Yliopistomaailmassa vilkas kevät

30.04.2009 - 12:00
(updated: 09.10.2015 - 12:38)

Alkuperäinen kirjoittaja: Tiedonantaja nro 17 / 30.4.2009

Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan varapuheenjohtaja Mirva TossavaÍnen toteaa, että paljon kritisoitu esitys uudeksi yliopistolaiksi on toiminut keskustelun käynnistäjänä ja toiminnan aktivoijana. Opiskelijat ovat pitkästä aikaa olleet näyttävästi liikkeellä, samoin yliopistojen henkilöstö.


– Tänä keväänä on yliopistoissa eletty mielenkiintoisia aikoja. Yliopiston uuden johtosäännön ja strategian valmistelu ovat yhdessä yliopistolaista käytävän väittelyn kanssa sähköistäneet tunnelmia. Voisi ajatella, että suuret yhteiskuntapolitiikan kysymykset ovat nousseet esiin opiskelijoiden edunvalvonnan kautta, sanoo Mirva Tossavainen.




Sivistysyliopisto


luo kestävän pohjan



Tampereen ylioppilaskunnalla on historiansa ensimmäinen palkattu hallitus, jossa Tossavainen on edustajiston toiseksi suurimman ryhmän Vihreän vasemmiston edustajana. Hänen vastuualueenaan ovat koulutus- ja sosiaalipolitiikka sekä liikunta ja työllisyys.


– Oman viisivuotisen opiskeluni aikana ei tällaista keskustelun ja väittelyn kautta ole ollut. Kriittinen rintama on laaja ja moniääninen, se tekee hyvää demokratialle. Lakiuudistus sisältää paljon merkittäviä muutoksia yliopistomaailmassa.


Mirva Tossavaisen mukaan tarvitaan sekä yliopistoa että ammattikorkeakoulua itsenäisinä koulutusjärjestelminä Yliopistot tarvitsevat ja on tarkoituksenmukaista, että ne ovat vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa, mutta yliopistojen itsenäisyys on myös yhteiskunnan kannalta paras vaihtoehto.


– Ylioppilaskunta ei tyrmää lakiesitystä kokonaan, mutta näkee siinä yliopistojen itsenäisyyttä ja sivistysyliopiston asemaa uhkaavia tekijöitä. Jos yliopistolliset virkasuhteet muutetaan työsuhteiksi, se saattaa heikentää yliopiston perustuslain mukaista asemaa julkisen tiedon tuottajana ja vallan käyttäjänä.


Tampereen yliopisto on ottanut osaa yliopistolakiuudistukseen laatimalla oman rinnakkaisen strategian, jossa tuodaan esille opiskelijan näkökulma.


– Sivistysyliopiston korostaminen ei ole vastakkaista työllistymiseen tähtäävälle koulutukselle, vaan se antaa pikemminkin paremmat valmiudet työelämään elinkeinoelämän vaatiman nopean ja kapean putkimallin sijaan. Yhteyksiä työelämään on kehitettävä tältä pohjalta, sanoo koulutus- ja työllisyysasioista vastaava Tossavainen.




Yliopistoväki kutsuu


ay-liikettä mukaan



Myös sosiaaliasioista vastaavan varapuheenjohtajan mielestä opiskelijoiden taloudellinen ja sosiaalinen turva on saatava vihdoin kuntoon. Vilu ja nälkä eivät ole kannustimia opiskelijoillekaan.


– Opintotuen jälkeenjääneisyys ja kohtuuttomat opintovelat yhdessä heikon asuntotilanteen kanssa heikentävät opintomenestystä ja tarpeettomasti pidentävät opiskeluaikoja. Erilliset korjaukset tuskin auttavat, tarvitaan kokonaisremonttia. Ylioppilaskuntien ja muiden opiskelijajärjestöjen tulee luoda yhteyksiä ammattiliitoihin ja muihin etujärjestöihin, tavoitteena edistyksellinen yhteiskuntasopimus.


Mirva Tossavainen jatkaa, että tämä voisi olla sysäys puolustustaisteluun jämähtäneelle ay-liikkeelle ja näyttää yhteiskunnallisen kamppailun suuntaa laajemminkin. Terveiset menevät myös poliittiselle vasemmistolle.


– Tarvitaan yhteistä, avointa ja keskustelevaa, ennen kaikkea aloitteellista vasemmistolaisuutta eri puolueiden kesken. Ylitehokkuuden ja rahavallan ihannoinnin aika alkaa olla ohi ajattelevien ihmisten mielissä, tarvitaan vaihtoehtoa oikeistolaisuudelle. Yliopistoissa on vielä toivoa, kriittistä ajattelua ja näköaloja, toivottavasti muuallakin, sanoo Mirva Tossavainen vapputervehdyksenään.



HANNU OITTINEN

Tilaa Tiedonantaja!

Piditkö lukemastasi? 
Auta Tiedonantajaa julkaisemaan jatkossakin.
Tue Tiedonantajaa lahjoituksella
tai tilaa lehti kotiin!

 

 

 

 

Arkiston arkiston artikkeli