Taistelu tuulimyllyjä vastaan meksikolaisittain, osa I

Sami Laaksonen30.01.2010

Olipa kerran Meksikossa CIESAS:in maankuulu sosiaaliantropologian maisterintutkinto ja herra Kärttyisät uurteet, joka tunnetaan myös Ruvalneitorin nimellä. Suomalainen kommunisti ja kulttuurintutkija yritti luoda keskustelua atsteekkien yhteiskunnasta hänen kanssaan, mutta siitä ei tullut kuin pelkkää leuan loksutusta ja viitosta kostoiskuna. Missä on se yliopistodemokratian siemen, joka aina yritetään surmata?

Meksiko on vahvojen vastakohtien satua: jotakin sellaista mitä Helsingin loskaisilla kaduilla ei tulisi kuvitelleeksi. Eräs maailman rikkaimmista valtioista kärsii Latinalaisen Amerikan pahimmista köyhyysluvuista, koska poliittista tahtoa luoda enemmistöpolitiikkaa ei ole. Äärioikeiston sätkynukke eli Kääpiötohelo hallitsee maata vuoden 2006 vaalivilpistä lähtien, samalla kun vasemmisto nielee omaa oksennustaan.

Mikä pahinta, olen CIESAS:ina tunnetun antropologi-instituutin opiskelija, joten muodostan osan julkisen hallinnon mielivaltaisuuksia. Meidät pakotetaan kalastelemaan tietyt arvosanat ajallaan, jottei jatko-opintotehtaan asema korkeimman kansainvälisen tason laitoksena vaarannu. Silti saimme tuta itsekeskeisiä, keskinkertaisia ja autoritäärisiä opettajia koko ensimmäisen lukukauden. Olemme hioneet vallankumouksen kulmia laitoksen nurkissa, mutta äänemme ei silti tule kuulluksi. Arvioitamme opetuksen tasosta käytettiin meitä vastaan siinä vaiheessa, kun oli aika määrittää arvosanat. Vaikka korkeimman opetuksen taso Meksikossa on varsin hyvä, suistaa poliittinen vääntö meidät allikosta ojaan.

Hierarkisoitu valtarakenne ei inspiroi tekemään omalaatuista tutkimustyötä ympäristössä, jonka rahoitus valuu hallituksen verenpunaisista käsistä. Ihmisiä kuolee, raiskataan ja vangitaan päivittäin kuin liukuhihnalta natsi-Saksassa. Silti sosiaaliset oikeudet ovat Meksikossa varsin laajat ja kansalaisyhteiskunta on vahva. Vallitseepa CIESAS:issakin selkeästi marxilainen ympäristö.

Valtio on pahin vihollisesi. Siksi älä koskaan luota mihinkään mitä et ole itse elänyt tai tehnyt. Meksikossa elämä on päivästä päivään taistelua eliittiä ja sysimustaa hallintokoneistoa vastaan. Jokainen pieni voittokin merkitsee helmen löytämistä valtameren pohjasta.

Hyviä tutkijoitakin meillä riittää CIESAS:issa, mutta paternalistinen asennoituminen estää heitä harjoittamasta opetustointaan. Sanaa hallitsevat he, jotka ovat vallanpitäjien suosiossa. Eliitin haastaminen paikallisella ja kansallisella tasolla vaatii hyvin järjestäytynyttä ja itsetietoista kansanliikettä. Silti omaisuudellaan keplottelevat omahyväiset ja itsekeskeiset valkonaamat pitävät kaikin keinoin vallan kahvasta kiinni. Mediatkin täyttyvät heidät vuodatuksistaan. Heidän syrjäyttämisekseen tarvitaan vähintään uusi vallankumous, nyt kun edellisen alkamisesta on tullut kuluneeksi täydet sata vuotta vuonna 2010.

Ei ole sattumaa, että meistä 24:stä antropologian opiskelijasta kahtakymmentä voidaan pitää etnisessä mielessä valkoihoisina yhteiskunnassa, jonka laaja enemmistö on kastanjankauniita tummaihoisia. Sen sijaan ainot sisarohjelmamme koostuu kaksinaismoraalin hengessä pelkistä omista yhteisöistään ponnistavista intiaaneista. Rasismi saneli valintaprosessissamme keskeisimmät päätökset, mutta jottei laitoksen maine indigenistisenä toimijana vaarannu koostuu indoameerinen kielitiede pelkästään alkuperäiskansojen edustajista, joiden on määrä opettaa minulle mayaa ja mazateekkiä tänä vuonna.

Keskustelua

Aloita keskustelu aiheesta! Kommentit peilautuvat automaattisesti keskustelupalstalle.


Ohje

  • Sähköpostiosoite tulee vain tiedonantaja.fi:n toimittajan tietoon.
  • Kommentit mieluiten omalla nimellä.
  • Maksimipituus on 2000 merkkiä.
  • Kommentti tulee näkyviin heti kun toimitus sen vahvistaa.
  • Toimitus pitää roskapostit poissa keskustelusta.
  • Tiedonantaja-lehti ja TA-Tieto Oy eivät vastaa keskusteluissa esitetyistä mielipiteistä.
  • Toimitus voi muokata, siirtää tai hylätä viestejä, jotka poikkeavat keskustelujen aiheesta tai sisältävät kyseenalaista materiaalia.
  • Kommentteja voidaan julkaista lehden sivuilla toimituksen harkinnan mukaan.

Bloggaaja esittelyssä

Sami Laaksonen

Sami Laaksonen

on Meksikossa asuva runoilija ja kulttuurintutkija, joka harjoittaa aika ajoin käännös- ja toimitustyötä.

Uusimmat tekijältä

Hugo Chávez

08.03.2013

Venezuelan johtaja omisti elämänsä köyhien paremmalle tulevaisuudelle.

Suvaitsevainen Suomi vai kokoomusjohtoinen lahtaritasavalta?

06.02.2012

Itse toivoisin Pekka-ilmiön sysäisseen Suomen hitusen inhimillisempään suuntaan.

Arvovaalit vai henkilövaalit vaiko henkilöarvovaalit?

23.01.2012

En pidä Haaviston ehdokkuutta laisinkaan ongelmattomana vasemmistolaisesta arvomaailmastani käsin, mutta tässä vaiheessa tärkeintä on tehdä kaikki mahdollinen Niinistön valinnan estämiseksi.

Sukupuolijärjestelmä osana kapitalistista sortoa

06.06.2011

Modernia sukupuolijärjestelmää ei voisi olla olemassa ilman vallan kolonialistista olemusta, joka liittyy yhtä kiinteästi ihmisten rodulliseen eriarvoistamiseen.

Mitä Bin Ladenin tappamisella saavutettiin?

06.05.2011

Maailma ei taida olla yhtään sen parempi paikka elää kuin ennen vappua.

Melkein maailman paras hallitus

26.04.2011

Vasemmistolainen Demokraattinen vallankumouspuolue (PRD) on hallinnut Meksikon pääkaupunki Distrito Federalia aina vuodesta 1997 lähtien.

Tehotuotanto tappaa

18.03.2011

Siat kostivat kohtelunsa viruksella.

Nahuat kesyttivät markkinat rengikseen

01.03.2011

Alkuperäiskansa onnistui haastamaan kapitalistisen talousjärjestelmän rahaan, markkinoihin ja lisäarvoon perustuvan logiikan omien traditioidensa voimalla.

Nahuat selättivät Meksikon hallituksen

03.02.2011

Nahuakansa näytti muille Meksikon veljeskansoilleen, mitä voimien yhdistämisellä voidaan saada aikaan.

Meksikon vallankumous sata vuotta, osa II

11.01.2011

Nyt kun edellisen vallankumouksen valloitukset on jo kulutettu loppuun, on paikallaan tehdä uusi vallankumous.

Meksikon vallankumous sata vuotta, osa I

08.11.2010

Meksikon vallankumous oli 1900-luvun ensimmäinen laatuaan. Sitä seurasivat myöhemmin muun muassa Venäjän, Kuuban ja Nicaraguan vallankumoukset.

Huumekauppa ei ole vain pahasta

24.09.2010

Paradoksien maassa Meksikossa huumekauppakin voi olla sosiaalipolitiikan väline tai vaihtoehto ankarille taloudellisille ongelmille.

Vihreät Meksikossa

04.08.2010

Miksi europarlamentaarikot matkustivat Meksikoon juuri ennen vaaleja?

Perheet: hyvinvointivaltion kivijalka

04.06.2010

Tanskalaisen sosiologin Gøsta Esping-Andersenin pohdinnoissa on potentiaalia laajentaa ymmärrystämme hyvinvointivaltion toimimisesta.

Jyri jättänee pysyvän jälkensä Meksikon historiaan

17.05.2010

Jyri Jaakkolasta on lyhyessä ajassa tullut Suomen Che Guevara, joka kuoli taistellessaan enemmistön hyvinvoinnin puolesta.

Tavallisten ihmisten kapinaa suomalaisten olohuoneisiin

16.04.2010

Vallankumouksellisia visioita maasta, jossa kaikki on mahdollista.

Katsaus uusliberaaliin koulutuspolitiikkaan a la CIESAS

22.03.2010

Koulumme käytävillä vallitsee tyly asenne suhteessa oppimiseen tai tietotyöhön: tulos tai ulos.

Taistelu tuulimyllyjä vastaan meksikolaisittain, osa III

05.03.2010

Onpahan tullut todistettua, ettei Meksikossa ole olemassakaan oikeusvaltiota.

Taistelu tuulimyllyjä vastaan meksikolaisittain, osa II

16.02.2010

Korkeakouluopiskelu Meksikossa on monin verroin ja monin tavoin politisoituneempaa kuin Suomessa.

Taistelu tuulimyllyjä vastaan meksikolaisittain, osa I

30.01.2010

Hierarkisoitu valtarakenne ei inspiroi tekemään omalaatuista tutkimustyötä ympäristössä, jonka rahoitus valuu hallituksen verenpunaisista käsistä.