyskyttää pääkopassa ja he tajuavat, että taisi tulla juotua liikaa.

Myyryläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 10.05.2012

Työeläkeläinen kirjoitti kuinka kreikkalaiset sitä ja tätä. On kuitenkin syytä huomata, että eivät kaikki kreikkalaiset ole syypäitä talousongelmiin vaan valtaa pitänyt eliitti eli Karamanlisin, Papandreun, Venizelosin ja Mitsotakiksen perheiden ympärille rakentunut verkosto yhdessä kansainvälisten pankkien kanssa ovat johtaneet asiat nykytolalleen. Tavalliset kreikkalaiset eivät ole noita velkoja pyytäneet eivätkä antaneet. Jopa EKP:n Suomen filiaalin konttorinhoitaja Liikanen on huomannut nuo kerrokset (http://yle.fi/uutiset/liikanen_verotus_syy...).

Uskooko joku tosissaan, että Nea dimokratia tai PASOK hoitaisi homman? En tosin usko, että Hrysi Avgi:kaan toisi sarastusta kreikkalaisille. Sen sijaan rakenteellisia uudistuksia voisi tuoda Syrizan kaltaiset uudet ryhmittymät jos niillä olisi todelliset mahdollisuudet toteuttaa ohjelmaansa. Ulkopuoliset voimat, EU, IMF j.n.e. eivätkä sisäinen eliittikään halua oikeaa rakenteellista muutosta ja pystyvät sen torjumaan.

phj 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 10.05.2012

Joo-o.Islannissa päästiin kriisistä kun pankkien annettiin kaatua.Kreikassa pelastetaan saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja.Sinne apua tervitaan tavallisella kreikkalaisella ei ole muuta kuin maksajan ja kärsijän osa.Tässä finanssikapitalismia,jonka perään joku jo itkikin.Ei ole tavallinen kreikkalainen 1000 euron kuukausituloillaan tai 400 euron korvauksillaan maataan konkurssiin ajanut,vaan sen tekivät banksterit,ahneet pankkiirit ( jotka muuten meinasivat tehdä Islannin pankeista puolen maailman omistajia) Niin,että tämmöstä tällä kertaaa ja ensi kerralla vielä tylympää.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 10.05.2012

Kyllä ne Myyryläinen tavalliset kreikkalaiset olivat ainakin osasyyllisiä. Hehän sen joukon sinne hallintoon valitsivat, ehkä juuri nuo mainitsemasi henkilöt. Demokratiassahan kansa valitsee ne jotka hallitsevat joten kansa on toiminut väärin valitessaan ne jotka lupaavat enemmän varsinkin kun on ollut tiedossa jottei katetta ehkä löydy. Jos ei ole ollut niin joku on valehdellut.

Myyryläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 11.05.2012

Jopa Työeläkekäisen luulisi tietävän, että hänen tarkoittamissaan "demokratioissa" kansa ei valitse talouselämän johtoa, pankkiireja j.n.e. Noilla tahoilla on myös resursseja hoitaa vaalikampanjat rahalla haluamalleen tolalle. Jos vaikka kuinka Työeläkeläisen päätä ei vaalikampanjoilla oman todistuksensa mukaan käännetäkään, eikä vissiin tarvitsekaan, niin kovastipa ne näyttävät vaikuttavan riittävään määrään ihmisiä. Eihän muuten raharikkaat rahojaan sellaisiin kampanjoihin tuhlaisi. Kreikassa taloudellinen ja poliittinen valta on kietoutunut ilmeisesti jopa tiukemmin pienen hyväveliverkoston käsiin kuin alan muuten johtavassa Suomessa. Yhteiskunnallisesti tarkkasilmäinen René Coscinny on tuonut asian esille Asterixeissä tekemällä kaikista kreikkalaisista liikemiehistä serkkuja keskenään.

Työläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 11.05.2012


Toimittaja: Riikka Söyring
10.5.2012, Verkkomedia.org

"Valtiovarainministeriö: Suomen tilanne poikkeuksellisen epävarma"

"Ennusteiden valossa lähivuosien kansainvälinen talouskasvu ei tule saavuttamaan finanssikriisiä edeltänyttä vauhtia. Rahoitusmarkkinoiden epävarmuus tullee jatkumaan euroalueen heikon tilanteen vuoksi. Epävarmuuden lisääntymisellä on talouskasvua heikentävä vaikutus, ja kansainvälisen kysynnän lasku heijastuisi myös Suomen kaltaisen pienen avotalouden rahoitustasapainoon."


http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2...

Observer 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 14.05.2012

Kreikassa on nyt tuuli kääntynyt, eikä sen suuntaan vaikuta Suomen oikeistolaisen hallituksen vaatimukset eikä itkut. Kreikkalaiset näyttävät suomalaisille uusliberalisteille ja EU:lle kaapin paikan (myös vasemmistoliitolle). Tätä kehitystä Suomen ay-liikeen ja työväestön on syytä ja kannattaa tukea.

sakke 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 15.05.2012

Vasemmistolaista ajattelutapaa, vastuunkantoa ja talouspolitiikkaa edustaa Kreikkalainen Syriza-puolue.

Maan toiseksi suurin puolue, äärivasemmistolainen Syriza haluaa pitää Kreikan eurossa mutta ei toteuttaa säästöohjelmia. Puolue luottaa siihen, että Euroopan unioni (EU), Euroopan keskuspankki (EU) ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF bluffaavat säästöohjelmalla. Tiukan paikan tullen tämä niin sanottu troikka tekisi Kreikalle myönnytyksiä, Syriza laskeskelee.

Työläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 15.05.2012

sakke:

"Vasemmistolaista ajattelutapaa, vastuunkantoa ja talouspolitiikkaa edustaa Kreikkalainen Syriza-puolue."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2...

Syriza, kuten muutkin Kreikan puolueet, ovat liki mahdottomien päätösten edessä, sillä jatkuvat säästöt tulevat johtamaan väistämättä levottomuuksiin ja nyt puhutaan jopa sotilasvallankaappuksesta maassa.

Kreikassakin kriisin varsinaisia alkuunpanijoita ovat olleet EU:hun ja euroliittoon sokeasti uskoneet liittovaltion kannattajat, joita ylikansalliset pankit ovat auliisti avustaneet ja kapitalistit hyötyneet, kuten tekevät vielä nytkin.

"Goldman Sachsin kierosti laadittu laina kävi kalliiksi Kreikalle (ja koko Euroopalle)"

http://www.talouselama.fi/uutiset/goldman+...

"Patomäki: Euroalue tulee hajoamaan"

http://uutisvirta.fi/uutiset/3495539-patom...

http://yle.fi/uutiset/komissio_arvioi_euro...

jyrki laukkanen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 15.05.2012

Valtion ja kuntien toimintoja pidetään yllä kaikkialla verotuloilla. Kun näitä verotuloja ei kerry niin jonkin aikaa voi elää velaksi. Kreikalla ei ole kovin paljoa nykyaikaista teollisuutta ja kuten kaikkialla maailmassa työllistävä manufaktuuriteollisuus on siirtynyt Aasiaan. Myös Euroopassa tuotetut tavarat ovat hinnaltaan kilpailukyvyttömiä. Saksa on poikkeus koska valmistaa teollisuuden korkeateknologian koneita ja laitteita. Ja tietysti hyvänlaatuisia autoja.
Vasemmisto näkee silmissään kansanjoukkojen rientävän kaduille vaatimaan ainakin tähänastisen elintason säilyttämistä. Punalippuja liehuttamalla eivät työpaikat Aasiasta palaa.Kreikan pankit ovat edelleenlainanneet lainarahansa Balkanille ja Itä-Eurooppaan.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 15.05.2012

Niissä, Myyryläinen, niissä demokratioissa valitaan valtion hallinto joka laatii lait ja jos nuo mainitsemasi pankinjohtajan ja muut liikemiehet eivät noudata niitä lakeja käy kuten Kakkoselle meinasi. Ei se ole johtajien eikä pankkiirien vika jos valtion valvonta pettää vaan niiden jotka kansa on valtuuttanut asioita valvomaan.

Minä ihmettelen suuresti jos kantaa asioihin pystytään muuttamaan suuresti jollain kampanjalla mutta osallistumisaktiviteettiin sillä saattaa olla osansa. Minä pyrin aina osallistumaan ja vain yksi kerta jäi väliin kun kova kuume esti koppiin lähdön. Sen jälkeen olenkin äänestänyt ennakkoon jottei vastaavaa pääsisi tapahtumaan.

”Observerin” suosittama linjahan on tuhon linja varsinkin kreikkalaisille. Jos Kreikka ei saa apupakettiaan niin siltä loppuvat rahat ja kuka sille lainaa? Tuonti loppuu ja sitä saa vain ennakkomaksulla eikä luottoa enää tunneta. Paljonko Kreikka pystyy tuottamaan ilman ulkomaista teollisuutta alihankkijoina? En tosin edes tiedä mitä muuta teollisuutta sieltä löytyy kuin turistien viihdytys, oliiviöljyn puristajat ja viininpolkijat.

Kun pankit kaatuvat varojen puutteeseen Kreikassa niin säästöt menevät sen sileän tien, edes konkurssikypsä valtio ei niitä pysty takaamaan. Se kuoppa jota Syriza kansalleen kaivaa on todella syvä ja arvaamaton. Muu Eurooppa selviää tuosta tuiskauksesta parin vuoden hevoskuurilla mutta vaikuttaa se meidänkin työllisyyteemme koska luotot vaikeutuvat kymmenien miljardien alaskirjausten vuoksi.

Kreikkalaisten kaapinpaikan osoitus on vain heidän pluffinsa jolla he pyrkivät lypsämään meiltä lisäapua, se ei tule onnistumaan vaan heidän on lähdettävä realisoimaan talouttaan omansa kokoiseksi jossa pärjätään ilman velkarahaa.

Opiskelija 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 15.05.2012

"Vasemmistolaista ajattelutapaa, vastuunkantoa ja talouspolitiikkaa edustaa Kreikkalainen Syriza-puolue.

Maan toiseksi suurin puolue, äärivasemmistolainen Syriza haluaa pitää Kreikan eurossa mutta ei toteuttaa säästöohjelmia."

Kai nyt sakkekin tajuaa, että ne säästöpaketit lähinnä entisestään romuttavat Kreikan taloutta. Ongelmana vain on, että pitkään jatkuneiden huonompien aikojen jälkeen kenelläkään ei ole varaa Kreikan elvyttämiseen keynesiläisittäin. Tässä lähinnä odotellaan, että maailmantalous lähtisi taas nousuun ja sillä välin koitetaan pitää rahoitusmarkkinat jotenkuten tyytyväisinä.

Työläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 15.05.2012

Tässä alla asiaa euro-valuutan luomisesta.

"Uudet dokumentit paljastavat itsepetoksen euron taustalla"

"Der Spiegel -lehden julkistamien asiakirjojen mukaan Saksan silloisessa pääkaupungissa Bonnissa tiedettiin tarkkaan, miten Italia keplotteli itseään euroon. Avustajat ja asiantuntijat pitivät myös liittokanslerin tarkkaan perillä tästä, mutta Kohl halusi pysyä kuurona tosiasioille."

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/ulkoma...

Työläinen 3 vuotta, 5 kuukautta sitten 15.05.2012

Tässä alla järkevää arviota Kreikan ja koko Euroopan tilasta ja ennusteita tulevaan.

"Me tienataan tällä, niskalenkki markkinavoimista, se on laina tai lama, pölhöpopulismia väittää muuta.

Ääni on muuttunut.

Kaikki mitä sinne on lainattu on riskirahaa, Kreikan tukeminen on Marshall-apua, vaihtoehtoja ei ole, tilanne oli erilainen vuonna 2010.

Ääni muuttuu vielä."

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

phj 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 18.05.2012

No niin toverit ja toverittaret,mikä on siis Kreikan OIKEA tie ulos kriisistä ? Säästölinja nakertaa ihmisiä mutta onko tälle reaalista vaihtoehtoa,vai johtaako kaikki muu totaalisen romahdukseen ?? Finanssipelureiden tuho voisi tuottaa siis myös kansalle turmion?? Joka tapauksessa eräässä mediassa oli jälleen kovaa faktaa Kreikan kriisistä: Kreikan valtio oli maksanut 400 milj. euroa ns. korppikotkarahastoille eli yksityisille sijoittajille,jotka saman tein siirsivät rahat veroparatiiseihin,niin että tällaista moraalia edustavat sijoittajat,jotka suu vaahdossa vaativat köyhille entistä enemmän keppiä.Niin että tällaista tällä kertaa ja ensi kerrasta en tiedä.

Matti Aalto 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 18.05.2012

"Joka tapauksessa eräässä mediassa oli jälleen kovaa faktaa Kreikan kriisistä: Kreikan valtio oli maksanut 400 milj. euroa ns. korppikotkarahastoille eli yksityisille sijoittajille,jotka saman tein siirsivät rahat veroparatiiseihin."

Näin se menee ja Kataisen hallitus on siinä pelissä mukana. Eihän se kertakaikkiaan voi olla niin että Suomen hallitus ei tiedä mihin rahat oikeasti menevät. Paljonko sitten saavat osinkoja siitä rahavirrasta, sekään ei taida olla julkista tietoa.

Kreikan OIKEA tie ulos kriisistä on tietenkin rakennettava itsenäiselle taloudelle, siihen pitää olla perustana oma valuutta ja hyvät suhteet mm BRIC maihin ja latinalaiseen ameriikkaan.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 19.05.2012

Jos jäi lauantaiaamun vieras ohjelma TV1 katsomatta kannattaa katsoa se YLE Areenasta, siinä Ulkomaankauppa- ja Eurooppaministeri puhui hyvin selväsanaisesti missä mennään Kreikan- ja EUn tilanteessa! Luulisi jopa tässäkin blogissa kirjoittavien ja "oikeita" neuvoja antavien kannattavan hänen selväsanaista puhettaan tämänhetken tilanteesta.
Monessa asiassa kuten tässäkin on sanojia, että "väärin menee", mutta kun kysyy, "miten sitten pitäisi menetellä", jää suu auki tai kuuluu vain jotain epämääräistä mutinaa kapitalismin kriisistä ei muuta.
Hyvää viikonloppua!

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 19.05.2012

En malta pysyä hiljaa tässä Suomi - Venäjä ottelun alkua odotellessa.
phj, kun esität, "eräässä mediassa oli kovaa tietoa", kannattaisi mainita ko. median nimi, muuten se jää vain varmana tietona ilmaan leijumaan, jota hyvin herkästi lainataan lähes totena! Huomaathan, että Matti Aalto on jo tarttunut täkyysi ja tekee siitä jo omia johtopäätöksiään.
Matti Aalto, olet oikeassa itsenäisen talouden autuudesta, mutta sitä kreikkalaiset eivät näytä viimeisen vaalituloksen mukaan haluavan/ymmärtävän, vaan muun maailman on maksettava juhlat ja näyttää, että vielä jatkotkin. Kannattaa katsoa Ulkomaan- ja Eurooppaministerin sunnuntainen haastattelu "Lauantaivieras- ohjelmassa" TV1, YLE Areena.

ps. Odotan Suomen voittoa, olen sen verran patriootti!

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 20.05.2012

Sorry, se vain tahtoo joskus nuo päivät mennä sekaisin, kun ei ole niin nuukaa mikä päivä milloinkin on. "Lauantaivieras" tulee TV1stä tietenkin lauantaina!

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 20.05.2012

"Kreikan OIKEA tie ulos kriisistä on tietenkin rakennettava itsenäiselle taloudelle, siihen pitää olla perustana oma valuutta ja hyvät suhteet mm BRIC maihin ja latinalaiseen ameriikkaan. "

Kreikka ajautuu kyllä synkkään tilanteeseen, jos se joutuu eroon eurosta.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 21.05.2012

Opiskelija kirjoitti: "Kreikka ajautuu kyllä synkkään tilanteeseen, jos se joutuu eroon eurosta."

Totta, ellei veloille tehdä jotain. Nehän säilyisivät Euro- ja dollarimääräisinä Drakmaan t.m.s. siirtymisen jälkeenkin. Inflaatio tekisi todella paljon vahinkoa.

Pankkien riskien konkretisoiminen on välttämätöntä. Sen jälkeen pankit ovat n.s. kusessa mutta pankkien omistajien ja muiden banksterien olisi kannettava vastuunsa ottamistaan riskeistä.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 21.05.2012

Kyllä siinä sokea taluttaa rampaa, jos Kreikan ainoa tuki ja turva on latinalainen amerikka ja BRICK-maat!

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 22.05.2012

"Totta, ellei veloille tehdä jotain."

Sekin, mutta mielessäni oli kyllä drakman väistämätön inflaatiokierre, talletusten pako euroina ulkomaille ja niistä seuraava ostovoiman ja sisämarkkinoiden romahdus. Luultavasti kauppaa pyrittäisiin käymään mahdollisimman paljon pimeästi euroilla, koska drakman arvo tippuisi päivittäin. Samasta syystä ihmiset pyrkisivät saamaan palkkansa euroina. Oikeastaan drakman käyttäjiksi jäisivät siis julkisella sektorilla työskentelevät ja eläkeläiset, jotka hekin varmasti yrittäisivät mahdollisimman nopeasti saada vähät drakmansa vaihdettua johonkin paremmin arvonsa pitävään valuuttaan (vaikka oravannahkoihin). Toki valtio pyrkisi estämään eurojen maastavientiä ja valvomaan kauppaa, mutta kreikkalaisesta valvonnasta onkin jo tähän mennessä jonkin verran kokemuksia.

Tällaisen Euroopan oman Zimbabwen syntyminen ei kummemin ole houkutellut EU:ssa, joten Kreikkaan on siksi syydetty rahaa. Ikävä kyllä IMF:n vaatimukset ennemmin haittaavat Kreikan taloutta kuin elvyttävät (elvyttämiseen taas ei kellään ole varaa) sitä, ja toisaalta Kreikan "radikaalimmat" puolueet hyvin tietävät, ettei Kreikkaa haluta kovin helposti päästää pois eurosta, mikä antaa mahdollisuuden tietynlaiseen änkyröintiin.

"Pankkien riskien konkretisoiminen on välttämätöntä. Sen jälkeen pankit ovat n.s. kusessa"

Suurin osa pankeista on kyllä ymmärtänyt, ettei Kreikan lainoja saada takaisin ja ne tappiot on jo alaskirjattu, joten eivät ne ihan kusessa ole. Rahoitusmarkkinoiden vakauttaminenhan on ollut Kreikka-tuen tärkein syy.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 23.05.2012

Jos ulkomaalaisten velkojen paine ei rasittäisi kreikan sisämarkkinoita niin, empä usko, että Drakman t.m.s. todennäköinen inflaatio olisi hirvittävä ja ylitsepääsemätön ongelma. Toki esimerkiksi turismibusineksessa kaupankäynti Euroilla olisi suuri houkutus, esimerkiksi niin, että rahat eivät koskaan päätyisi edes Kreikkaan. Krääsä- ja ouzokauppaa toki käytäisi Euroilla Kreikassakin.

Ei kaikkia Kreikanlainoja ole alaskirjattu koska sinne kokoajan haikallaan lisää rahaa lainojen maksuun kansainvälisille pankeille. Juuri tällähän kreikkalaisia yritetään kiristää hyväksymään itsensä hengiltä säästämiseen uusintavaaleissa jotta pankit pidettäisi hengissä eli bankstereiden voitot olisivat turvassa (=vakauttamiskiertoilmaisu suomeksi).

Tämä vaadittu säästöpolitiikka alkaa muistuttaa Ceausescun säästöpolitiikkaa kun hän halusi Romanian ulkolaisista lainoista eroon.

Ehkäpä Kreikassa voitaisi soveltaa jonkinlaista sotakorvausmenettelyä: kreikkalaiset maksaisivat lainojaan tavaratoimituksina joilla laajennettaisi tuotannollista toimintaa Kreikassa. Samalla tuettaisi Kreikan sisäistä taloutta koska korvaustavarat tulisi tuottaa ja tekijöille maksaa palkkaa jonka he käyttäisivät elämiseensä j.n.e.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 23.05.2012

Myyryläinen, mistä ne "sotakorvausten" tuottamiseen käytettävät raaka-aineet ja vastaavat otettaisiin? Taivaastako lie tipahtaisivat? Kyllä meillä Suomessakin sotakorvaukset maksettiin suomalaisten selkänahasta otetulla työllä ja raaka-aineilla vyötä kiristäen.
Romaniassa se toimi,kun diktaattori määräsi, mutta kreikkalaiset haluavat vain jatkaa "juhlia", jotka muut maksaisivat. Siinä on eroa!

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 23.05.2012

"Jos ulkomaalaisten velkojen paine ei rasittäisi kreikan sisämarkkinoita niin, empä usko, että Drakman t.m.s. todennäköinen inflaatio olisi hirvittävä ja ylitsepääsemätön ongelma."

Tämä nyt menee juupaseipäs-väittelyksi taas. En kuitenkaan usko, että Kreikan uudella valuutalla olisi kauheasti uskottavuutta edes kreikkalaisten silmissä ja siksi se ajautuisi inflaatiokierteeseen.

"Ei kaikkia Kreikanlainoja ole alaskirjattu koska sinne kokoajan haikallaan lisää rahaa lainojen maksuun kansainvälisille pankeille."

Pankeille on tässä tuilla ostettu pari vuotta aikaa valmistautua, ja ekonomistien mielipide tuntuu olevan, että ne saatavat on jo käytännössä alaskirjattu (mm. Björn Wahlroos oli tätä mieltä jo alkuvuodesta tai peräti viime vuoden lopulla). Tietysti pankit varmaan viimeiseen asti yrittävät saada omansa takaisin. Toinen seikka on se, ettei kenelläkään ole oikein kykyä ennustaa sitä miten Kreikan romahduksen myötä käy ja leviääkö kriisi muihin Euroopan maihin. Senkin takia Kreikan tilannetta on edes jotenkin pyritty pitämään hallinnassa. Siinä onnistumisesta voi olla montaa mieltä. Isoin ongelma tietysti on siinä, ettei Kreikan elvyttämiseen keynesiläisittäin ole nyt kenelläkään varaa (varsinkaan kun takeita onnistumisesta ei ole) ja siksi kaikki toimet ovat lähinnä saattohoitoa, kun samalla toivotaan, että jostain ihmeellisestä sykäyksestä maailmantalous ampaisee taas vauhtiin ja Kreikan taloudenpitoa voidaan taas katsella vähän läpi sormien.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 23.05.2012

Myyryläinen, esittämäsi on vähän samaa, että jos tädillä olisi munat niin hän olisikin setä! Eikös niin Myyryläinen?
Suomeksi sanottuna kreikkalaiset ovat kusessa, joko enemmän tai vähemmän riippuen kesäkuun vaalien tuloksesta. Heille on kyllin selvästi sanottu monella suulla, että uusia neuvotteluja ei tule, ottakaa tai jättäkää! Jos ja kun he eroavat Eurosta ja ottavat jonkun mikkihiirirahan käyttöön on se sama kuin suuret leikkaukset ja vyökiristykset Eurossa pysyen.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

Olin viikon verran matkoilla mutta tähän keskusteluun se ei juurikaan vaikuttanut. Täällä ei olla päästy mihinkään vaan jankataan samaa, kreikkalaiset pitää päästää pinteestä muiden rahoilla eli olla vaatimatta velan maksua.

Tuo PSillanpään kommentti on varsin lähellä totuutta, kreikkalaiset ovat tottuneet tulemaan toimeen velkarahalla eivätkä oikein tajua sen velan maksun päälle. Työ tuntuu olevan siellä tavernanpitäjän ja viininpolkijantyötä lukuun ottamatta vieras ajatus.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

Jos Kreikan lainat olisi alaskirjattu niin ne olisivat jo toteutuneita riskejä eikä niitä silloin tarvitsi enempää kreikkalaisten kuin meidänkään maksaa. Näinhän ei ole vaan ne ovat edelleenkin Kreikan ongelmana. Ja jos ne olisivat alaskirjattuina niin Kreikan taloudellakaan ei olisi ongelmia ja mahdollinen uusi Drakma olisi melko vahva velattoman maan valuutta. Näinhän ei kuitenkaan ole.

Sotakorvauksilla todella kiristettiin tavallisia suomalaisia. Ero Kreikkaan on, että nyt kreikkalaisilta vaaditaan "vyön kiristystä" ja "selkänahkaa" ilman mitään vastinetta, vain eliitin ottamien ja tuhlaamien lainojen maksamiseksi. Maksamalla lainat tuotannollisella työllä ja sen tuotteilla, tavalliset kreikkalaiset saisivat työtä ja toimeentuloa.

Elvyttämiseen ei tietenkään ole varaa mutta pankkien tukemiseen on. Minusta olisi parempi elvyttää pankkien uhreja kuin pankkeja suoraan. Mihin pankit enää tarvitsevat asiakkaita kun tuotot voi ottaa suoraan veronmaksajilta. Sama ilmiö nähtiin 20 v. sitten kun Suomessa tuettiin pankkeja niiden "tappaessa" maksavia asiakkaita.

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

"Tuo PSillanpään kommentti on varsin lähellä totuutta, kreikkalaiset ovat tottuneet tulemaan toimeen velkarahalla eivätkä oikein tajua sen velan maksun päälle. Työ tuntuu olevan siellä tavernanpitäjän ja viininpolkijantyötä lukuun ottamatta vieras ajatus."

Työeläkeläisen "totuus" taitaa taas olla totta vain siellä Työeläkeläisen oman pään sisällä. Minun tietämäni mukaan tavalliset kreikkalaiset ovat tottuneet tekemään varsin paljon töitä, joten Työeläkeläinen ja PSillanpää voisivat varmaan etsiä jotakin perusteita tälle väittämälleen kreikkalaisten työmoraalista. Ongelma on yhteiskunnan tehottomuus ja korruptio, jotka vievät pohjan tavallisten kreikkalaisten tekemältä työltä.

"Jos Kreikan lainat olisi alaskirjattu niin ne olisivat jo toteutuneita riskejä eikä niitä silloin tarvitsi enempää kreikkalaisten kuin meidänkään maksaa."

En nyt oikein näe pointtia tässä saivartelussa, mutta tarkoitin, että pankit ovat varmasti jo tajunneet, ettei kaikkia saatavia tulla Kreikasta saamaan. Eihän se tarkoita, etteikö silti yritettäisi minimoida niitä tappioita. Lisäksi on kysymys siitä miten markkinat reagoivat, kun joku euromaa vain jättää lainat maksamatta. Se väistämättä herättää kysymyksiä luottoriskeistä muualla Euroopassa.

"Minusta olisi parempi elvyttää pankkien uhreja kuin pankkeja suoraan."

Tämä on kyllä aika vaikea kysymys. Moraalisesti olen tietenkin samaa mieltä, mutta käytännössä toimivat rahoitusmarkkinat ovat kaiken muun elinkeinoelämän tae. EU:ssa toivoisin harkittavan Brasilialaista ratkaisua, jossa pankkien johtajat on pistetty henkilökohtaisella omaisuudellaan takuuseen pankkien riskeistä. Se on kummasti vähentänyt riskinottoa ja tervehdyttänyt Brasilian rahoitusmarkkinoita. Tai sitten kansallistetaan pankit (+jokaiselle sinkkiämpäri :)).

Työläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

Työeläkeläinen:

"Olin viikon verran matkoilla mutta tähän keskusteluun se ei juurikaan vaikuttanut. Täällä ei olla päästy mihinkään vaan jankataan samaa, kreikkalaiset pitää päästää pinteestä muiden rahoilla eli olla vaatimatta velan maksua."

Ryyppäsitkö koko reissun, koska et sinä nyt ainakaan viisastumassa ole tuolla matkallasi ollut.

Pannaanpa tähän alle vastaavasti viisasta puhetta.

"Euroopan talouspäättäjät ovat taas olleet koolla ja yrittäneet turhaan ratkoa eurovaltioiden velkakriisiä. Kriisin ratkaisemista tuskin helpottaa, että päättäjät eivät vieläkään tohtineet tarttua eurokriisin ytimeen. EU:n talousjohtajat puhuvat yhä pienten kriisimaiden pelastamisesta, vaikka ovat täyttä päätä pelastamassa suurten EU-maiden uhkarohkeita pankkeja."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2...

Työläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

"Tämäkö budjettikuria? Kreikka osti 30 miljoonalla aseita"

"Aseiden tuonti Yhdysvalloista Kreikkaan kasvoi tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,6 prosentilla edellisvuoteen verrattuna."

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2012/...

Samasta asiasta kirjoitin minäkin jo aiemmin talvella.

"Goldman Sachs ja EVM - Euroopan varkaus- ja valloitusmekanismi etenee hiljaisuudessa"

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=3...

Työläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

"Keskiviikkona Euroopan johtajat kokoontuvat taas kampaviinerin ja kahvin pariin tarkoituksenaan ratkaista eurokriisi - tai ainakin pitää korttitaloa pystyssä toistaiseksi. Kreikalta ei enää kysytä yhtään mitään, mutta ainakin Ranska ja Espanja ovat kovasti toivoneet ns. eurobondeja - euromaiden yhteisesti takaamia velkakirjoja, joiden avulla myös kriisiytyneet maat saisivat lainaa alhaisemmalla korolla."

http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

Opiskelija, en ole muistaakseni puhunut mitään kreikkalaisten työn määrästä, mutta siitä olen puhunut, että kun tekee työtä pitää siitä myös muistaa maksaa kymmenykset kruunulle. Se on tahtonut heiltä unohtua vähän samoin kun pappa tai mummu on kuollut on jäänyt ilmoitus eläkkeen maksajalle tekemättä. En edes puhu mistään korruptiosta tätä enempää.
No, joka tapauksessa kreikkalaiset paaluttavat tulevaisuutensa 17.6. vaaleissa ja voin luvata, että se ei ole helppo äänesti miten tahansa!

Työeläkeläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 24.05.2012

En käytä alkoholia arvoisa ”Työläinen” kuin pissapojassa ja ikkunanpesussa joten harrastukseni ovat muualla kuin ryyppäämisessä. Minä matkustelin ihan ulkomailla.

Mitä kovaa työtä kreikkalaiset tekevät Opiskelija? En ole juurikaan nähnyt heidän työnsä tuloksia jos Fetaa ei lasketa ja oliiviöljyjä mahdollisesti. Viininpolkijoihinkaan en ole suhteessa koska en nauti viinejä.

En ole koskaan kuullut aikaisemmin kenenkään kehuvan välimerenmaiden työmoraalia mutta Opiskelija lienee siitä hyvin tietoinen. Kerrotko mistä tietosi on kotoisin ja kerro myös mitä ne sinun ahkerat kreikkalaisesi tekevät siinä zorbaan ja päivällisen välissä? Taitaa olla siesta se suurin ahkeruus?

Sikäli olen kanssasi samaa mieltä Opiskelija jotta pankinjohtajat saattavat päästä riskeistään liian helpolla. Niille pitäisi opettaa sillanrakentajien varmuuskertoimia niin homma pelaisi hitaasti mutta varmasti.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 25.05.2012

Myyryläinen, palaan vieläkin näihin Kreikan "sotakorvauksiin". Ovathan kreikkalaiset tähänkin asti tehneet työtä ja tuotteita, mutta saadut tulot ei vain ole riittäneet ja on velkaannuttu ulkomaille. Kyllä talouden pidon säätely kuuluu poliitikkojen määräysvaltaan, mutta on ollut niin mukava luvata kaikkea hyvää kansalaisille ajattelematta, että velat pitäisi joskus maksaa takaisin. Kreikan pitää lisätä tuottavuutta, sillä ei raaka-aineet ja komponettit tyhjästä tule vaan niistä pitää maksaa, mutta millä kun ei ole rahaa eikä kukaan enää suostu lainaamaan kun entisetkin velat on maksamatta. Ikävä kyllä vyötä pitää kiristtää eikä höllätä.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 25.05.2012

Kansainvälisten pankkien antamat lainat ovat edelleenkin maksussa ja Kreikalle myönnettävät tuet menevät niiden maksuun. Siinä suhteessa pankit eivät todellakaan ole luopuneet toivosta saada rahansa voiton kera. Nyt he saavat korot ja pääomat kahteen kertaan. Kyse ei siis ole tappioiden minimoimisesta vaan voittojen maksimoimisesta.

Olen samaa mieltä, että brasilialaisten tapa on hyvä. Sitä kannattaisi soveltaa laajemminkin.

Rahoitusmarkkinoiden toimiminen ei edellytä mitään tiettyä omistajaa tai omistusmuotoa pankeille. Nykyiset pankkiirit eivät siis ole välttämättömyyksiä toimivalle rahoitukselle.

Onko itse asiassa talouden ongelma, että sen toimisen edellytyksenä pidetään vanhojen rahoitusmarkkinatoimijoiden kunnossapitämistä ja vanhojen markkinoiden "toimimista"? Pitäisikö siirtyä puhumaan rahoituksen toimimisesta rahoitusMARKKINOIDEN toiomimisen asemesta?

P.s. Kreikka joutuu ostamaan aseita USAsta koska se on NATO-maa ja se kuuluu niiden velvoituksiin: USAn aseteollisuuden etuja ei saa vaarantaa.

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 25.05.2012

"Opiskelija, en ole muistaakseni puhunut mitään kreikkalaisten työn määrästä, mutta siitä olen puhunut, että kun tekee työtä pitää siitä myös muistaa maksaa kymmenykset kruunulle."

Tämän kyllä ymmärsin vähän eri tavalla: "Kyllä meillä Suomessakin sotakorvaukset maksettiin suomalaisten selkänahasta otetulla työllä ja raaka-aineilla vyötä kiristäen.
Romaniassa se toimi,kun diktaattori määräsi, mutta kreikkalaiset haluavat vain jatkaa "juhlia", jotka muut maksaisivat. Siinä on eroa!"

"Mitä kovaa työtä kreikkalaiset tekevät Opiskelija? En ole juurikaan nähnyt heidän työnsä tuloksia jos Fetaa ei lasketa ja oliiviöljyjä mahdollisesti."

Kun kerrat tykkäät matkailla niin käypä itse siellä Kreikassa katsomassa mm. kahvilan- ja kaupanpitäjiä, jotka eivät tunnu pitävän ikinä vapaata (eihän se toki sesonkiaikana kannatakaan). Se, että Kreikalla ei ole suuremmin vientituotteita, kertoo vain elinkeinoelämän rakenteesta eikä työmäärästä.

"En ole koskaan kuullut aikaisemmin kenenkään kehuvan välimerenmaiden työmoraalia mutta Opiskelija lienee siitä hyvin tietoinen."

"En ole koskaan kuullut aikaisemmin kenenkään kehuvan välimerenmaiden työmoraalia mutta Opiskelija lienee siitä hyvin tietoinen."

Minulla on kyllä tuttuja kaikista Välimeren maista ja kaikki tuntuvat tekevän pidempiä työviikkoja kuin täällä on tapana. Toki siinä välissä pidetään reilun tunnin siesta, mutta työpäivä jatkuukin sitten illalla kuuteen tai usein seitsemään ja joillakin pidempään.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 25.05.2012

PSillanpää väittää, että tuotannon riittämättömyys olisi syynä Kreikan velkaantumiseen. Kyse on kuitenkin rahanpyörityksen ja reaalitalouden irtautumisesta toisistaan mitä myös finanssikapitalismiksi kutsutaan. Siitä pitäisi päästä takaisin reaalitalouteen ja sitä hain tuolla ehdotuksellani jonka löyhästi kytkin sotakorvauksiin. Kyse on siis velkojen maksamisesta tuotannollisella toiminnalla velkarahan kierrättämisen asemesta.

Kreikkalainen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 25.05.2012

Kreikkalaiset tekevät pitempää työviikkoa kuin EU:ssa keskimäärin. Muutenkin käsitys kreikkalaisten laiskuudesta on täyttä potaskaa:

http://www.youtube.com/watch?v=oVgNGBh9Wcg...

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 26.05.2012

Kreikkalainen, pitää myös muistaa maksaa veroja valtiolle työstä saadusta palkasta vai talkoillako kreikkalaiset painaa pitkää päivää?

Työeläkeläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 26.05.2012

Kysehän ei arvoisa kreikkalainen olekaan työviikon tai päivän pituudesta vaan siitä mitä sinä aikana saadaan aikaan.

On myös tärkeää tehdä se tuottava työ julkisesti jotta yhteiskunta saa osansa, etelässäkin pitää harmaa talous julistaa pannaan.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 27.05.2012

Myyryläinen ei näytä vieläkään tajuavan mistä Kreikassa on kysymys. Reaalitalous on sitä, että syö minkä tienaat, voit yrittää keksiä kaikenlaisia nimityksiä sille (rahanpyöritykselle), mutta syöty on enemmän kuin tienattu. Se vain on tapahtunut Kreikassa ja he eivät vieläkään näytä kanssasi tajuavan miten tässä näin kävi. Joku odottaa lainaamiaan rahoja takaisin.
Siihen ei auta "toriliikkeen" neuvot, että velat voi jättää maksamatta ja lainata lisää rahaa. Kuka on niin hullu, että lainaa kun entisetkin velat on maksamatta. Varmaan toriliikkeellä on salaisia pääomia, joilla entinen meno jatkuu!

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 28.05.2012

"Myyryläinen ei näytä vieläkään tajuavan mistä Kreikassa on kysymys."

Kyllä ne ymmärtämisongelmat ovat siellä PSillanpäällä. Reaalitaloudessaa pitää olla jotain jolla tuotetaan ja mielellään joku, jolle tuotteet menevät, jotta saadaan aikaiseksi tuotteita. Tästä tuotannon myynnistä voidaan sitten saada tuottoa. Jos kreikkalaisilta yrityksiltä katoaa rahoitus ja valtion säästöohjelmat romuttavat ostovoiman ja sisämarkkinat, miten PSillanpää kuvittelee, että Kreikka vielä tuottaa jotain? Vyötä voi kyllä kiristää nälkäkuolemaan saakka, mutta ennen sitä olisi varmaan syytä keksiä jotain järkevämpiä ratkaisuja.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 28.05.2012

PSillanpää ja Työeläkeläinen voivat käydä kertomassa Eteläranta 10:iin ja Mannerheimintie 76:een, että kantsii maksaa verot. Siellä epäilen asian suhteen olevan enemmän tietämättömyyttä kuin tavallisten kreikkalaisten keskuudessa. Sähköpostiosoitteet ovat ek@ek.fi ja toimisto@yrittajat.fi.

Reaalitalous on sitä, että tuotetaan oikeita tavaroita ja palveluja, m.l. syötävää jonka jälkeen niiden myynnistä saadaan rahaa ja sen avulla tuotetaan lisää palveluja ja tavaraa j.n.e.. Keplottelukuplataloutta taas on rahan tekeminen rahalla. Jälkimmäisessä ei tuoteta sitä syötävää vaan höttöntöttövelkarahaa jolla tehdään lisää rahaa jolla ei silläkään ole enää vastinetta oikeassa maailmassa. Ensin mainitussa tavalliset ihmiset saavat työtä ja toimeentuloa jolla hoitaa velvoiotteensa, jälkimmäisessä taas ei.

P.s. harmittaa kirjoittaa näin itsestäänselvyyksiä mutta kun näyttää palstoilla olevan joitakuita jotka joko tietämättömyyttään tai kiusaa tehdäkseen ovat ymmärtämättä perusasioita.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 29.05.2012

Myyryläinen, onko se reaalitaloutta, että suljetaan rajat entisen Romanian tai nykyisen Pohjois-Korean tapaan. Ei kumpikaan pystynyt/pysty (P-K) tuottamaan syötävää edes oman kansan ruokkimiseen. Millä rahalla ostetaan niitä palveluita ja oikeita tavaroita? Onko niitä atomipommit, avaruusraketit jne? Kuten varmaan olet huomannut, että meidänkin kaupoissa on paljon tuontitavaroita. Millä ne maksetaan? Lainarahalla vai tuottamalla omia tavaroita, joita ostetaan ulkomaille ja niillä saaduilla rahoilla ostetaan sietä meillä tarvittavia raaka-aineita ja tuotteita.
ps. Voisin samoin harmitella näiden itsestään selvyyksien kirjoittelua.

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 30.05.2012

"onko se reaalitaloutta, että suljetaan rajat entisen Romanian tai nykyisen Pohjois-Korean tapaan..."

Miten tämä liittyy tähän keskusteluun Kreikasta ja sille asetetuista säästövaatimuksista? Vastaan kuitenkin, että reaalitaloudella käsitetään sitä ei-spekulatiivista osaa taloudesta. Se on ihan yhtä reaalista riippumatta kunkin maan rajojen avoimuudesta.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 30.05.2012

Opiskelija tuossa jo vastasikin asiallisesti ja hyvin PSillanpäälle.

Sen verran tekee kuitenkin vielä mieleni lisätä, että Romanian ja Kreikan välille löytyy toki yhteys. Se on säästöpolitiikka. Nicolae Caeusescu yritti säästää Romaniaa kuoliaaksi hoitaakseen valtionvelkaa ihan niinkuin nyt kreikkalaisilta vaaditaan.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 30.05.2012

Ei se liitykkään muuten kuin , että nämä "reaalitalouden" kannattajat vain yrittävät esittää puheissaan voivan syödä enemmän kuin tienaa. Lainarahat vain jossain vaiheessa loppuvat maailmalta ja silloin käy "kylmät" kuten nyt Kreikassa. Haluaisin nähdä miten tämä vasenlaita nostaa itsensä tukasta suosta jos vielä voitto tulee 17.06. vaaleissa, niin piti siinä samalla nostaa myös kreikkalaiset samasta suosta.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 31.05.2012

Sen verran olen Myyry ollut mukana jopa liike-elämässä, että suurin osa suomalaisista firmoista maksaa veronsa mukisematta. En juurikaan ole muihin törmännyt. Kiusaus on tietysti suuri niillä jotka palvelevat suoraan yksityisiä asiakkaita jotka eivät saa vähentää maksamaansa summaa omassa verotuksessaan mutta yritykset jotka työskentelevät firmojen kesken saavat vähennellä maksamiaan summia joten niiden kuitit kulkevat ja niitä käytetään.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 31.05.2012

PSillanpäältä on jäänyt realitalouspuheet täysin ymmärtämättä. Kysehän on siitä, että tuotetaan konkreettista jolloin syntyy millä ostaa ja mitä syödä. Jos spekulanttien annetaan pelata niinkuin nykyään, myös Kreikassa, niin vain spekulantit pelaavat kuplarahalla ja syötävä jää tuottamatta ja syötävän tuottamisesta tulevat tulot pois tekijöiltä. Ja kun spekulanttien kuplat puhkeavat, spekuloinnin tuloksista osattomaksi jääneiltä viedään "säästöohjelmilla" loputkin spekulanttien pelastamiseksi ja se vaihe on nyt Kreikassa käynnissä.

Työeläkeläiseltä lienee jääneen täysin huomaamatta n.s. harmaatalous. ALV:n tilittämättä jättäminen*) on vain yksi osa sitä. Sen osuus laskutavasta riippuen on jopa n. 15-20 % Suomenkin kansantaloudesta. Sen lisäksi tulee poliittisella tasolla tehdyt verotusta koskevat päätökset, joilla on ohjattu verotusta entistä enemmän pois yrityksiltä ja yritysten omistajilta.

*) ALV:ahan ei maksa yrittäjä vaan loppuasiakas. Yrittäjä vain tilittää sitä omalta osaltaan.

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 31.05.2012

"Ei se liitykkään muuten kuin , että nämä "reaalitalouden" kannattajat vain yrittävät..."

Etkö sinä sitten kannata reaalitaloutta? Pitäisikö rahaliikenne pitää puhtaasti spekulatiivisena?

"Sen verran olen Myyry ollut mukana jopa liike-elämässä, että suurin osa suomalaisista firmoista maksaa veronsa mukisematta."

Pitäisikö tämä nyt ymmärtää niin, että Työeläkeläisen osallisuus liike-elämässä takaa koko liike-elämän rehellisyyden ainakin suurimmalta osalta? Jopas on herralla suuret luulot itsestään. Varmaan onkin niin että suurin osa yrittäjistä hoitaa velvollisuutensa, mutta se ei taida olla Työeläkeläisen ansiota eivätkä yhden henkilön subjektiiviset kokemukset paljon paina tällaisten asioiden todisteina.

Työeläkeläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 01.06.2012

Ne kuuluvat Myyry ne ALV:it siihen verojen luokkaan. Jos sinulla/firmallasi on alvirajan ylittävä liikevaihto niin lasku tulee se on ihka varmaa. Olen kuitenkin varma siitä, että suurin osa suomalaisista yrityksistä maksaa ne alvinsakin aikoinaan ja osa pienellä viiveellä kun rahasta on pulaa mutta kuitenkin.

Maksaahan se Myyry yrittäjä ne palkansaajankin verot sillä ilman toimintaa nekin jäävät helposti maksamatta. Tuskin niistä ansiosidonnaisistakaan suurempia verotuloja kauaa ainakaan tulisi.

Joillekin aloille kuten ainakin rakennusbisnekseen väitetään pesiytyneen harmaita firmoja ja niistä onkin syytä päästä eroon koska ne arvatenkin ovat mukana muussakin maanalaisessa laittomassa toiminnassa.

En väitä Opiskelija jotta minun osallisuuteni vaikuttaisi yleisellä tasolla mutta koska en voi muuta osoittaa kuin niitä asioita joista on omakohtaista kokemusta niin puhun/kirjoitan niistä. En tiedä miksi sinun subjektiiviset kokemuksesi olisivat sen tärkeämpiä tai oikeampia kuin minun vai puhutko vain hevosmiestentietotoimiston tietojen perusteella? Siltä osin kuin itse olen toiminut ja kokenut firmojen välisen toiminnan niin perin rehellistä ja vastuunsa tuntevaa se on ollut. Siinä piirissä jossa työskentelin ei Suomessa ollut tai ainakaan tullut ilmi noita harmaita firmoja joskin muutama konkurssi ihan laillisessa järjestyksessä huonoina aikoina. Yhdessäkään konkurssissa en itse tosin ole ollut mukana.

Luuloistani en tiedä mutta kirjoitan yleensä vain omakohtaisista tuntemuksista ja kokemuksista jättäen poliittiset arviot syrjään.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 01.06.2012

Opiskelija, ilmaisuni on joskus vähän epäselvää, mutta olen usein näissäkin keskusteluissa sanonut, että rahapolitiikka ja lainarahat ovat kunkin maan omien poliitikkojen päätöksistä riippuvia, ei pankit "pakota" ottamaan lainaa ja elämään yli varojen eli tuottavuuden. Ilmeisesti politikkojenkin on mukavaa olla "mukavia kavereita" ja antaa hevosen surra kun sillä on isompi pääkin.
Myyryläiselle sanoisin, ettei kai kreikkalaisetkaan nälänhätää koe, että mihin se ylituotantoruoka dumpataan tappiolla? Älä vain sano, että viedään nälkäänäkeville vaikka Afrikaan, sillä ei rahattomat pysty Kreikan taloutta nostamaan alihintaan viedyn ruoan avulla. Tämä sanonta ei ole rasistinen vaan todellista reaalitaloutta.

PSillanpää 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 01.06.2012

Myyryläinen, ei se mitä tuottaa tarvitse olla mitään syötävää, tuottakoon kreikkalaiset vaikka hilavitkuttimia kunhan niitä ostetaan vain maailmalle paremmalla hinnalla mitä niiden tuottaminen maksaa. Olen sanonut senkin jo aijemmin, että vaikka Zorbas tanssii toiselle Zorbakselle ja hetkenpäästä toisinpäin niin sillä ei Kreikan valtiovelkaa makseta sentin vertaa.
Neuvostotalouskin kaatui siihen, että tuotettiin tavaroita joita kukaan ei tarvinnut eikä halunnut ei edes toverit muissa maissa ja tuhlattiin rahat turhaan pullisteluun kuten Pohjois-Korea nyt para-aikaa tekee.

Opiskelija 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 05.06.2012

"En väitä Opiskelija jotta minun osallisuuteni vaikuttaisi yleisellä tasolla mutta koska en voi muuta osoittaa kuin niitä asioita joista on omakohtaista kokemusta niin puhun/kirjoitan niistä."

Tämä on kyllä huomattu. Ikävä kyllä sinun havainnoillasi ei yleensä ole paljon annettavaa näihin keskusteluihin.

"En tiedä miksi sinun subjektiiviset kokemuksesi olisivat sen tärkeämpiä tai oikeampia kuin minun vai puhutko vain hevosmiestentietotoimiston tietojen perusteella?"

Tässä taas päästään siihen miksi keskustelut Työeläkeläisenkin kanssa ovat yleensä yhtä antoisia kuin keskustelut vanhojen vihannesten kanssa noin keskimäärin ovat. Nimenomaan ne (minunkaan) subjektiiviset kokemukset eivät oikein paina mitään kun puhutaan isomman mittakaavan asioista kuten elinkeinoelämästä yleensä. Tarvitaan tutkittua tietoa tai henkilö, jolla on aivan poikkeuksellisen laaja kokemus ja näköala aiheeseen esim. asemansa puolesta (sinä et näitä kriteerejä täytä enkä väitä itse olevani sellainen henkilö). Esim. se että Suomessa jaetaan vuosittain jonkin verran talousrikostuomioita (myös veronkierrosta) antaa kyllä viitettä siihen suuntaan, että jonkinlainen ongelma on olemassa täälläkin.

"Opiskelija, ilmaisuni on joskus vähän epäselvää"

Ainakin tästä voimme olla yhtä mieltä.

Myyryläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 06.06.2012

PSillanpäälle tiedoksi, että "syömisella" tarkoitetaan tälläisessä yhteydessä muutakin kulutusta kuin ruokaa.

Jotta PSillanpään kuvaama tuottava tuotannollinen toiminta olisi mahdollista niin silloin ei pitäisi toistaa samaa virhettä kuin tehtiin SUomessa 80- ja 90-lukujen vaihteessa eli suoraan pankeille annettavilla tuilla tehtiin mahdolliseksi, että pankkien ei tarvinnut välittää siitä, säilyvätkö heidän asiakkaansa pitkällä tähtäyksellä. Niistä imettiin vakuuksina pääomat pois. Nyt EU haluaa tehdä Kreikassa saman.

Jos pääomia EU:ssa on jakaa pankkitukena esim. Kreikan, espanjan j.n.e. kautta niin niitä olisi investoida kreikkalaisen, espanjalaisen teollisuuden tuotteisiinkin.

Työeläkeläiselle tiedoksi uudelleen, että ALV on loppuasiakkaan maksama vero jota välissä toimivat yritykset tilittävät omien ostojensa ja myyntiensä välisestä erotuksesta. Lopulta se päätyy kokonaan yksityisen loppuasiakkaan maksettavaksi, Ks.: http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteiso...

Työeläkeläinen 3 vuotta, 4 kuukautta sitten 07.06.2012

Tiedoksi Myyrylle, kaikki verot maksaa kuluttaja! Muita tulonlähteitä yhteiskunnalla ei ole ja firmat vain laskevat veronsa eri vaiheissa tilittäen ne samaan kassaan eli siihen josta tämänkin palstan kirjoittajat ne avustuksina taitavat nostella.

Ohje

  • Sähköpostiosoite tulee vain tiedonantaja.fi:n toimittajan tietoon.
  • Kommentit mieluiten omalla nimellä.
  • Maksimipituus on 2000 merkkiä.
  • Kommentti tulee näkyviin heti kun toimitus sen vahvistaa.
  • Toimitus pitää roskapostit poissa keskustelusta.
  • Tiedonantaja-lehti ja TA-Tieto Oy eivät vastaa keskusteluissa esitetyistä mielipiteistä.
  • Toimitus voi muokata, siirtää tai hylätä viestejä, jotka poikkeavat keskustelujen aiheesta tai sisältävät kyseenalaista materiaalia.
  • Kommentteja voidaan julkaista lehden sivuilla toimituksen harkinnan mukaan.
Aktiivisia keskusteluja:
kirjoittaja mauri avelin
aloitti 2 kuukautta, 2 viikkoa sitten. (94)
kirjoittaja Vanha Masi
aloitti 3 viikkoa, 3 päivää sitten. (15)
kirjoittaja Taina Hollo
aloitti 2 kuukautta, 2 viikkoa sitten. (56)
kirjoittaja Markku Huhtala
aloitti 3 kuukautta, 2 viikkoa sitten. (64)
kirjoittaja Markku Huhtala
aloitti 3 viikkoa, 2 päivää sitten. (7)
kirjoittaja Kala-Eemeli
aloitti 3 vuotta, 4 kuukautta sitten. (64)
kirjoittaja hohohooh
aloitti 2 viikkoa, 5 päivää sitten. (15)
kirjoittaja reino heiskanen
aloitti 2 päivää, 14 tuntia sitten. (1)
kirjoittaja Antti Hiekkaharju
aloitti 2 kuukautta sitten. (58)
kirjoittaja AlpoTopias
aloitti 11 kuukautta sitten. (35)
kirjoittaja PSillanpää
aloitti 3 viikkoa sitten. (12)
kirjoittaja PSillanpää
aloitti 1 viikko, 3 päivää sitten. (7)
kirjoittaja Vanha Masi
aloitti 3 viikkoa, 3 päivää sitten. (14)
kirjoittaja leo härmä
aloitti 3 viikkoa, 4 päivää sitten. (9)
kirjoittaja Antti Hiekkaharju
aloitti 2 viikkoa sitten. (7)
kirjoittaja Sari Riskumäki
aloitti 1 viikko sitten. (5)
kirjoittaja PSillanpää
aloitti 1 kuukausi, 1 viikko sitten. (48)
kirjoittaja Jaska
aloitti 1 viikko, 5 päivää sitten. (2)
kirjoittaja jukka Ahokas
aloitti 2 viikkoa sitten. (5)
kirjoittaja Markku Huhtala
aloitti 3 kuukautta, 2 viikkoa sitten. (52)